Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen met vogelweringZonnepanelen met vogelwering? Zonnepanelen hebben de eigenschap dat ze door de jaren heen een stuk minder stroom gaan leveren. De terugloop is zodanig dat sommige panelen aan het eind van de levensduur van 25 jaar nog 75 a 80 procent van hun beoogde vermogen leveren. Een tegenvaller voor jou als eigenaar. Dat is dan ook gelijk de reden waarom veel eigenaren van zonnepanelen investeren in vogelwering. Dit is een systeem wat voorkomt dat vogels zich kunnen nestelen op en tussen jouw zonnepanelen. Ook voorkomt het overlast door ander ongedierte. We keken voor jou naar het systeem wat je aanschaft en de voordelen hiervan voor jou. Verder hebben we op een rij gezet hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw zonnepanelen nog zoveel mogelijk stroom leveren.

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

De prijs van vogelwering bij zonnepanelen

Vogelwering bestaat uit een product wat ook wel vogelschroot wordt genoemd. Dit is een product wat bestaat uit meerdere metalen pennen op een rij die je tussen de zonnepanelen in plaatst. De pennen voorkomen dat vogels er kunnen gaan zitten en hun poep kunnen achterlaten. Vogelschroot komt in meerdere lengtes. Heb je een lengte nodig per strip van 10 meter dan kan je deze kopen vanaf 45,79 euro per strip. Een lengte van 20 meter koop je voor 92,91 euro per strip. Het gaat hierbij om één strip. Hoeveel strips je nodig hebt voor jouw dak kan je beoordelen aan de hand van het legplan van jouw zonnepanelen. In principe moeten de zonnepanelen rondom een rand vogelschroot hebben.

 

Ander ongedierte

Naast vogels heeft een huis vaak ook last van muizen die via het dak jouw huis binnenkomen. Tussen de dakpannen in kan een muis zich gemakkelijk naar binnen vreten. Dat heeft rampzalige gevolgen voor jouw huis maar ook voor je zonnepanelen. Zo zijn vogels en muizen kampioen in het losvreten van de kabels die bij jouw zonnepanelen horen. De kapotte kabels zorgen ervoor dat er geen stroom meer wordt opgewekt met de zonnepanelen. Verder zorgen deze kabels ervoor dat er een brandgevaarlijke situatie kan ontstaan. Je koopt dus niet alleen vogelschroot om vogels te weren maar ook om ervoor te zorgen dat jouw installatie zonnepanelen veilig kan functioneren.

 

Wanneer plaats je vogelwering

Vogelwering plaats je het beste gelijk samen met je zonnepanelen. Dat doe je omdat er mogelijk een reconstructie nodig is. Zonnepanelen worden vaak tegen elkaar aan geplaatst om te voorkomen dat ze bij een storm los kunnen komen. Je kan vogelwering of vogelschroot aanvragen bij de installateur die jouw zonnepanelen komt plaatsen. Op deze manier zorg je voor een veilige installatie en tevens zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen een minimale terugval in opbrengst kennen.

 

Terugval in opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in principe zo gemaakt dat ze vrijwel allemaal een terugval in opbrengst kennen. Dat komt doordat het materiaal van de zonnepanelen slijtage gevoelig is. Het silicium zal door de tijd heen beschadigd raken. Bij een monokristallijn paneel zullen er mogelijk barstjes komen in het materiaal en bij polykristallijn materiaal zullen er meerdere naden in het materiaal komen. Daardoor neemt de hoeveelheid stroom die wordt geleverd doorgaans lineair af. Dit kan oplopen van 0,45 tot 3 procent per jaar. Door te kiezen voor zonnepanelen met een goede garantie op de opbrengst voorkom je dit probleem.

 

Denk aan schaduwval

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen zal er altijd worden gekeken naar de hoeveelheid schaduwval op jouw dak. Dat kan komen door een schoorsteen op je dak maar bijvoorbeeld ook door hoge bomen om je huis heen of hoogbouw waardoor een deel van de zon wordt weggenomen. Schaduwval zal ervoor zorgen dat zonnepanelen een deel van de dag geen stroom opwekken. Door te kiezen voor panelen die hier minder gevoelig voor zijn krijg je een systeem wat schaduwval relatief goed aankan. Zo heb je een opbrengst van jouw zonnepanelen die goed in de buurt komt van het beoogde aantal kWh per paneel. Er zijn ook panelen die een power optimizer hebben. Deze panelen hebben een extra module die de hoeveelheid schaduwval compenseert waardoor de panelen minder terugval in energie opbrengst hebben.

 

Schoonmaken

Vogelpoep is een van de belangrijkste redenen waarom zonnepanelen beschadigen en minder stroom gaan leveren. Door ze regelmatig schoon te maken voorkom je dit probleem. Je kan natuurlijk zelf met een borstel je zonnepanelen schoonmaken maar niet iedereen zit er op te wachten om met een borstel op een lange steel zijn of haar dak op te klimmen. Daarom is het verstandiger dat je de zonnepanelen laat schoonmaken door het bedrijf wat ook jouw ramen komt lappen. Zo weet je zeker dat periodiek je zonnepanelen worden schoongemaakt. De meerprijs van het ramen lappen verdien je terug doordat de opbrengst van jouw zonnepanelen hoger is.

 

Een coating op jouw zonnepanelen

Zonnepanelen kan je laten voorzien van een coating. Die heeft tot gevolg dat vogelpoep zich niet kan hechten op het paneel waardoor de vervuiling van je paneel afstroomt. Het is een goed idee om deze coating gelijk bij het plaatsen van de panelen al te laten aanbrengen. Zo weet je zeker dat jouw installatie genoeg stroom blijft leveren om jouw huishouden van energie te voorzien. Ook hierbij geldt dat de investering in een coating gelijk wordt terugverdiend doordat jouw installatie zonnepanelen meer stroom blijft leveren.

 

Vraag eerst om offertes

Voordat je vogelwering of vogelschroot gaat kopen is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op die manier zie je gelijk welke leverancier voor jou de beste partij is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering