Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen fiscaal aftrekbaarZijn zonnepanelen fiscaal aftrekbaar? Ja, is het antwoord, maar dan natuurlijk gedeeltelijk, en nooit volledig. Maar dit feit is wat mensen er veelal toe aanzet om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast is het zo dat zonnepanelen rendabel blijven mede door de prijzen die heel sterk gedaald zijn, deze zijn tussen2007 en 2015 zelfs met 75% gedaald. De fiscale aftrekbaarheid van zonnepanelen is een van de maatregelen die de Belgische overheid heeft ingevoerd om de aanschaf en installatie van zonnepanelen te promoten. De investering kan op die manier deels worden terugverdiend. De voordelen die de zonnepanelen in fiscale zin opleveren, dienen daarom voor aanschaf goed op een rijtje gezet te worden. In dit artikel zullen een aantal van die fiscale voordelen uitgelegd worden.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Voor- en nadelen van zonnepanelen

Als voordelen voor het aanschaffen en installeren van zonnepanelen worden over het algemeen de volgende factoren genoemd en als belangrijk ervaren door eigenaren van zonnepanelen: zonnepanelen zijn milieuvriendelijk, ze geven een hoogwaardige vorm van energie, behoeven weinig onderhoud en zonnestraling is overal voldoende aanwezig; een zonnepanelen installatie is bovendien modulair van opzet en dus te gebruiken van zeer kleine tot grote vermogens, het heeft een korte fabricage- en installatietijd, en tot slot: het is een duurzame installatie met een veilige werking.

Als nadelen van zonnepanelen worden vaak genoemd: de vaak zeer hoge aanschafkosten (dit geldt met name voor netgekoppelde installaties), daarnaast blijft een andere energiebron altijd noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld een reservevermogen, en tot slot: een lage energiedichtheid; dit houdt in dat er een groot oppervlakte nodig is per eenheid van de energie die het opbrengt.

Belastingvermindering

Wanneer in zonnepanelen geïnvesteerd wordt, kan men een belastingsvermindering op zonnepanelen krijgen. Deze belastingsvermindering is een van de belangrijkste fiscale voordelen van zonnepanelen die de investering iets minder groot zal maken. Het is geen groot deel van de investering die je ermee terugverdient, maar wel is het één van de belangrijkste fiscale voordelen van de aanschaf van zonnepanelen. De regeling houdt in dat 40% van de aanschafwaarde van de zonnepanelen als belastingvermindering kan worden opgegeven bij de aangifte. Er zit wel een maximum aan de fiscale aftrekbaarheid van de zonnepanelen en dit is een bedrag van 3600 euro. In het eerste jaar kun je dus maximaal 3600 euro aftrekken van de belastingen, en in de daaropvolgende drie jaren mag je nog een bedrag overhevelen als de 40% van de aanschafwaarde hoger is dan de genoemde 3600 euro. Hierbij is wel een voorwaarde opgenomen in de regeling, namelijk dat de woning ouder moet zijn dan vijf jaar.

Om de belastingaftrek te kunnen opgeven, is het zo dat voor de gedane arbeid de facturen in bezit moeten zijn van de eigenaar van de zonnepanelen. Bovendien dienen deze betaald te zijn gedurende de periode van het belastbaar jaar waarover de aangifte geldt. Overigens speelt het moment of de dag waarop de werken zijn uitgevoerd, hierbij geen rol.

Afschrijvingsduur

Over het algemeen wordt de afschrijvingsduur van een zonnepanelen installatie vastgesteld op 15 tot 20 jaar. Al naar gelang de aard van de installatie kan dit soms verkort worden tot slechts 10 jaar. Vooraf dient men dus te weten wat de (verwachte) levensduur is van de installatie. Wanneer men dit niet doet, kan men met een volledige afschrijving blijven zitten, wanneer het geinvesteerde bedrag niet is teruggewonnen. Het is dus belangrijk dat de afchrijvingsduur duidelijk wordt vermeld bij de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen. Wanneer de installatie namelijk te snel wordt afgeschreven, rendeert deze niet en is deze al snel aan vervanging toe. Een goede manier om dit te vermijden is dat men zich vooraf goed laat informeren over de afschrijvingsduur van de zonnepanelen.

Afschrijvingsmethodes

Er zijn verschillende manieren om af te schrijven: de lineaire methode en de degressieve methode. Het ligt voor de hand: bij de lineaire methode blijft het bedrag aan afschrijving ieder jaar hetzelfde en bij een degressieve methode vermindert ieder jaar het bedrag aan afschrijving. De degressieve afschrijving werkt met een percentage, het afschrijvingspercentage. Dit betekent dat elk jaar de boekwaarde vermindert en dus ook het bedrag aan afschrijving. Het afschrijvingspercentage kan dan zo berekend worden:

Vast percentage van de boekwaarde = [1- (restwaarde 1:n:aanschafwaarde)] * 100%

Zonnepanelen kunnen ook afgeschreven worden volgens het principe van de willekeurige of versnelde afschrijving. Wanneer dit wordt toegepast, dan wordt 50% van uw installatie in het eerste jaar na aanschaf en 50% in het tweede jaar na aanschaf afgeschreven. Om de afschrijving van de zonnepanelen goed te kunnen berekenen zijn de volgende gegevens benodigd:

  • De aanschafkosten; dit zijn de aankoopkosten + kosten installatie – kortingen en/of subsidies
  • De gebruiksduur ofwel de levensduur van de zonnepanelen
  • De restwaarde; de geschatte waarde die de zonnepanelen nog hebben wanneer u ze niet meer kunt gebruiken

Vervolgens kan deze berekening worden gemaakt: Jaarlijkse afschrijving = (aanschafkosten – restwaarde): (vermoedelijke) gebruiksduur.

Uitzonderingen

Maar op de mogelijkheid tot belastingvermindering zijn twee uitzonderingen van toepassing, twee redenen te noemen waardoor de belastingvermindering in die gevallen niet geldt.

  • Als de kosten voor aanschaf en installatie van zonnepanelen worden opgegeven als beroepskosten en of investeringsaftrekbaarheid van toepassing is, dan komen deze kosten niet in aanmerking voor een belastingvermindering.
  • Wanneer de inkomsten te laag zijn om een belastingaangifte te doen, dan wordt de belastingvermindering omgezet naar een krediet – dit krediet zal moeten worden terugbetaald aan de overheid, voor uitgaven gedaan in 2010 t/m 2012.

Fiscale voordelen voor ondernemers

Voor ondernemers zijn er drie belangrijke fiscale voordelen bij de aanschaf van zonnepanelen te noemen:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  • Energieinvesteringsaftrek (EIA)

Conclusie

De Vlaamse overheid probeert met de belastingaftrek van 40% voor duurzame energie – die voor een particuliere bezitter van zonnepanelen al gauw neerkomt op een belastingaftrek van maximaal 3600 euro – de aanschaf van duurzame energiebronnen voor eigen gebruik te stimuleren. Vooraf informatie inwinnen over de afschrijvingsduur, de mogelijkheden van fiscale aftrekbaarheid, maar ook bijvoorbeeld van subsidies van gemeenten en provincies is belangrijk om een goede en gefundeerde aankoop te kunnen doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds