Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen op zeeZonnepanelen op zee kopen? Er worden constant nieuwe ideeën aangedragen om meer groene stroom te kunnen opwekken in ons land. En eigenlijk hebben we hier ideale omstandigheden voor, want we hebben wind langs de kust en relatief veel zonne-uren. Ook de zee is een bron van energie, want deze staat altijd in beweging en deze beweging is natuurlijk. Het is erg belangrijk dat we meer groene energie gaan opwekken, omdat de fossiele brandstoffen op dreigen te raken. Daarnaast is het opwekken van grijze energie erg milieuonvriendelijk en hebben we tijdens het klimaatakkoord van Parijs beloftes gedaan onze CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen. Eén van de voorstellen die vrij recentelijk gedaan is, is om zonneparken op zee te maken.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat zijn zonnepanelen op zee?

Eigenlijk geeft de naam al duidelijk aan dat zonnepanelen op zee, op de zee worden geplaatst. Het voorstel is om dan een drijvende zonnecentrale te bouwen die 15 kilometer uit de kust gelegen is. Hier zie je als badgast dus niets van. Op dit moment worden de plannen voor de eerste drijvende zonnepanelen centrale uitgewerkt en komt deze voor de kust van Scheveningen te liggen. Deze centrale kan dan worden uitgebreid met windmolens waardoor er een bijzonder grote hoeveelheid groene energie kan worden opgewekt op een relatief klein oppervlak. Ook kunnen de al bestaande windparken op zee worden uitgebreid met zonnepanelen. Als 5 tot 10 procent van de Noordzee gebruikt kan worden voor het opwekken van energie, dan kunnen we heel Nederland van groene stroom voorzien, beweren de experts.

Waarom zijn zonnepanelen op zee een goed idee?

Nederland is een klein land met een groot aantal inwoners. Er is dan ook een gebrek aan grond voor projecten met windmolens en zonnepanelen. Niet alle landeigenaren willen hun veld daarvoor opgeven. Daarnaast is niet iedereen gecharmeerd van het uiterlijk van deze wind- en zonneparken en is het soms moeilijk een locatie te vinden die niemand belemmert. Zonnepanelen op zee leveren niemand overlast op, maar er zijn meer voordelen te noemen.

  • Rendement: het rendement van zonnepanelen op zee is 15 procent hoger dan bij zonnepanelen die op het land zijn geplaatst. Dat komt doordat er op zee meer zon schijnt en omdat het licht van de zon wordt weerkaatst tussen het water en de wolken.
  • Koeler: een grote tegenstrijdigheid van zonnepanelen is dat ze slechter presteren als ze warm worden. Het water van de zee zal de zonnepanelen op zee koelen, wat inhoudt dat deze nooit een te hoge temperatuur zullen bereiken.
  • Onzichtbaar: zonnepanelen op zee zijn niet of nauwelijks zichtbaar. In tegenstelling tot de zonneparken die je nu veel langs de snelwegen ziet, zullen de drijvende zonnecentrales aan jouw ogen voorbij gaan.

Zijn er ook nadelen aan deze situatie?

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te noemen, maar deze zijn niet onoverkoombaar. Zo zullen de zonnepanelen constant in beweging zijn, omdat ze drijven. Wind, golven en het ontbreken van een stellage zorgen er allen voor dat bijvoorbeeld de hellingshoek niet altijd optimaal zal zijn. De zonnepanelen kunnen onder water komen te staan en het zoute water kan ze aantasten. Gelukkig zijn we in Nederland erg bekend met de problemen die de zee met zich meebrengt en met de kennis die we in huis hebben kunnen we deze obstakels gemakkelijk overwinnen.

Het project in Scheveningen

De eerste drijvende zonnecentrale op zee moet dus bij Scheveningen komen te liggen. Deze wordt zo’n 15 kilometer uit de kust geplaatst en zal een totaaloppervlak hebben van 2500 vierkante meter. Het project is een samenwerking tussen het Onderzoeksinstituut TNO, de Universiteit van Utrecht, Oceans of Energy uit Leiden, het Energieonderzoek Centrum Nederland, het Maritiem Research Instituut Nederland en de Abu Dhabi National Energy Company. Geschat wordt dat dit proefproject zo’n 2 miljoen euro gaat kosten en hiervan komt 1,4 miljoen euro van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Ook België doet mee

Ondertussen heeft ook België aangegeven in de voetstappen van Nederland te volgen en zonnepanelen in de Noordzee te gaan ontwikkelen. Dit wordt gedaan door samenwerking tussen vijf partijen, namelijk de Universiteit van Gent, Tractebel, Jan De Nul, Soltech en DEME. Zij borduren voort op het feit dat er in Duitsland en China al drijvende zonnepanelen bestaan, alhoewel deze in meren worden geplaatst. Daar is het probleem met golven en wind natuurlijk aanzienlijk kleiner. Er is een budget vrijgemaakt van 2 miljoen euro. Dit is de eerste keer dat België een soortgelijk onderzoek doet en offshore zonne-energie kan ook voor hen een grote toekomst hebben.

Vergelijk offertes

Er zijn voldoende initiatieven waarmee grote hoeveelheden groene energie opgewekt kunnen worden voor gebruik in ons land. Particulieren kunnen hier echter ook een steentje aan bijdragen door zonnepanelen te plaatsen op het dak. De prijzen daarvoor zijn nog steeds dalende en kun je opvragen via onze vergelijkingstool. Als je alle offertes ontvangen hebt, onderwerp je deze aan een vergelijking en je weet zeker dat je het juiste aanbod uitkiest en niet te veel betaalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering