Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen opbrengst Zonnepanelen opbrengst? Er zijn verschillende uitstekende redenen aan te halen waarom een investering doen in zonnepanelen een goed idee is. In eerste instantie help je door gebruik te maken van groene energie natuurlijk het milieu en draag je bij aan het voortbestaan van onze planeet, maar er is meer. De belangrijkste reden waarom nog steeds iedere dag mensen er voor kiezen om te investeren in zonnepanelen gaat uiteraard schuil in het feit dat ze een zeer degelijke opbrengst kunnen realiseren. De zonnepanelen opbrengst is volgens velen door de jaren heen aanzienlijk verminderd, maar dat is absoluut niet het geval. Ook mensen die er voor kiezen om vandaag de dag te investeren in een systeem met zonnepanelen kunnen dan ook nog steeds rekenen op een prima rendement en een aantrekkelijke terugverdientijd. Meer weten? Lees dan snel verder en ontdek wat de opbrengst van zonnepanelen anno 2016 precies is.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Daling van de kostprijs van zonnepanelen

Toen de eerste zonnepanelen op de markt werden geïntroduceerd was de interesse weliswaar aanwezig, maar zorgde de torenhoge kostprijs er voor dat maar weinig gezinnen over de mogelijkheid beschikten om een dergelijk systeem aan te kopen. De overheid probeerde dit te stimuleren door uit te pakken met aanzienlijke subsidies die evenwel op de lange termijn in het geheel niet houdbaar bleken. Vandaag de dag is er van deze landelijke subsidies geen sprake meer waardoor veel mensen worden afgeschrikt om nog te investeren in zonnepanelen. Toch is deze schrik nergens voor nodig. Door de jaren heen is namelijk ook de kostprijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Daar waar je in eerste instantie nog ruim 5.000 euro of meer moest neertellen voor 3 mono of poly kristallijn zonnepanelen is dat vandaag de dag bijvoorbeeld nog slechts een 2.100 euro inclusief de kostprijs van de installatie en de omvormer.

Rendement per type zonnepaneel

Een zeer belangrijk gegeven waar je bij het onderzoeken van de opbrengst van zonnepanelen anno 2016 rekening mee dient te houden gaat schuil in het rendement per type zonnepaneel. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat mono en poly kristallijn zonnepanelen het beste rendement bieden. Wanneer je er voor kiest om een investering te doen in dunne film zonnepanelen zal je dan wel kunnen rekenen op een lagere aankoopprijs, daar staat tegenover dat je ook een lager rendement zal kunnen behalen. Dat was in het verleden al zo en tot op de dag van vandaag is hier nog niet zoveel veranderd. Het rendement ligt weliswaar iets hoger, maar veel scheelt dat eigenlijk niet.

Laat ons bovenstaande even in een concreet voorbeeld gieten. Kies je er voor om poly kristallijn zonnepanelen aan te kopen met een gezamenlijke capaciteit van 260 Wp? In dat geval bedraagt het rendement 18 procent. Kies je voor gelijkaardige dunne film zonnepanelen? In dat geval wordt de opbrengst beperkt tot 13,5 procent, toch een niet onaanzienlijk verschil als je het ons vraagt!

Terugleveringsvergoeding, interessant of niet?

Veel mensen hebben er jarenlang voor gekozen om een installatie met zonnepanelen aan te kopen die eigenlijk over een veel grotere capaciteit beschikt dan nodig is om het energieverbruik in hun woning op te vangen. Deze keuze was veelal goed overwogen en had als doel om een bepaalde hoeveelheid stroom aan het elektriciteitsnet terug te kunnen leveren. Waarom je dat precies zou doen? Omdat er dan een zogenaamde terugleveringsvergoeding wordt uitbetaald door de energieleverancier. Klinkt interessant, maar is het dat ook? Niet echt. Daar waar deze vergoeding in het begin nog iets hoger lag bedraagt ze anno 2016 in het beste geval tussen de 7 en 11 eurocent. De kans dat je de extra investering dan ook zal terugverdienen binnen de levensduur van de zonnepanelen is bijzonder klein, om maar niet te zeggen onbestaande. Een investering doen in extra zonnepanelen is dan ook op vlak van de terugleveringsvergoeding zeker en vast niet aan te raden.

Plaatselijke subsidies verhogen rendement zonnepanelen

Het feit dat de landelijke subsidies vandaag de dag niet langer bestaan zorgt er niet voor dat de kostprijs van een installatie met zonnepanelen niet kan worden gedrukt. De bevoegdheid voor het verstrekken van de subsidies voor zonnepanelen is door de Nederlandse overheid verplaatst naar de steden en gemeenten. Dit zorgt er voor dat er een verschil in subsidies is ontstaan, maar uiteindelijk kan op deze manier het kostenplaatje hoe dan ook worden gedrukt. In bepaalde gevallen beschik je bovendien ook over de mogelijkheid om een groene lening af te sluiten waardoor ook een financiering kan worden aangevraagd tegen de best mogelijke prijs. Neem contact op met je stad of gemeente om hierover meer informatie te verkrijgen.

Terugvorderen van de BTW op zonnepanelen

De opbrengst en daarmee ook de terugverdientijd van zonnepanelen wordt anno 2016 ook nog eens verder geoptimaliseerd door de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen. Eerder bestond deze mogelijkheid uiteraard reeds voor bedrijven, maar vandaag de dag geldt dat ook voor particulieren. Zij kunnen door middel van een éénmalige BTW-aangifte de betaalde BTW op hun installatie met zonnepanelen terugvragen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien niet zo aanzienlijk, maar het gaat toch om 21 procent van de totale kostprijs. Vraag je de BTW terug, dan wordt er dus met andere woorden meteen een besparing van ruim één vijfde van de totale kostprijs gerealiseerd. Op deze manier wordt het aankopen van een systeem met zonnepanelen zelfs voor mensen met een beperkt budget bijzonder interessant.

Opbrengst van zonnepanelen in de toekomst

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat de opbrengst van zonnepanelen anno 2016 nog steeds zeer aanzienlijk is. Het vermoeden gaat bovendien dat hier de komende jaren niet veel verandering in zal komen. De opbrengst kan mogelijks nog verder stijgen door nog voordeligere zonnepanelen te introduceren en door de achterliggende technologie op punt te stellen. Op deze manier zou de huidige terugverdientijd die reeds is gedaald van 15 naar 8 à 10 nog kunnen worden verbeterd. Hoe dan ook is de vrees dat investeren in zonne-energie vandaag de dag niet meer rendabel zou zijn dus absoluut onterecht. Sterker nog, de verschillende maatregelen vanuit steden en gemeenten en de Nederlandse overheid zorgen er samen voor dat een investering doen in zonnepanelen misschien anno 2016 wel interessanter is dan ooit tevoren!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering