Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen huren vs kopenZonnepanelen huren vs kopen? Zonnepanelen zijn een systeem wat steeds vaker wordt aangeschaft door particulieren om te voorzien in hun eigen stroom. Dit lijkt echter niet voor iedereen te zijn weggelegd. Een groot probleem waar mensen tegenaan kunnen lopen is het prijskaartje wat aan de zonnepanelen hangt. Je schaft een systeem aan wat high-tec is en wat daardoor behoorlijk kostbaar is. Steeds meer mensen kijken daarom naar een andere manier van zonnepanelen op je dak: huren.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat zijn de kosten van kopen en huren

We keken naar de kosten van het kopen en huren van zonnepanelen. We kregen de volgende offertes toegestuurd:

Kopen of huren Wat zit er bij de prijs in Wat is de prijs
Kopen van zonnepanelen Een pakket van 10 zonnepanelen 330 Wp met omvormer Tussen 5000 en 6500 euro
Huren van zonnepanelen ·         Een installatie van 10 zonnepanelen op je dak van 330 Wp met een omvormer.

·         Onderhoudscontract voor 10 jaar huur.

·         Garantie plus verzekering in geval van schade.

 

Tussen 50 en 65 euro per maand aan huur. Huurtijd 10 jaar.

 

Geen startkapitaal toch zonnepanelen

Heb je geen startkapitaal maar wil je toch zonnepanelen dan heb je bij de beide manieren de volgende opties.

  • Kopen van zonnepanelen. Zonnepanelen die je in één keer koopt in een set moet je gelijk afrekenen aan de leverancier. Je hebt dus geld nodig om de set te kunnen betalen. Dit is iets wat je vooraf in moet calculeren. Veel leveranciers hebben wel hun tips en adviezen om te kunnen voorzien in de kosten van hun product. Het is goed om hiernaar te vragen wanneer je zonder startkapitaal zonnepanelen wil aanschaffen.
  • Huren van zonnepanelen. Zonnepanelen huren kan je prima doen zonder startkapitaal. Je betaalt immers gespreid over 10 jaar maandelijks een termijn aan de leverancier van de zonnepanelen. Je hebt geen geld vooraf nodig. Ook een borgsom bij de aanvang van je contract is doorgaans niet nodig. Heb je wel een bepaald startkapitaal dan kan je dit aangeven bij de leverancier voor hij de zonnepanelen komt plaatsen. In dat geval wordt dit namelijk afgetrokken van het totale bedrag wat je gaat betalen over de 10 jaar. Of er wordt bijvoorbeeld een deel van de installatiekosten van betaald. Op die manier komt jouw startkapitaal van pas bij huren.

De installatiekosten

Ga je zonnepanelen kopen of huren dan is er altijd het punt van de installatiekosten wat meespeelt. We hebben dit voor je toegelicht voor beide opties.

  • Kopen van zonnepanelen. Ga je zonnepanelen in één keer kopen dan zitten daar doorgaans geen installatiekosten bij berekend. Men gaat er vanuit dat jij de panelen zelf zal gaan plaatsen op je dak. Aangezien dit een klus is waar meer expertise bij komt kijken dan je zo op het eerste gezicht zou denken is het goed om de panelen alsnog door een leverancier te laten plaatsen. Men zal jou dan, bovenop de prijs in de tabel, montagekosten berekenen. Die kunnen oplopen van 800 tot 1600 euro. Die prijs is inclusief het arbeidsloon maar ook inclusief het gebruik van het materieel en het aansluitmateriaal van de zonnepanelen. Je haalt deze kosten er in ieder geval wel uit doordat professioneel aangesloten zonnepanelen altijd het maximale rendement zullen opleveren.
  • Huren van zonnepanelen. Ga je de zonnepanelen huren dan zit bij de huur van de panelen de montage inbegrepen. Je betaalt dus één totaalprijs voor de volledige dienstverlening. Dit geeft jou duidelijkheid; je kan de prijzen gemakkelijker vergelijken en je hebt maandelijks geen onaangename verrassing.

De verzekering van de zonnepanelen

Laat je zonnepanelen plaatsen dan is er altijd de kans dat er wat kapot gaat. We keken dan ook voor je naar de beide mogelijkheden en de voorwaarden voor verzekering.

  • Kopen van zonnepanelen. Schaf je zonnepanelen aan dan zijn de panelen gelijk jouw eigendom. Het is dan ook aan jou om ervoor te zorgen dat ze verzekerd zijn. Die verzekering zal je zelf moeten regelen bij jouw inboedel- of opstalverzekeraar. Doordat jouw huis wat meer waard wordt zal je verzekering waarschijnlijk ook net wat hoger zijn. Heb je schade aan je zonnepanelen dan moet je zelf in overleg met je verzekeraar maatregelen treffen.
  • Huren van zonnepanelen. Ga je de zonnepanelen huren dan zijn de panelen niet jouw eigendom. De verhuurder, de eigenaar van de zonnepanelen, zal dan ook zorg dragen voor de kosten van deze verzekering. Jij hebt er geen omkijken naar. Krijg je schade aan je zonnepanelen dan zal je de verhuurder moeten inseinen waarna deze maatregelen treft.

Verhuizen binnen 10 jaar

Ga je verhuizen binnen 10 jaar na het plaatsen van je zonnepanelen dan zit er een wezenlijk verschil tussen huren en kopen. Je zal dit goed in overweging moeten nemen.

  • Zonnepanelen kopen. Had je de volledige installatie gekocht en betaald dan is er bij een verkoop van je huis weinig aan de hand. Je huis is meer waard door de zonnepanelen en jij hebt er verder geen nadeel aan. Wel is de kans groot dat je nog niet het volledige rendement had behaald op je zonnepanelen, maar dat is het risico wat je neemt.
  • Zonnepanelen huren. Ga je verhuizen voordat je huurtermijn is afgelopen dan zal er actie moeten worden ondernomen. Veel verhuurders geven je dan een paar opties. Je kan ervoor kiezen om je zonnepanelen eerst over te nemen voordat je jouw huis verkoopt. In dit geval betaal je zelf de installatie af aan de verhuurder en die prijs mag je dan verrekenen met de verkoopprijs van je huis. Een andere optie is dat de nieuwe eigenaar van jouw huis het huurcontract van de zonnepanelen overneemt van jou. Er zijn ook verhuurders die ervoor kiezen om jou de verwijderkosten van de zonnepanelen te laten betalen. Je betaalt dan ongeveer 60 euro per paneel.

Betaal niet teveel voor koop of huur

Het kopen of huren van zonnepanelen is een kostbare zaak. Het is dan ook goed om vooraf informatie in te winnen voor je tot deze stap overgaat. Dat doe je door eerst offertes op te vragen. Die offertes vraag je op met onderstaande button. Je vergelijkt ze op de volgende punten:

  • Vergelijk alleen offertes die compleet zijn. Dat wil zeggen dat posten als arbeidsloon, materieel wat is gebruikt voor de plaatsing en het materiaal apart vermeld staan.
  • Vergelijk alleen prijzen die inclusief de BTW zijn.
  • Kijk naar de kilometers die verreden worden. Kies voor een leverancier die in jouw buurt zit.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering