Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe vraag je een offerte aan voor zonnepanelen?

Zonnepanelen offerte aanvragenZonnepanelen offerte aanvragen? Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in zonnepanelen. Op zich is dit vrij logisch, want het is een investering die zichzelf terugverdient. Sterker, je kan er flink op verdienen, doordat je energierekening een stuk lager wordt en dat zonder dat je er iets voor hoeft te doen. De meeste mensen willen toch graag weten welke zonnepanelen zij nu het beste kunnen nemen. De beste manier om daar achter te komen is offertes aan te vragen. Maar hoe vraag je die nu aan? Daar gaan we nu antwoord op geven.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Inhoud van de offerte

Als je offertes van zonnepaneleninstallateurs wilt vergelijken is het raadzaam om niet alleen naar de prijs te kijken. Er is een aantal punten waar je op moet letten om een goede keuze te maken voor de juiste offerte, dit zijn:

  • Aantal zonnepanelen en het vermogen
  • Soort zonnepanelen
  • Fabrikant
  • Garantie
  • Omvormer

Aantal zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen is afhankelijk van uw woonsituatie. De afmetingen van het dak en hoe geschikt je dak is, zijn hierin bepalende factoren. Hoeveel zonnepanelen je wilt, ligt aan jezelf. Wil je de helft van je stroomverbruik terugverdienen, wil je je volledige stroomverbruik terugverdienen, of wil je zelf energieproducent worden? Op zonnepanelen staat hoeveel productiecapaciteit ze hebben, dit wordt aangeduid in Wp (wattpiek). Je stroomverbruik wordt weergegeven in kWh (kilowattuur). Door middel van een rekensommetje en je laatste jaarrekening van het energiebedrijf kom je erachter hoeveel panelen je nodig bent. Mocht je hier zelf niet uitkomen? Op internet zijn diverse sites te raadplegen die dit voor je kunnen berekenen.

Soort zonnepanelen

Er zijn drie soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf. In onderstaande tabel is weergegeven wat de verschillen zijn.

Soort zonnepaneel

Rendement

Prijs

Monokristallijn Hoog Hoog
Polykristallijn Redelijk hoog Redelijk
Amorf Laag Laag

Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn is niet heel groot, het gaat maar om enkele procenten. Monokristallijn geeft een hogere opbrengst per paneel, maar de panelen zelf zijn duurder. Monokristallijn is kan een goede keuze zijn, als je niet veel oppervlakte tot je beschikking hebt. Polykristallijn is weer een betere keuze als je voldoende oppervlakte tot je beschikking hebt. Amorfe zonnepanelen hebben een hele lage opbrengst en worden vooral gebruikt als toepassingen bij rekenmachines en horloges. Een amorf zonnepaneel kan een oplossing zijn als je bijvoorbeeld alleen op het noorden zonnepanelen kunt plaatsen, ze zijn namelijk wel heel geschikt op plekken waar geen direct zonlicht aanwezig is. Aan jou de keuze welk soort zonnepaneel je wilt nemen. Houd wel in ogenschouw dat je keuze bijna altijd afhankelijk is van je woonsituatie.

Fabrikant

Er zijn ontzettend veel fabrikanten van zonnepanelen. De meeste zonnepanelen komen uit China, want de Chinese fabrikanten domineren de markt. De aanbieders proberen altijd zo goedkoop mogelijk in te kopen en kopen daarom verschillende merken. Waar je in ieder geval op moet letten is hoe lang een bedrijf al bestaat en de grootte van het bedrijf. Een bedrijf dat al langer bestaat (10 jaar of meer) heeft in ieder geval veel ervaring en waarschijnlijk een goede reputatie, anders hield hij het niet zo lang vol. Een groot bedrijf heeft meer geld om de zonnepanelen te testen en te verbeteren. De kans dat je goede zonnepanelen aanschaft is bij deze bedrijven dus groter.

Garantie

Garantie is een heel ding in de zonnepanelenwereld. Er zijn maar liefst vier soorten garantie: productgarantie, vermogensgarantie, garantie op de installatie, systeemgarantie

  • Productgarantie: De productgarantie geldt voor zowel de zonnepanelen als de omvormer. De meeste fabrikanten bieden minstens tien jaar garantie. Op de zonnepanelen zit meestal meer garantie dan op de omvormer.
  • Vermogensgarantie: Deze garantie geldt alleen voor het zonnepanelen zelf. Meestal houdt vermogensgarantie in dat de na 20 of 25 jaar het vermogen nog steeds 80% is. Hogere percentages en/ of langere termijnen komen ook voor.
  • Garantie op de installatie: Deze garantie geeft de monteur op de montage. Het gaat bijvoorbeeld om een kabel die niet goed is aangesloten of een paneel dat niet goed bevestigd is. Garantie op de installatie verschilt per leverancier, maar twee jaar is gebruikelijk.
  • Systeemgarantie: Dit is een soort van overkoepelende garantie. Het komt er op neer dat een installateur garantie geeft op het hele systeem en niet uitgaat van de losse onderlinge garanties. Als er iets mis is, hoef je als klant niet uit te zoeken onder welke garantie het valt, maar komt de leverancier het probleem gewoon verhelpen.

De omvormer

Omvormers zijn er ontzettend veel maten, soorten en prijzen. Bij de keuze van een omvormer moet je niet over één nacht ijs gaan, want de omvormer is het belangrijkste onderdeel van het zonnepanelensysteem. Er zijn op internet diverse vergelijkende tests te vinden over omvormers. Je moet er in ieder geval op letten dat het vermogen van de omvormer overeenkomt met het vermogen van de zonnepanelen. Daarnaast spelen zaken als levensduur, garantie en de beste plek in uw huis voor de omvormer ook een rol.

Aanvragen

Heb je al deze punten van aandacht een beetje in kaart, dan kun je zelf al wel een beetje inschatten wat de aanschaf van zonnepanelen je bij benadering gaat kosten. Je kunt dus beginnen met offertes aanvragen. Een offerte aanvragen op internet is geen enkel probleem. Er zijn honderden, zo niet duizenden bedrijven te vinden die je graag een offerte aan willen bieden. Er zijn ook bedrijven die voor jou offertes aan willen vragen bij zonnepaneleninstallateurs jouw in de regio. Dit kan ook handig zijn, want meestal gaat de voorkeur uit naar een bedrijf in de regio. Wat de aanbieder altijd graag van jou wilt weten is:

  • Soort en ligging van het dak
  • Oppervlakte van het dak
  • Jaarlijks stroomverbruik

Wat betreft de eerste twee punten heeft de aanbieder soms ook al genoeg aan je adres, dan zoekt hij via Google Earth jouw huis erbij. Vraag niet meer dan vijf offertes aan, om tot een goede keuze te komen is dit meer dan genoeg. Er zit vast wel één bij die voldoet aan de door jou gestelde eisen en zo niet kun je altijd weer nieuwe offertes opvragen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds