Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen meterkastZonnepanelen meterkast hoe werkt dat? Als jij een installatie met zonnepanelen aanschaft, dan bestaat deze uit de panelen zelf en uit een omvormer. De zonnepanelen worden op het dak geplaatst waar ze gelijkstroom gaan leveren. Deze gelijkstroom wordt naar de omvormer geleid waar het wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Vervolgens wordt de omvormer aangesloten op de meterkast waar je opbrengst wordt geregistreerd. Hier lees je over wat er in de meterkast moet gebeuren om dit te realiseren.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Aansluiten zonnepanelen in de meterkast

Voor het aansluiten van de omvormer en de meterkast wordt een elektricien gebruikt. Deze zal voor de aansluiting een extra groep toevoegen in je meterkast. Je krijgt dan een aparte groep met een aparte aardlekschakelaar zodat er eigenlijk een gescheiden systeem ontstaat voor de zonnepanelen. Dit is handig als er een groep uitvalt, want dan heeft dit geen invloed op de prestatie van de zonnepanelen. En vice versa natuurlijk. Daarnaast is dit in verband met veiligheidsoverwegingen ook wettelijk vastgesteld. De groep wordt aangesloten op je meter en dit kan zowel op je analoge- als op je slimme meter. Vervolgens zal de elektricien het systeem testen, zal deze de nieuwe aardlekschakelaar verzegelen en kun je beginnen met het opwekken van energie. Hier heb je een erkende elektricien voor nodig, omdat alleen deze bevoegd is om een zegel te plaatsen.

Een analoge of slimme meter?

Als je je zonnepanelen op een analoge meter laat aansluiten, dan zal deze terugdraaien als er stroom binnenkomt en vooruit draaien als jij stroom gebruikt. Op die manier wordt er dus gemeten wat jouw energierekening zou moeten worden en kun je de standen gewoon blijven doorgeven. Het nadeel van deze meter is dat je geen kijk hebt op hoeveel je zonnepanelen precies in het laatje brengen en dat heb je met een slimme meter wel. Op slimme meters kun je exact zien hoeveel stroom jij verbruikt en hoeveel je met je zonnepanelen hebt opgewekt. Zo kun je direct actie ondernemen als jouw verbruik te hoog wordt of als je zonnepanelen een dip in rendement laten zien. 

Hoe krijg je een slimme meter?

Nadat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd moet je je installatie online bij de netbeheerder aanmelden. Deze zal vervolgens kijken of jouw meter geschikt is of dat deze vervangen moet worden. Als je nog geen slimme meter had, dan zal je deze eigenlijk altijd aangeboden krijgen. Je hebt de mogelijkheid om deze te weigeren, maar de netbeheerder installeert je slimme meter maar één keer gratis. Wijs je dit af en wil je later toch een slimme meter, dan zal je de kosten daarvoor zelf op tafel moeten leggen. Een slimme meter is eigenlijk voor een systeem met zonnepanelen wel een vereiste.

 

Vergelijk offertes

Voor offertes voor jouw nieuwe zonnepanelen kun je hier onze vergelijkingstool raadplegen. Deze tool is gratis en vrijblijvend en zal je een aantal offertes van betrouwbare specialisten aanleveren. Als je deze grondig met elkaar vergelijkt kun je de beste prijs vinden bij de meest vakkundige specialist.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering