Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen monitorenZonnepanelen monitoren? Zonnepanelen aanschaffen doe je natuurlijk om milieuvriendelijker te worden. Door groene stroom op te wekken hoeft daarvoor geen grijze stroom te worden geleverd en dat betekent een vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen en een vermindering van CO2-uitstoot. Het is dan ook niet vreemd dat de overheid Nederlanders aandringt om te investeren in zonnepanelen. Een tweede reden waarom je zonnepanelen aanschaft is omdat je geld kunt besparen. Deze bedragen kunnen oplopen tot meer dan €1000 per jaar en dat zal je dus goed merken. Met deze besparingen betaal je je zonnepanelen af en daarna maak je alleen nog maar winst totdat ze aan vervanging toe zijn. Om goed in de gaten te houden hoe je zonnepanelen presteren en hoeveel besparingen je dus maakt, kun je je zonnepanelen monitoren.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Waarom is monitoren belangrijk?

Het monitoren van je systeem is om verschillende redenen belangrijk. De grootste reden is dat je direct actie kunt ondernemen als er een verlaging is in rendement. Zie je dat één of meerdere zonnepanelen slecht presteren, dan draai je verlies. Vaak zijn hier goede redenen voor, zoals sneeuw, vuil of bladeren op de panelen en kun je deze gemakkelijk verhelpen. De reden voor het lage rendement kan ook betekenen dat je zonnepaneel defect is geraakt, bijvoorbeeld omdat er iets op is gevallen tijdens een storm. Ook kan een vermindering in rendement komen omdat je omvormer oud of defect is. Wat ook de reden, als je je systeem monitort, dan kun je direct analyseren wat de verlaging in rendement veroorzaakt en kun je er wat aan doen. Een onderhoudsbeurt inplannen, bijvoorbeeld, de zonnepanelen even schoonspoelen of een reparatiedienst bellen. Met een lager rendement gaat je opbrengst naar beneden en wordt je terugverdientijd langer. Dat zijn natuurlijk financieel gezien geen goede ontwikkelingen.

 

Serie- en parallel geschakelde systemen monitoren

Het monitoren van je zonnepanelen is erg gemakkelijk, maar de precisie waarmee je ze kunt monitoren komt voort uit hoe je zonnepanelen geschakeld zijn. Ze kunnen namelijk, net als kerstlichtjes, op een seriële of een parallelle manier geschakeld worden.

  • Serieel geschakelde systemen: zijn je zonnepanelen serieel geschakeld, dan worden ze aangesloten in de vorm van een grote cirkel, of ketting. Deze optie is erg simpel en daardoor goedkoper, maar heeft als nadeel dat één zwakke schakel de hele ketting slecht zal doen lopen. Net als dat je kerstlichtjes dan allemaal uit gaan als er één lampje defect is, zullen je zonnepanelen ook allemaal slecht presteren als er één in de schaduw staat. Tijdens het monitoren van een serieel geschakeld systeem zie je alleen de opbrengst van alle zonnepanelen tegelijk en niet individueel.
  • Parallel geschakelde systemen: bij een parallel geschakeld systeem staan de zonnepanelen met elkaar in verbinding, maar vormen ze ook een eigen cirkel met de omvormer. Dat betekent dat als er één zonnepaneel slecht presteert of uitvalt, de rest hier niet door wordt beïnvloed. Kerstlichtjes met dit systeem zullen gewoon blijven werken als er één lampje uitvalt, omdat ze nog hun eigen stroomaanvoer hebben en deze niet alleen van het lampje krijgen dat vóór hen in de ketting is geplaatst. Bij parallel geschakelde systemen kun je de zonnepanelen afzonderlijk monitoren en dat is natuurlijk een groot voordeel.

 

Serie geschakeld systeem Parallel geschakeld systeem
Voordelen:

+        Goedkoper.

+        Simpeler.

+        Gelijkstroom kan gemakkelijker worden omgezet naar wisselstroom.

+        Minder verlies bij ideale omstandigheden.

Voordelen:

+        Panelen met een lager rendement beïnvloeden het systeem niet.

+        De omvormer is klein en wordt gemonteerd in de meterkast.

+        De opbrengst is hoger bij slechte omstandigheden.

+        Je hebt inzicht in de prestaties per afzonderlijk zonnepaneel.

+        De spanning is nooit hoger dan 40 Volt.

Nadelen:

–        De zwakste schakel is leidend en kan de string zelfs uitschakelen.

–        De omvormer is groter en maakt veel lawaai.

–        Je kunt alleen zien hoeveel stroom je gehele systeem opbrengt.

–        Er staat een gevaarlijke spanning op een aantal aaneengeschakelde zonnepanelen.

Nadelen:

–        Duurder.

–        Ingewikkelder.

–        Kwetsbaarder.

 

Toepassing: bij ideale omstandigheden op het dak waarbij alle panelen altijd gelijke prestaties kunnen leveren. Toepassing: bij minder ideale omstandigheden op het dak en panelen die niet allemaal gelijke prestaties kunnen leveren.

 

Hoe kun je je zonnepanelen monitoren?

Het is dus goed om regelmatig even naar de meterkast te lopen om te kijken of alles goed is met je systeem. In je meterkast tref je een meter aan die je krijgt van de leverancier van de zonnepanelen of van de netwerkbeheerder. Hierop kun je exact zien hoeveel stroom je systeem opwekt op dat moment en hoe dit in verhouding staat met de opbrengst van voorheen. Ook kun je dan je eigen stroomverbruik in de gaten houden en maatregelen nemen als deze uit de hand dreigt te lopen. Via de slimme meter die je krijgt van de netbeheerder wordt alles geregistreerd en wordt de leverancier op de hoogte gesteld van jouw energieverbruik en –opbrengst. In principe heb je door je zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren dus alles al in huis om goed te kunnen monitoren. Alleen als je besluit om je analoge meter te behouden en om geen slimme meter te laten installeren, zal je geen details omtrent de prestaties van je systeem kunnen zien en opvragen.

 

Monitoren met een speciaal monitorsysteem

Er worden ook speciale systemen verkocht waarmee je je zonepanelen in detail kunt monitoren op elk moment van de dag. Deze systemen koop je apart, maar geven je erg veel inzicht in de prestaties van je zonnepanelen en het energieverbruik van je huishouden. Je kunt informatie van de vorige maanden bekijken, je kunt zien hoeveel je zonnepanelen in rendement achteruit gaan ten opzichte van de jaren ervoor, je kunt zien wat de invloed is van schaduw op het rendement, enzovoorts en dit allemaal via een kastje en een app op je telefoon. Deze app kan je waarschuwen als er iets vreemds aan de hand is, kan je een seintje geven als je zonnepanelen aan onderhoud toe zijn en kan je met regelmaat samenvattingen sturen van de opbrengst, het rendement en de prestaties op verschillende momenten van de dag. Zo weet je altijd exact hoe je ervoor staat. Om het beste rendement te kunnen behalen van je systeem en ook om jouw eigen energieverbruik eens onder de loep te nemen, zijn deze monitors ideaal.

 

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool kun je offertes opvragen bij een aantal betrouwbare specialisten. Met deze offertes kun je vervolgens de beste deal uitkiezen en de meest geschikte specialist aanwijzen. Als je in contact gebracht wilt worden met een leverancier van zonnepanelen of je wilt een goed monitoring systeem vinden, dan doe je dit door de offertes die wij je aanleveren naast elkaar te leggen en te vergelijken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering