Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen niet aangevenZonnepanelen niet aangeven? Nadat je zonnepanelen hebt laten installeren kun je direct beginnen met het opwekken van energie. Deze energie wordt via een nieuwe groep in de meterkast geregistreerd en met je eigen verbruik verrekend. Jaarlijks krijg je dan een overzicht van alle energie die je verbruikt hebt en de energie die je hebt opgewekt. Is er sprake van een overschot, dan kun je dit verkopen aan je energieleverancier en is er sprake van een tekort, dan moet je bijbetalen. Nadat je je zonnepanelen hebt laten plaatsen moet je deze aanmelden bij de netbeheerder. Hier zijn verschillende redenen voor.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Aanmelden om te kunnen salderen

Voor iedereen die zonnepanelen heeft laten plaatsen waarmee meer energie opgewekt wordt dan dat er gebruikt wordt door het huishouden. Dit overschot kan worden terugverkocht aan de energieleverancier en dat wordt salderen genoemd. De salderingsregelingen verschillen per leverancier, maar meestal komt dit neer op de kale energieprijs per kWh die je opwekt. Dat is ongeveer €0,06 per kWh. Als je je zonnepanelen niet hebt aangegeven, dan kan dit overschot niet worden geregistreerd door de netbeheerder en kan de energieleverancier dit niet met je verrekenen. Je loopt dan dus geld mis.

 

Aanmelden voor de netbeheerder

Een andere reden waarom aanmelden belangrijk is, is omdat de netbeheerder moet weten hoeveel stroom er het energienet op gaat en hoeveel er weer van af wordt gehaald door de gebruikers. Het is de bedoeling dat deze hoeveelheden ongeveer gelijk zijn zodat het energienet in balans blijft. Als ze weten op welke locaties stroom wordt toegevoegd aan het netwerk, dan kunnen ze daar rekening mee houden bij het onderhouden en in balans brengen van het energienetwerk.

Aanmelden voor een slimme meter

Nadat je je zonnepanelen hebt laten installeren zal de netbeheerder langskomen om te kijken of je een geschikte meter hebt. In de meeste gevallen krijg je dan een slimme meter als je deze nog niet had. Met een slimme meter kun je exact zien hoeveel je zonnepanelen opleveren en hoeveel je verbruikt. Je kunt dan je energieverbruik veel beter monitoren en in de gaten houden. Eventueel kun je direct actie ondernemen als jouw verbruik omhoog is gegaan of als het rendement van je zonnepanelen lager wordt.

 

Hoe meld je je zonnepanelen aan?

Het is heel gemakkelijk om je zonnepanelen aan te melden en dit doe je snel online. Je geeft dan je adresgegevens door en ook het bouwjaar van je installatie, het soort installatie dat je hebt, het vermogen ervan en de datum waarop deze in gebruik is genomen. Doe je dit niet, dan kun je niet terugleveren, dan kan de netwerkbeheerder het netwerk slechter in balans houden en krijg je niet automatisch een slimme meter. Het is dus altijd beter om dit direct te doen nadat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

 

Vergelijk offertes

Voor het aanschaffen van zonnepanelen kun je het beste een goede vergelijking maken van prijs, leveranciers, kwaliteit en aangeboden diensten. Gebruik onze vergelijkingstool en je ontvangt snel offertes die je toevoegt aan je marktonderzoek en waarmee je gemakkelijk de beste deal aanwijst.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering