Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen op bedrijfsdakenZonnepanelen op bedrijfsdaken aanschaffen? Als jij een bedrijfseigenaar bent of je bent de faciliteiten manager van één of meerdere kantoorgebouwen, dan kan het voor jou interessant zijn om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Je kunt dan groene stroom opwekken en gebruiken voor jouw bedrijf. Tegelijkertijd zijn er dan allerlei financiële hulpmiddelen waarvan je gebruik kunt maken en waarmee je geld kunt terugvragen voor je investering. Wil je jouw bedrijf van zijn beste kant laten zien, wil je meehelpen aan een beter milieu voor iedereen en wil je geld besparen op je energierekening? Dan kun je als bedrijfseigenaar overwegen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van je bedrijf.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten voor zakelijke zonnepanelen

Eigenlijk is het onmogelijk om de prijs voor zakelijke zonnepanelen te geven. Dat komt doordat dit vaak grootschalige- en ingewikkelde projecten zijn waarbij dit alleen gedaan kan worden door met leveranciers in gesprek te gaan en offertes op te vragen. Het goede nieuws is wel dat de prijzen per zonnepaneel voor grote projecten vaak naar beneden gaan en dat komt doordat je een grote bestelling plaatst. Als jij van plan bent om zonnepanelen op je bedrijfsdak te laten plaatsen, dan kun je de prijs dus het beste te weten komen door offertes op te vragen bij verschillende leveranciers.

Welke financiële hulp krijg je?

Of je nu een ZZP’er bent of je bent een eigenaar van een groot bedrijf, er staan een aantal hulpmiddelen tot je beschikking waarmee je een gedeelte van je investering terug kunt vragen. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden.

  • KIA: de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek is een belastingaftrek van maximaal 28 procent van je fiscale winst. De hoogte is afhankelijk van hoeveel je hebt geïnvesteerd. Deze regeling is speciaal voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen.
  • EIA: de Energie-InvesteringsAftrek is in combinatie met de KIA aan te vragen en is om dezelfde redenen in het leven geroepen. Het is een eenmalige aftrek van maximaal 45 procent van de totale investeringskosten van de fiscale winst. Deze regeling is voornamelijk voor ondernemers die investeren in installaties van 90 zonnepanelen of minder.
  • SDE+: de SDE+ subsidie is voor grootschalige projecten en je krijgt dan 15 jaar lang een bepaald bedrag per opgewekte kWh energie terug. Let op: deze subsidie gaat in 2020 wel uitbreiden. Het kan dus beter zijn om even te wachten totdat de nieuwe SDE+ subsidie van start is gegaan. Zorg ervoor dat je hier voldoende over bent ingelicht.

Het zon op bedrijfsdaken project

Er zijn ook een aantal gemeenten die aan het zon op bedrijfsdaken project meedoen. Dit is een project met als doelstelling zonne-energie beter bereikbaar te maken voor ondernemers. Als je je aanmeldt als ondernemer dan wordt jouw bedrijfsdak meegenomen in een grootschalig gezamenlijk project. Dat betekent dat de inkoopkosten omlaag gaan en de SDE+ subsidie kan worden aangevraagd. Je bespaart met dit project dus op twee manieren. Je kunt geld besparen omdat je de energie die je opwekt direct kunt gaan gebruiken en je bespaart omdat je zelf niet in de zonnepanelen hoeft te investeren. Daarnaast verbeter je je energielabel, krijg je volledige begeleiding tijdens het gehele project en laat je je als bedrijf van je beste kant zien. Op dit moment zijn er zo’n 20 gemeentes aangesloten bij het project. Het is zeker de moeite waard om te kijken of jouw gemeente hier ook bij zit.

Waarom zijn bedrijfsdaken zo interessant voor zonnepanelen?

Bedrijfsdaken zijn ideaal voor zonnepanelen en dat om verschillende redenen.

  • Plat: bedrijfsdaken zijn vaak plat en dat houdt in dat de zonnepanelen op stellages zullen worden geplaatst. Deze stellages worden op een ideale manier op het dak gemonteerd, zodat de zonnepanelen exact de juiste oriëntatie en hellingshoek krijgen voor een optimale prestatie.
  • Onzichtbaar: daarnaast zijn de zonnepanelen op bedrijfsdaken vaak onzichtbaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het uiterlijk van je gebouw nadat de zonnepanelen zijn geplaatst.
  • Weinig schaduw: veel bedrijfsdaken zijn hoog en dat betekent dat er weinig schaduw op valt. Schaduw kan het rendement van zonnepanelen aanzienlijk verlagen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Plaats je zonnepanelen op je bedrijfsdak, dan zullen ze daar in veel gevallen de maximale hoeveelheid licht kunnen vangen.
  • Groot oppervlak: als laatste hebben de daken van bedrijfsgebouwen vaak een mooi groot oppervlak. Je kunt dus een grote installatie kwijt en veel groene energie opwekken. Hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen, hoe meer kWh je kunt gebruiken voor je bedrijf.

Vergelijk offertes

De beste leverancier van zakelijke zonnepanelen vind je door een vergelijking te maken. Dat kun je alleen doen als je offertes opvraagt bij verschillende bedrijven. Dit kan vooral in de zakelijke wereld veel tijd in beslag nemen, maar niet als je hier onze vergelijkingstool voor gebruikt. Deze tool geeft je de mogelijkheid om met één aanvraag meerdere leveranciers tegelijkertijd te benaderen. Zo krijg je snel de financiële informatie die je nodig hebt en kun je beginnen met het plannen van je zonnepanelen op je bedrijfsdak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering