Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen op elektrische autoZonnepanelen op elektrische auto kopen? De tijd dat iedereen met een benzineauto rond reed is voorbij. Tegenwoordig word je gestimuleerd om een elektrische auto te kopen. Een elektrische auto is een stuk milieuvriendelijker in het gebruik, al klinken er nog steeds protesten tegen de grote hoeveelheid stroom die een dergelijke auto verbruikt. Wanneer jij wil besparen op de kosten van jouw elektrische auto kies je ervoor om een installatie met zonnepanelen te laten plaatsen. We keken voor jou naar de kosten van het laten plaatsen van een dergelijke installatie en de aandachtspunten.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten van zonnepanelen op je laadpunt

We deden navraag naar de kosten van een laadpunt voor jouw elektrische auto met zonnepanelen. We kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd.

Wat voor methode van opladen gebruik je Wat zit bij de prijs inbegrepen Prijs van de methode
Een laadpaal met zonnepaneel Investering in laadpaal en zonnepaneel. Prijs is verhoudingsgewijs 600 euro voor 1000 verreden kilometers

Plusminus 12000 euro bij 20.000 verreden kilometers

Zonnepanelen van jouw huis Stroom wordt gehaald bij de zonnepanelen die op jouw huis geplaatst zijn. Gemiddeld 10 procent van de opbrengst van de zonnepanelen.

Welke methode kies je

Ga je stroom opwekken voor jouw elektrische auto dan heb je de keuze uit twee methodes. We keken voor jou welke methode je het beste kan kiezen.

  • Een laadpaal met een zonnepaneel. Deze methode kies je vooral wanneer jouw huis nog geen zonnepanelen heeft. Wil je geen complete installatie gaan plaatsen voor jouw elektrische auto dan kies je voor deze methode. De kosten zijn afhankelijk van het aantal kilometers wat jij verrijdt met je elektrische auto. Veel maatschappijen die laadpalen verkopen hebben tegenwoordig ook de optie van zonnepanelen opgenomen bij de mogelijkheden. Je kiest deze methode ook wanneer jouw laadpunt een behoorlijk eind van je huis verwijderd is. Denk dan bijvoorbeeld aan een laadpunt aan de weg omdat je geen eigen parkeerplek bij je huis hebt.
  • Een oplaadpunt aan je huis vast. Heb jij de ruimte voor een oplaadpunt voor jouw auto bij je huis en heb je zonnepanelen dan is er niets mis met het plaatsen van een laadsnoer wat verbonden is aan je meterkast of de omvormer. Je hebt op dat moment geen extra laadpaal nodig wat aanzienlijk bespaart op de kosten van je energieverbruik

Bedenk voor je investeert

Ga jij elektrisch rijden dan is het goed om je vooraf een aantal zaken te bedenken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Geen zonnepanelen, dit is je kans. Heeft jouw huis nog geen zonnepanelen en gebruik je nog gewoon elektriciteit voor je huis dan is dit het moment bij uitstek om te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen zijn eenmalig een flinke investering maar die verdien je automatisch weer terug door de jaren heen. Je schaft een installatie met zonnepanelen aan in combinatie met een omvormer. Op die installatie kan je dan het laadpunt van je auto aansluiten. Op die manier sta je niet alleen voor de kosten van de aanschaf van een laadpunt.
  • Subsidie op jouw laadpunt. Op een elektrische auto krijg je niet altijd evenveel subsidie. Het is dan ook goed om jouw laadpunt met subsidie aan te leggen. Dat doe je met de methode van zonnepanelen op je huis. Zonnepanelen op zich zijn niet iets waar je subsidie op krijgt.

Waar is je laadpunt. Ga je voor een elektrische auto dan is een laadpunt een kostenpost waar je goed rekening mee moet houden. Bepaal dan ook vooraf goed waar jouw laadpunt komt. De locatie van het laadpunt bepaalt wat voor installatie er nodig is. Het is goed om vooraf te voorzien in een plek bij je huis om deze kosten te beperken. Een laadpunt aan de weg is naar verhouding namelijk veel duurder.

Hoe de fiscus meebetaalt aan jouw zonnepanelen

Ga je over tot de aanschaf van zonnepanelen dan is het goed dat er een paar mogelijkheden tot tegemoetkoming in de kosten bestaan. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De BTW op de zonnepanelen terugkrijgen. De belastingdienst geeft particulieren een subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen in de vorm van een belastingteruggave van de BTW. Dit doet de overheid ook bij bedrijven maar in het geval van particulieren mag je deze subsidie aanvragen bij je jaarlijkse belastingaangifte. Aangezien het om bedragen van ongeveer 450 tot 550 euro per zonnepaneel gaat telt het bedrag aan BTW behoorlijk op. Het gaat hier namelijk om 21 procent BTW wat er is berekend over de prijs van de zonnepanelen.
  • Als ondernemer een investering. Heb jij als ondernemer geïnvesteerd in zonnepanelen voor het laden van jouw elektrische auto dan heb je recht op meerdere voordeel regelingen. Daaronder vallen de KIA, de EIA en de MIA. De KIA is de kleinschaligheids investeringsaftrek. Het gaat hier om een aftrek voor wie een kleinere onderneming heeft. Je mag 28 procent extra van je investering aftrekken. De EIA is de Energie investeringsaftrek. In het jaar waarin je de zonnepanelen aanschaft mag je nog eens 45 procent extra aftrekken. Bij de MIA, milieu investeringsaftrek, mag je nog eens 36 procent aftrekken. Deze mogelijkheden kan je opvoeren bij de jaarlijkse belasting aangifte.
  • Salderen met de fiscus. De energie die je niet zelf hebt gebruikt voor je auto maar die je wel hebt opgewekt met je zonnepanelen lever je terug aan het energienet. Op die manier krijg je per kWh die jij niet zelf gebruikt een bedrag van 22 eurocent terug. Een aanzienlijk deel daarvan, tot 16 cent, is in feite belasting die je terugkrijgt en dus mag verrekenen op je jaarfactuur.


Betaal nooit de hoofdprijs

Voor zonnepanelen voor je huis en/of je elektrische auto betaal je niet graag de hoofdprijs. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen voor je een dergelijke installatie aanschaft. Die offertes vraag je op met deze button. Vervolgens vergelijk je ze op een aantal zaken:

  • Een gespecificeerde offerte vergelijken. Daarbij vergelijk je de kosten van het gebruikte materiaal maar ook die van het arbeidsloon voor het aanleggen en het gebruikte materieel.
  • Offertes met de BTW inbegrepen vergelijken. Hoewel de BTW wordt teruggegeven na de aanschaf van zonnepanelen moet je altijd de offertes van zonnepanelen inclusief de BTW gaan vergelijken. Dit om tot een heldere vergelijking te komen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering