Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer rendement door onderhoud van je zonnepanelen

Zonnepanelen onderhoudWil je weten hoe je zonnepanelen onderhoud? Heb je zonnepanelen op je dak laten installeren? Dan verwacht je daarvan een optimaal rendement zowel vandaag als in de toekomst. Zonnepanelen hebben een groot zelfreinigend vermogen, maar met wat onderhoud gaat je installatie langer mee.

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Reiniging van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben inderdaad voor een gedeelte een zelfreinigende werking. Deze zelfreinigende laag wordt in de fabriek op de glasplaat aangebracht, maar bestaat uit slechts een dunne laag. Dit houdt in dat je zonnepanelen inderdaad water- en vuilafstotend zijn op het moment dat je de installatie laat aanleggen. Na een aantal jaren aan de verschillende weersinvloeden onderhevig te zijn geweest is de dunne laag zo goed als afgesleten. Je zonnepanelen staan bloot aan regen, water, zand, stof, vogelpoep en andere vormen van vervuiling. Iedere vervuiling die niet meer uit zichzelf verdwijnt kan een vermindering van het rendement van je zonnepanelen betekenen. Door bijvoorbeeld eens in de twee jaar je zonnepanelen te laten reinigen blijft je profiteren van een optimale werking.

Waarom laat je je zonnepanelen reinigen?

Heeft je vraagtekens bij het al dan niet laten reinigen van je zonnepanelen? Een aantal goede redenen om je zonnepanelen op regelmatige basis te laten reinigen zouden kunnen zijn:

  • Je zonnepanelen zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar blootgesteld aan wisselende omstandigheden. De eerste paar jaar kunnen je zonnepanelen zichzelf redelijk reinigen daarna is het verstandig om ze te laten reinigen. Je wast de gewone ramen van je woning immers ook… dus waarom niet even naar de zonnepanelen laten kijken?
  • Door de zonnepanelen op regelmatige basis, gemiddeld iedere twee jaar, te laten reinigen worden deze gelijk nagekeken. Hierdoor worden eventuele beschadigingen waaronder gebarsten glasplaten en kapotte kabels direct opgemerkt. Deze mogelijke gebreken zijn nu eenmaal minder goed zichtbaar vanaf de grond.
  • Zonnepanelen worden niet alleen onzichtbaar aangetast door het weer. Ook invloeden als stof, bomen, bladeren, vogelpoep, chemische middelen en de uitstoot van je schoorsteen vormen samen een vervuilende laag op je zonnepanelen. Uiteraard hangt de mate van vervuiling ook af van de plaats waar de zonnepanelen werden geïnstalleerd. Zo is er een groot verschil of je woning aan de rand van een industriezone staat of wellicht midden in de bossen.
  • Afhankelijk van de hellingshoek van je zonnepanelen vervuilen deze sneller. De ideale hellingshoek voor de panelen is zo’n 45°. Bedraagt de hellingshoek waarop je zonnepanelen zijn gelegd 20° of minder dan is de kans op vervuiling groter.
  • Regelmatig worden er onderzoeken gedaan naar de werking van zonnepanelen en reiniging. Zo is duidelijk geworden dat zonnepanelen die, drie tot vier jaar nadat ze zijn geïnstalleerd, gereinigd worden een rendementsverbetering bieden die tussen de 8% en 12% ligt. Zo kun je de conclusie trekken dat je zonnepanelen door vervuiling een rendementsverlies van 2 à 3% hebben. Afhankelijk van de locatie van je woning wordt dit proces versneld.

Hoe worden je zonnepanelen gereinigd

Je kunt uiteraard zelf je zonnepanelen reinigen met water. Ben je echter niet zo dol op werkzaamheden aan het dak dan kun je ook een professioneel bedrijf inschakelen om de zonnepanelen te laten reinigen. In de regel worden zonnepanelen gereinigd met osmosewater, puur water, dat bestaat uit geladen H+ en OH-ionen. Je zult zien dat wanneer het osmose-water over een oppervlakte vloeit het verschillende vormen van aanslag en aangekoekt vuil op bijzonder effectieve wijze oplost. Bovendien laat het een streeploos schoon oppervlak na.

Wat kun je doen bij het reinigen van zonnepanelen?

Als je besluit om zelf de panelen te reinigen houdt dan zeker rekening met de volgende handige tips:

  • Doe handschoenen aan. Op het moment dat je de zonnepanelen aanraakt met blote handen dan blijven er vingerafdrukken of andere vervuiling achter.
  • De zonnepanelen kunnen schoongemaakt worden met een zachte schuimspons, gebruik in géén geval een schuurspons. Ook niet geweven materialen zoals zachte borstels of een raamtrekker kunnen gebruikt worden.
  • Schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld alcohol, ethanol, glasreinigers en methanol.
  • Je kunt gewoon kraanwater gebruiken voor het reinigen van de zonnepanelen.

Wat kun je beter niet doen als je de zonnepanelen gaat reinigen?

Om de werking van je zonnepanelen niet te beschadigen hou je de volgende tips in je achterhoofd:

  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals poeders, polish, zuren, schuurmiddel, bijtende soda, alkali, benzine, thinner en/of andere chemische samenstellingen
  • Gebruik zeker geen metalen voorwerpen om de zonnepanelen te reinigen. Dus ook géén staalwol.
  • Heb je een zonnepaneel met een gebroken glas of misschien een paneel met blootliggende draden probeer deze dan NIET schoon te maken. Je loopt hierbij het risico op elektrocutie en andere verwondingen.
  • Ga de zonnepanelen niet te lijf met stoom of chemicaliën waarvan je wellicht denkt dat ze de reiniging sneller laten verlopen.
  • Staat je woning met zonnepanelen in de buurt van een chemische fabriek? Let dan ook op met het reinigen van de panelen met regenwater. Je weet immers niet zeker of dit water zuren bevat die zich wellicht in het frame en de coating van het glas kunnen bijten.
  • Voorkom het gebruik van zout. Zout kan op de zonnepanelen achterblijven en een negatieve invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen.
  • Ga tijdens het reinigen niet op de zonnepanelen zitten of staan, daar zijn ze immers niet op gebouwd.
  • Indien je met een hogedrukreiniger aan de slag gaat, let dan op dat de druk van het water minder dan 6,9 bar is. Gebruik je een hogere druk dan heb je kans dat je de zonnepanelen schade toebrengt.

Regelmatige reiniging bevorderd het rendement en de levensduur

Door je zonnepanelen aan een regelmatig periodiek onderhoud te onderwerpen worden eventuele defecten en beschadigingen snel opgemerkt. Je houdt je zonnepanelen op deze manier in een prima staat van onderhoud en je kunt rekenen op het best mogelijke rendement. Bovendien verlengt je de levensduur van de panelen aanmerkelijk. Je doet immers een investering waar je zo lang mogelijk profijt van wenst te hebben. Het (laten) reinigen van je zonnepanelen kun je gemiddeld eens per twee jaar uitvoeren. Je houdt zo het rendement hoog en de energierekening bij het energiebedrijf laag. De waarde van je investering blijft gegarandeerd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds