Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen met stekker kopen? Zou het niet handig zijn als er een plug-in optie beschikbaar was voor zonnepanelen? Als je handig bent zou je deze panelen prima zelf op het dak kunnen monteren, maar het aansluiten op de meterkast moet eigenlijk door een elektricien gebeuren. Deze elektricien moet een extra groep aanmaken, een nieuwe aardlekschakelaar toevoegen aan deze groep en deze verzegelen. Dat is voor veel ook ervaren doe-het-zelvers te hoog gegrepen. Nu zijn er echter opties waarmee je zelf je zonnepanelen kunt installeren en inpluggen in het stopcontact. Op die manier omzeil je de ingewikkelde aansluiting op de meterkast en vermijd je dure montagekosten. Lees daarom hier verder over zonnepanelen met stekker.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten

Omdat je de zonnepanelen zelf installeert, zijn de kosten voor deze plug-in zonnepanelen laag. Je betaalt alleen voor de materialen en krijgt een volledig pakket toegestuurd met uitgebreide instructies voor de installatie. Deze installatie wordt zo gemakkelijk mogelijk gemaakt en is in een paar uur gedaan. Je kunt op deze manier grote- en kleine systemen aanschaffen en de prijzen, inclusief btw, vind je terug in het onderstaande overzicht.

Plug-in zonnepanelen Prijs
Set met 1 paneel €500
Set met 2 panelen €750
Set met 4 panelen €1500
Set met 6 panelen €2250
Set met 8 panelen €3000
Set met 10 panelen €3500

Subsidies

Ook voor plug-in zonnepanelen kun je de btw terugvragen. Controleer dit voor de zekerheid wel even met de leverancier, voordat je de zonnepanelen aanschaft. Je wordt namelijk leverancier van energie en zo kun je je ook aanmelden bij de belastingdienst. Heb je dit gedaan dan kun je dus 21 procent van de kosten voor de aanschaf terugvragen en dat is een flinke besparing. Vraag ook gelijk even of je gebruik kunt maken van subsidies bij je gemeente of provincie en overweeg eventueel om een energiebespaarlening te gebruiken voor het financieren van je zonnepanelen. Dit zijn allemaal handige mogelijkheden die je hebt om financieel gesteund te worden voor verschillende instanties.

De besparingen en de terugverdientijd

In de bovenstaande tabel hebben we de kosten voor de zonnepanelen samengevat exclusief de btw-aftrek. Deze kosten gaan dus nog met 21 procent naar beneden en dit zie je in het volgende overzicht dat we hebben samengesteld. Hierin worden ook de mogelijke besparingen opgenomen bij zonnepanelen met een vermogen van 295 Wp per jaar (ca. 250 kWh). Daaruit kunnen dan dus ook de besparingen berekend worden en de terugverdientijd. Deze terugverdientijd is korter, omdat je de montage niet meer hoeft te betalen. De elektriciteitsprijs die genomen is, is €0,23 per kWh.

Panelen Rendement / jaar Rendement / jaar in € Totaalprijs Prijs min btw Terug verdientijd
1 295 Wp/ 250 kWh €57,50 €500 €413 7 – 7,5 jaar
2 590 Wp / 500 kWh €115 €750 €620 5 – 5,5 jaar
4 1180 Wp / 1000 kWh €230 €1500 €1240 5 – 5,5 jaar
6 1770 Wp / 1500 kWh €345 €2250 €1860 5 – 5,5 jaar
8 2360 Wp / 2000 kWh €460 €3000 €2479 5 – 5,5 jaar
10 2950 Wp /

2500 kWh

€575 €3500 €2893 5 jaar

De voor- en nadelen van zonnepanelen met een stekker

Dit verhaal klinkt erg aanlokkelijk en dat is het ook. Zonnepanelen met een stekker zijn voor mensen die een kleine installatie willen hebben echt ideaal. De terugverdientijd is bijzonder kort en de investeringskosten zijn laag. Het is echter ook altijd goed om de keerzijde van de medaille eens te bekijken en deze af te strepen tegen de voordelen. Daarom hebben we het volgende lijstje samengesteld.

  • Zonnepanelen met een stekker zijn bijzonder simpel en snel te installeren. Omdat je dit zelf kunt (als je Ikea meubelen in elkaar kunt zetten, dan kun je deze zonnepanelen ook plaatsen) hoef je geen montagekosten te betalen.
  • Er zijn erg veel financiële voordelen aan zonnepanelen met een stekker. Ze zijn goedkoper, je kunt de btw aftrekken en de besparingen spreken voor zich.
  • Hierdoor is de terugverdientijd voor plug-in zonnepanelen bijna 4 jaar korter dan die van standaard zonnepanelen.
  • De plug-in zonnepanelen zijn gemakkelijk te plaatsen en gemakkelijk te verwijderen. Ga je verhuizen, dan neem je ze dus gewoon mee naar je nieuwe woning.
  • Zonnepanelen met een stekker zijn daardoor ook ideaal voor op vakantie.
  • Echt grote installaties zijn aanzienlijk lastiger te installeren in plug-in vorm. Dat komt doordat deze een volledig eigen groep moeten krijgen in de meterkast en daar is mogelijk een elektricien voor nodig. Heb je deze groep niet tot je beschikking, dan zal je met twee zonnepanelen genoegen moeten nemen.
  • Om deze reden is het ook niet mogelijk om een plug-in zonnepanelen installatie te vinden waarmee je alle stroom opwekt die je nodig hebt. Wil je dit wel, dan heb je al snel de hulp van de specialisten nodig. De meeste mensen kiezen deze optie om het verbruik van een zwaar nieuw apparaat te compenseren of om een gedeelte van de stroombehoefte zelf te kunnen opwekken.
  • Bij zonnepanelen met een stekker komen vaak wel extra kosten kijken. Zo zal je bijvoorbeeld extra moeten betalen voor een bepaald bevestigingssysteem, voor verlengkabels of voor een opbrengstmeter, bijvoorbeeld.

Wat moet je echt weten: hoeveel panelen kun je plaatsen?

Een standaard systeem van zonnepanelen met een stekker bestaat uit 2 panelen met een maximaal vermogen van 600 Wp. Dat komt doordat je niet meer dan dit vermogen op een stopcontact mag aansluiten als er ook andere apparaten op die stroomgroep zijn aangesloten. Dit is wettelijk zo geregeld. Heb je een aparte stroomgroep die je alleen voor de zonnepanelen wilt gebruiken en voor niets anders, dan kun je hier maximaal 12 panelen op aansluiten. Als jouw meterkast hier dus niet geschikt voor is, dan zal je alsnog een elektricien moeten aannemen om een nieuwe groep aan te maken en een nieuw stopcontact te plaatsen. Het is erg belangrijk dat je je hier goed over laat informeren, want deze wettelijke regels zijn er niet voor niets. Als je te veel vermogen op je groep aansluit, dan is jouw elektra thuis niet veilig.

Zonnepanelen met accu

Een alternatief voor de zonnepanelen met stekker zijn zonnepanelen met een accu. Deze sluit je dan niet aan op je lichtnet, maar op een batterij die wordt opgeladen door de zonnepanelen. Hiermee kun je je installatie volledig off-grid maken en compleet onafhankelijk van de overheid, de netbeheerder en de energieleverancier je eigen stroom opwekken en gebruiken. Dit is handig bijvoorbeeld als je een elektrische auto hebt. Je kunt dan in principe gratis rijden. Ook op vakantie zijn deze zonnepanelen ideaal. Eventueel kies je voor een combinatie van plug-in panelen samen met een accu. Als je batterij dan vol is dan zal de stroom die daarna nog opgewekt wordt niet verloren gaan. Voor mensen die zelfvoorzienend willen worden is dit eigenlijk een ideale oplossing.

Vergelijk offertes

Zonnepanelen met een stekker zijn goedkoper dan standaard zonnepanelen. Als je exact wilt weten wat je moet betalen kun je hier onze vergelijkingstool raadplegen en zo offertes opvragen. Deze tool is gratis en vrijblijvend en geeft je alle financiële informatie over zonnepanelen en bijbehorende producten en diensten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds