Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen kwaliteitZonnepanelen kwaliteit nodig? Er worden een groot aantal verschillende zonnepanelen aangeboden op de markt en dit voor een verscheidenheid aan prijzen. Er zijn goedkopere zonnepanelen en duurdere zonnepanelen en vaak wordt dit verschil weerspiegeld in de kwaliteit en het rendement van het zonnepaneel. Als jij zonnepanelen wilt laten plaatsen, dan wil je natuurlijk dat deze van goede kwaliteit zijn. Zo kun je er zo lang mogelijk een maximaal rendement uit krijgen. Daarnaast moeten ze goed geprijsd zijn, zodat je ze sneller kunt terugverdienen en echt kunt beginnen met besparen. Kwaliteit is soms lastig af te lezen van websites en ander marketingmateriaal. Toch zijn er een aantal manieren waarop je het kaf van het koren kunt scheiden.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Kwaliteit herkennen met keurmerken

Eén van de gemakkelijkste manieren om kwaliteit te herkennen, zowel van de zonnepanelen als van het installatiebedrijf, is door de keurmerken op te zoeken en door te lopen. Er zijn een groot aantal keurmerken op het gebied van zonnepanelen en deze testen allen wat anders. Daarom is het goed om hier even de tijd voor te nemen en misschien zelfs te bepalen welk keurmerk voor jou belangrijk is. Hier hebben we alvast enkele voorbeelden van betrouwbare en belangrijke keurmerken in deze sector op een rijtje gezet.

  • Het TÜV-ID-certificaat: dit Duitse keurmerk wordt gezien als het belangrijkste keurmerk voor zonnepanelen. Het wordt uitgegeven door het Duitse bedrijf TÜV die de zonnepanelen op allerlei punten testen, waaronder de afname van het vermogen en de veiligheid van de zonnepanelen. Zie je dit keurmerk staan, dan weet je dat het zonnepaneel kwalitatief goed in orde is.
  • Zonnekeur: dit is een relatief nieuw Nederlands keurmerk waar bedrijven die zonnepanelen installeren, produceren, onderhouden en repareren zich bij kunnen aanmelden. Als je dit keurmerk ziet, dan weet je dat er voldoende aandacht wordt besteed aan veiligheid en kwaliteit en dat de medewerkers allen goed geschoold zijn en de juiste certificeringen hebben.
  • RoHS: zonnepanelen bevatten gevaarlijke stoffen en daarom moeten ze volgens wettelijke regels worden geproduceerd. Deze stoffen mogen in geen geval vrij kunnen komen. Het keurmerk dat de zonnepanelen test op deze wettelijke vereisten is RoHS. Zie je zonnepanelen met dit keurmerk, dan weet je dat je je over de gevaarlijke stoffen geen zorgen hoeft te maken.
  • Sterkin: de zonnepanelen zullen hoogstwaarschijnlijk door een elektricien worden aangesloten en deze zal daarvoor een nieuwe groep aanmaken inclusief extra aardlekschakelaar. Na de installatie zal het systeem worden getest en is de elektricien tevreden dan worden de aardlekschakelaars verzegeld. Dit laatste mag alleen gedaan worden door een erkende elektriciens die zijn aangesloten bij een vakvereniging zoals Sterkin.
  • Vakverenigingen en andere keurmerken: specialisten die lid zijn van een vakvereniging geven daarmee aan belang te hechten aan kwaliteit, zowel van dienstverlening als van materialen. Bekende vakverenigingen op dit gebied zijn SEI, Holland Solar, UNETO-VNI, KvINL en NVDE. Je kunt verder nog controleren of de zonnepanelen de volgende keurmerken hebben: CE, IEC, ISO en VDE.

 

Kwaliteit herkennen met de garantieregeling

Ook de garantieregeling kan een goede indicator zijn van kwaliteit. Een specialist zou namelijk niet graag garant staan voor de producten of diensten die worden afgeleverd als deze niet kwalitatief zijn. Daarom heeft een apparaat van een B-merk vaak een kortere garantie dan hetzelfde apparaat van een A-merk. Over je zonnepanelen ontvang je verschillende garantieregelingen en deze zijn dus erg belangrijk indien kwaliteit voor jou doorslaggevend is.

  • Fabrieksgarantie: de leverancier van de zonnepanelen zal je een fabrieksgarantie aanbieden. Deze is gemiddeld 10 jaar, maar er zijn leveranciers waarbij dit aanzienlijk langer is. Je krijgt een aparte regeling voor de omvormer en de zonnepanelen. Wat betreft de zonnepanelen moet je niet akkoord gaan met een garantie van minder dan 10 jaar.
  • Montage garantie: van het bedrijf dat de zonnepanelen installeert krijg je ook een garantie en dan is een periode van tussen de 5 en 10 jaar gangbaar. Hierin wordt dan schade na een normale storm gedekt, bijvoorbeeld, of het losraken van kabels en bevestigingsmaterialen.
  • Vermogensgarantie: wat betreft kwaliteit van de zonnepanelen is deze garantie erg belangrijk. Deze garandeert namelijk dat jouw zonnepanelen niet sterk in opbrengst achteruit gaan naarmate de tijd verstrijkt. Een afname in rendement is normaal en na 25 jaar is dit meestal 15 tot 20 procent. Een goede vermogensgarantie is 25 jaar geeft je de zekerheid dat je tijdens die periode een maximaal rendement uit je zonnepanelen kunt halen.

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen zijn er dus een aantal dingen waar je op kunt letten en de garantie en de keurmerken zijn hier slechts twee van. Maak een vergelijking tussen verschillende zonnepanelen die jij aan zou willen schaffen en kijk dan naar de volgende aspecten in de productspecificaties.

  • Vermogen: het vermogen van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Voor elke Wp kun je in Nederland jaarlijks 0,85 kWh aan energie opwekken. Een zonnepaneel van 295 Wp zal je dus jaarlijks 250 kWh leveren.
  • Omvormer: kijk niet alleen naar de kwaliteit en garantie van de zonnepanelen, maar ook naar die van de omvormer. Dit kastje zet gelijkstroom om in wisselstroom en is dus cruciaal voor een goed werkende installatie.
  • Leverancier: doe wat onderzoek naar de leverancier. Is deze betrouwbaar? Wat zeggen de klanten over hen? Hoe lang zijn ze al actief en zullen ze in de toekomst nog bestaan? Je zal tijdens de levensduur van je zonnepanelen nog regelmatig met de leverancier te maken krijgen en met een levensduur van 25 jaar zijn financiële gezondheid en een goede klantenservice dus essentieel.
  • Veiligheid: controleer niet alleen de zonnepanelen op veiligheid, maar ook de installateur en de elektricien. Er wordt met energie gewerkt en met schadelijke stoffen en dat moet dus zorgvuldig en correct worden gedaan. Daarnaast zit men op je dak, met allerlei risico’s van dien.
  • Aangeboden diensten: controleer ook altijd even welke diensten er bij jouw zonnepanelen en de plaatsing ervan worden aangeboden. Kun je bijvoorbeeld een onderhoudscontract afsluiten en komt er later nog iemand langs voor een controle?
  • Microcracks: micro-cracks zijn kleine barstjes die in de cellen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het transport of tijdens de fabricage. Deze barstjes zijn niet te zien met het blote oog, maar kunnen de levensduur en het rendement van je zonnepanelen wel beïnvloeden. Een leverancier kan de zonnepanelen op deze micro-cracks testen door middel van een EL-scan. Het is altijd goed om te vragen of dit gedaan is en of je hier het bewijs van mag zien. Verder is een goede garantieregeling dan natuurlijk ook een vereiste.

 

15 goede fabrikanten van zonnepanelen: Consumentenbond 2015

In 2015 heeft de consumentenbond onderzoek gedaan naar leveranciers van zonnepanelen die in Nederland te koop zijn. Ze hebben onder andere gekeken naar de veiligheid van de panelen, de procedures, de documentatie en de kwaliteit van het werk. De uitslagen waren over het algemeen erg goed en de Consumentenbond heeft kunnen concluderen dat er weinig specialisten zijn die slechte zonnepanelen produceren en plaatsen. Ze hebben een lijst van 15 fabrikanten samengesteld die het beste uit de testen kwamen. Deze vind je hier in willekeurige volgorde.

  1. Trina Solar.
  2. Sharp Electronics Europe.
  3. LDK Solar.
  4. JA Solar.
  5. Hareon Solar.
  6. Hanwha Q-Cells.
  7. Canadian Solar.
  8. Aleo Solar.

Vergelijk offertes

Een andere manier om kwalitatieve zonnepanelen te vinden voor een goede prijs is door een vergelijking te maken. Je vraagt dan via onze vergelijkingstool offertes op en legt deze naast elkaar. Je vergelijkt dan prijs met kwaliteit en kunt snel de leverancier vinden die dit voor jou het beste in verhouding heeft.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering