Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen formaatZonnepanelen formaat weten? Tegenwoordig worden er een groot aantal verschillende soorten zonnepanelen verkocht. Dat komt doordat de interesse in zonnepanelen aanzienlijk is toegenomen en er op verscheidene manieren gezocht wordt naar passende oplossingen en toepassingen. Zonnepanelen zijn ook erg in prijs gedaald en de prestaties zijn beter. Dit is dus het moment om te investeren in zonnepanelen en veel Nederlanders realiseren zich dit. Wanneer jij zonnepanelen aan wilt schaffen, dan zijn er een aantal specificaties waarnaar je moet kijken. Er is het soort zonnepaneel, er is het vermogen en ook de afmetingen zijn belangrijk. Hier lees je waarom dat is.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

De afmetingen van zonnepanelen

Eigenlijk is het niet meer mogelijk om over standaard afmetingen te praten als we het hebben over zonnepanelen, want zonnepalen kunnen praktisch in elke maat worden gemaakt. Flexibele zonnepanelen, bijvoorbeeld, zijn te krijgen in rollen of in zeer klein formaat om ze mee te nemen op vakantie en aan te sluiten op een batterij. Dan zijn er zonnepanelen die in glas zijn verwerkt, zijn er transparante zonnepanelen, zonnepanelen in dakpannen en zonnepanelen in gordijnen die allemaal afwijken van de standaard afmetingen. Toch kunnen we wel stellen dat de standaard zonnepanelen die je op het dak plaatst vaak in bepaalde afmetingen worden geleverd.

  • Kleine zonnepanelen: 1,58 meter x 0,81 meter
  • Standaard zonnepanelen: 1,65 meter x 1 meter
  • Grote zonnepanelen: 2 meter x 1 meter

 

Waarom zijn de afmetingen belangrijk?

De afmetingen zijn voornamelijk van belang omdat het de bedoeling is dat jouw zonnepanelen goed op het dak kunnen worden geplaatst. Je hebt een bepaald oppervlak tot je beschikking en dat moet zo ideaal mogelijk worden benut. Het is dan goed om te kijken naar de afmetingen in combinatie met het vermogen. Op die manier kun je een zo hoog mogelijk vermogen realiseren met het oppervlak van je dak. Vooral als je beperkte ruimte hebt is dit belangrijk. Voorheen was het zo dat kleinere zonnepanelen een lager vermogen hadden, maar vandaag de dag gaat dat niet meer op. De techniek is dusdanig ver ontwikkeld dat er nu ook grote zonnepanelen zijn met een lager vermogen en kleine zonnepanelen met een hoger vermogen. Je kunt voor zonnepanelen op het dak ongeveer uitgaan van een vermogen dat ligt tussen de 240 Wp tot de 325 Wp per paneel. Het is aan jou en de leverancier om naar je oppervlak te kijken en om de zonnepanelen aan te wijzen die de beste prestaties zullen leveren.

 

Het vermogen en de afmetingen zeggen niet alles

Ter afsluiting is het niet onbelangrijk om aan te geven dat een hoog vermogen en de juiste afmetingen niet per direct een goede prestatie betekenen. Daarvoor zijn er te veel andere factoren in het spel en een specialist zal deze allemaal meenemen in de samenstelling van de beste installatie voor jou. Kijk maar eens naar de onderstaande drie belangrijke punten.

  • De situatie op het dak: naast de afmetingen van je dak zijn er ook andere kenmerken die het rendement van je zonnepanelen bepalen. De hoeveelheid schaduw is hier één van en ook de oriëntatie van het dak. Een dak op het zuiden met weinig schaduw is dan meestal het beste. Als laatste zal de hellingsgraad invloed hebben op de prestaties van de panelen en gaat het rendement naar beneden als deze afwijkt van 30 tot 35 graden.
  • Het soort zonnepanelen: vervolgens zijn er drie gangbare soorten zonnepanelen die in verschillende situaties beter of slechter zijn. Dit zijn de dunne film zonnepanelen, de monokristallijn zonnepanelen en de polykristallijn zonnepanelen. De onderstaande tabel geeft aan wat de kenmerken zijn en hoe deze het beste kunnen worden toegepast.

 

Soort zonnepaneel Toelichting
Polykristallijn Rendement: 12 – 16 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Klein verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en indirect zonlicht.

Monokristallijn Rendement: 14 – 20 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Groter verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een klein dakoppervlak en een goede oriëntatie op het zuiden.

Amorf Rendement: 6 – 10 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Minimaal verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Minimaal verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en minder gunstige omstandigheden.

 

  • De schakeling: daarna kun je nog een verschil maken door een bepaalde schakeling te kiezen voor je zonnepanelen. Er is dan de keuze tussen seriële en parallelle schakeling, net als bij kerstlichtjes het geval is. Je kunt uit de volgende tabel opmaken wat de beste optie is voor jouw dak.

 

Serie geschakeld systeem Parallel geschakeld systeem
Voordelen:

+        Goedkoper.

+        Simpeler.

+        Gelijkstroom kan gemakkelijker worden omgezet naar wisselstroom.

+        Minder verlies bij ideale omstandigheden.

Voordelen:

+        Panelen met een lager rendement beïnvloeden het systeem niet.

+        De omvormer is klein en wordt gemonteerd in de meterkast.

+        De opbrengst is hoger bij slechte omstandigheden.

+        Je hebt inzicht in de prestaties per afzonderlijk zonnepaneel.

+        De spanning is nooit hoger dan 40 Volt.

Nadelen:

–        De zwakste schakel is leidend en kan de string zelfs uitschakelen.

–        De omvormer is groter en maakt veel lawaai.

–        Je kunt alleen zien hoeveel stroom je gehele systeem opbrengt.

–        Er staat een gevaarlijke spanning op een aantal aaneengeschakelde zonnepanelen.

Nadelen:

–        Duurder.

–        Ingewikkelder.

–        Kwetsbaarder.

 

Toepassing: bij ideale omstandigheden op het dak waarbij alle panelen altijd gelijke prestaties kunnen leveren. Toepassing: bij minder ideale omstandigheden op het dak en panelen die niet allemaal gelijke prestaties kunnen leveren.

 

Het belang van de afmetingen in combinatie met andere factoren

De afmetingen van je zonnepanelen zijn dus belangrijk, omdat je er dan zorg voor kunt dragen dat je een systeem aanschaft dat past op je dak. Maar als je niet naar andere factoren kijkt zoals het vermogen, het soort zonnepaneel, de situatie op het dak en de schakeling van de zonnepanelen, kun je met een verkeerd systeem nog rendement mislopen, hoe mooi deze ook op je dak past. Laat je daarom altijd inlichten door een specialist en bepaal samen wat de beste oplossing is voor je dak. Je kunt dan een systeem uitkiezen dat past en dat met het oppervlak dat je ter beschikking hebt de beste prestaties zal leveren.

 

Vergelijk offertes

Wil jij zonnepanelen aan gaan schaffen? Dan is het dus tijd om te gaan praten met een expert. Als je onze vergelijkingstool gebruikt dan kun je snel offertes opvragen en deze gebruiken bij het vinden van de beste specialist. Laat je goed voorlichten, vergelijk meerdere bedrijven en je vindt ongetwijfeld de beste en meest kwalitatieve zonnepanelen voor jouw dak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering