Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen in brand wat kun je doen?Zonnepanelen in brand wat kun je doen? Zonnepanelen zijn een systeem om je eigen energie op te wekken. Je ziet het steeds vaker op daken liggen. Je hoort de voor- argumenten voorbij komen maar steeds vaker word je ook gewaarschuwd. Zonnepanelen zouden brandgevaarlijk kunnen zijn. We keken naar de oorzaken van dit brandgevaar en hoe jij je installatie veilig kan houden.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De noodzaak van een installateur

Bij de aanschaf van zonnepanelen zie je in eerste instantie de prijs van de zonnepanelen plus de omvormer. De kosten van een installateur staan er niet altijd bij vermeld. Dat geeft veel mensen ten onrechte het idee dat zonnepanelen iets zijn wat je gemakkelijk zelf kunt plaatsen. Dat blijkt in de praktijk behoorlijk tegen te vallen. Een installateur is een vereiste wanneer je voor zonnepanelen kiest. De redenen daarvan hebben we voor je uiteen gezet.

Jouw installatie het hoogste rendement

Een installateur schakel je in eerste instantie in om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen. Doordat ze correct worden geplaatst en ingesteld behaalt jouw systeem het hoogste rendement. Een installateur weet exact op welke stand jouw panelen moeten worden geplaatst op je dak. Hij richt ze zo op de zon dat die maximaal op jouw panelen schijnt. Daarnaast houdt de installateur maximaal rekening met schaduwval. Hierdoor levert jouw installatie het meeste op. De extra kosten van de installateur verdien je dus binnen een aantal jaren vanzelf weer terug.

Jouw installatie veilig aangesloten

Een installatie met zonnepanelen moet aan een hoop veiligheidsvoorschriften voldoen. Dat is gelijk de reden waarom een installateur geen luxe maar pure noodzaak is. Een installateur weet exact hoe hij de zonnepanelen moet aansluiten om brandgevaar tot een minimum te reduceren. Dat is de reden waarom jouw zonnepanelen alleen veilig liggen wanneer ze door een installateur zijn geplaatst.

Herken de goede installateur

Bij een installateur komt je voor een bepaald kostenplaatje te staan. Veel installateurs die je via het internet vindt zullen een systeem met zonnepanelen tegen een redelijk laag bedrag komen plaatsen. Dit is een punt waarop de alarmbellen bij jou zouden moeten gaan rinkelen. Je hebt dan namelijk te maken met een installateur die een belangrijk deel van de werkzaamheden uitbesteedt. Hij zal een dakbedekkingsbedrijf inschakelen om jouw panelen te komen plaatsen als onderaannemer. Een dakbedekkingsbedrijf is geweldig in het plaatsen van nieuwe daken. Daar waar het gaat om zonnepanelen die op elkaar moeten worden aangesloten is het echter een heel ander verhaal. Dat dient te gebeuren volgens geldende veiligheidsvoorschriften. Een goede installateur onderscheid je dan ook aan de volgende zaken:

  • Hij voert de hele installatie zelf uit. Dat geldt voor het plaatsen van de zonnepanelen op je dak maar ook voor het aansluiten op de omvormer. Ook het aansluiten van de omvormer op jouw meterkast wordt door de installateur gedaan.
  • Hij heeft het Zonnekeur keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de installateur voldoet aan alle eisen die er aan hem worden gesteld. Het gaat om eisen op het gebied van veilig werken, goede nazorg en de opleiding die hij heeft gevolgd om zijn werkzaamheden te mogen uitvoeren.

Wat je zelf kan doen om jouw zonnepanelen te beschermen tegen brand

Brand in zonnepanelen is iets wat je voor een heel belangrijk deel zelf kan voorkomen. Dat doe je onder andere door de volgende veiligheidsvoorschriften op te volgen:

  • Een jaarlijkse inspectie. Denk niet dat zonnepanelen na de installatie zonder inspectie af kunnen. Je zal ze jaarlijks moeten laten inspecteren door een bedrijf wat hierin is gespecialiseerd. Bij die inspectie wordt er gekeken naar de werking van alle zonnecellen in de zonnepanelen. Daarnaast wordt er gekeken naar de staat van de omvormer en van de leidingen die er op je dak liggen. Je kan een abonnement afnemen bij de leverancier en/of de installateur van de zonnepanelen.
  • Houd de omvormer vrij. Een omvormer van zonnepanelen zal behoorlijk heet kunnen worden tijdens het werk. Zorg er dus voor dat er geen materialen rondom jouw omvormer staan die er tegenaan kunnen gaan leunen. Wanneer dit het geval is zullen deze materialen vlam kunnen vatten. Daarnaast kan je omvormer in brand vliegen met alle rampzalige gevolgen van dien.
  • Pas op met indak systemen. Zonnepanelen worden steeds vaker als indak systeem geplaatst. Dat wil zeggen dat de zonnepanelen de functie van dakbedekking overnemen. In dat geval moet je oppassen dat ze niet met brandbare isolatiematerialen in contact kunnen komen. Dit is namelijk één van de belangrijkste redenen waarom zonnepanelen in brand kunnen vliegen.

Subsidie op jouw zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het goed om op de hoogte te zijn van de geldende subsidie regels. Wie nu zonnepanelen aanschaft krijgt met de volgende zaken te maken:

  • Vorder je BTW terug. Wanneer jij je zonnepanelen registreert bij de belastingdienst mag je de betaalde BTW terug vorderen als een vorm van subsidie.
  • Jouw overproductie salderen. Maken jouw zonnepanelen meer energie aan dan jij zelf gebruikt dan lever je dit terug aan het energiebedrijf. Dit heet salderen. Je ontvangt per kWh een bepaald bedrag aan vergoeding. Daarbij zit ook de energietaks inbegrepen die je anders aan het energiebedrijf had moeten betalen.

Betaal voor veiligheid niet teveel

Wil jij veilige zonnepanelen zonder dat je de hoofdprijs betaalt, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je bij lokale bedrijven met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes van gecertificeerde leveranciers en installateurs om te vergelijken. Op die manier bespaar jij nog voor aanschaf tot wel 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering