Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen dakcheckZonnepanelen dakcheck? Het wordt steeds populairder om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen en hier zijn goede redenen voor. Zonnepanelen zijn beter en goedkoper dan ook en de energieprijzen blijven stijgen. Momenteel ligt de terugverdientijd voor zonnepanelen rond de 9 jaar, maar dit getal is wel sterk afhankelijk van het rendement dat je met je zonnepanelen kunt bereiken. Om dat te berekenen zal de leverancier een dakcheck uitvoeren.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is een dakcheck?

Nadat jij je interesse voor zonnepanelen hebt getoond zal er een specialist langskomen om je dak te inspecteren. Tijdens deze inspectie wordt bepaald of je dak geschikt is voor zonnepanelen en of het rendement dat je kunt genereren de investering waard is. De specialist zal vervolgens een beoordeling uitbrengen en advies geven. In sommige gevallen zal het voor jou niet mogelijk zijn om zonnepanelen te laten plaatsen en in andere gevallen kun je zelf bepalen of je akkoord gaat met het mogelijke rendement dat jouw dak kan realiseren. Een dakcheck is dus vaak de eerste stap voor de leverancier en naar aanleiding daarvan wordt bepaald hoe jouw installatie er uit moet komen te zien.

 

Wat wordt er tijdens een dakcheck bekeken?

Een dakcheck wordt meestal ter plekke gedaan en een specialist zal langskomen om je dak te bekijken. Sommige leveranciers van zonnepanelen kunnen dit met speciale software ook op afstand doen en zullen alleen langskomen als er iets niet duidelijk is. Er wordt dan gekeken naar de volgende punten.

  • Het materiaal: op rieten daken worden meestal geen zonnepanelen gelegd. Verder zal een asbesthoudend dak ook worden afgewezen zowel als een dak met zacht isolatiemateriaal als dakbedekking.
  • Het oppervlak: vervolgens wordt er gekeken hoe groot het oppervlak van je dak is. Naar aanleiding daarvan kan worden bepaald hoeveel zonnepanelen erop zouden passen en welk formaat het meest geschikt is.
  • De oriëntatie: zonnepanelen leveren het beste rendement op als ze zijn georiënteerd op het zuiden. Dat komt omdat ze dan de meeste zonne-uren krijgen. Iedere graad dat je dak hiervan afwijkt betekent een verlies in rendement. Daken op het noorden kunnen voorzien worden van zonnepanelen, maar het rendement is dan vaak niet genoeg om de investering tijdig mee terug te verdienen.
  • De hellingsgraad: zonnepanelen presteren het beste als ze met een helling van 30 tot 35 graden worden geplaatst. Platte daken zijn daarom ideaal voor zonnepanelen, omdat deze in stellages komen te liggen die exact die helling zullen realiseren.
  • Schaduwval: als laatste wordt er gekeken naar de objecten die rondom je woning staan en hoeveel schaduw erop valt. Als dit te veel is, dan kunnen er of aanpassingen gedaan worden of je kunt een negatief advies krijgen wat betreft je zonnepanelen.

 

Hoe beïnvloedt de dakcheck de keuzes die je maakt?

Nadat de specialist de dakcheck gedaan heeft gaan jullie samen zitten om de resultaten te bekijken en om te bepalen wat het beste plan van aanpak is. De conclusies van de specialist hebben op verschillende manieren invloed op de beslissingen die gemaakt worden.

  • Het soort paneel: allereerst zal de specialist je inlichten over de soorten zonnepanelen die je tot je beschikking hebt. Er zijn namelijk verschillende panelen en deze presteren allen anders in verschillende situaties. De meest gangbare zonnepanelen die je worden aangeboden zijn dunne film/amorf, polykristallijn en monokristallijn. De volgende tabel geeft aan hoe de dakcheck deze keuze kan beïnvloeden.

 

Soort zonnepaneel Toelichting
Polykristallijn Rendement: 12 – 16 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Klein verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en indirect zonlicht.

Monokristallijn Rendement: 14 – 20 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Groter verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een klein dakoppervlak en een goede oriëntatie op het zuiden.

Amorf Rendement: 6 – 10 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Minimaal verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Minimaal verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en minder gunstige omstandigheden.

 

  • De afmetingen van de panelen: nu je weet welke panelen je wilt hebben, kan worden bepaald welke afmetingen deze moeten hebben. Daarnaast is er het gewicht dat meespeelt en zijn sommige daken niet sterk genoeg om zware zonnepanelen te dragen. Het is de bedoeling dat je dakoppervlak zo goed mogelijk wordt benut. De volgende tabel geeft de standaard maten voor zonnepanelen op een plat dak en zonnepanelen op een hellend dak en het bijbehorende gewicht.

 

Soort zonnepaneel Gewicht Omvang
Plat dak inclusief frame en ballast 30 – 50 kilo per m2 2,5 m2 per paneel
Hellend dak inclusief frame en ballast 15 – 25 kilo per m2 1,65 m2 per paneel

 

  • De schakeling: een laatste beslissing die gemaakt wordt naar aanleiding van de resultaten van de dakcheck is hoe de zonnepanelen geschakeld zullen worden. Je hebt dan de keuze tussen een serieschakeling en een parallelle schakeling, net als bij kerstlichtjes het geval is. Een parallelle schakeling heeft meestal de voorkeur bij daken die minder ideaal zijn terwijl een seriële schakeling meer rendement oplevert bij daken die perfect zijn voor zonnepanelen. De verschillen vind je in de volgende tabel.

 

Serie geschakeld systeem Parallel geschakeld systeem
Voordelen:

+        Goedkoper.

+        Simpeler.

+        Gelijkstroom kan gemakkelijker worden omgezet naar wisselstroom.

+        Minder verlies bij ideale omstandigheden.

Voordelen:

+        Panelen met een lager rendement beïnvloeden het systeem niet.

+        De omvormer is klein en wordt gemonteerd in de meterkast.

+        De opbrengst is hoger bij slechte omstandigheden.

+        Je hebt inzicht in de prestaties per afzonderlijk zonnepaneel.

+        De spanning is nooit hoger dan 40 Volt.

Nadelen:

–        De zwakste schakel is leidend en kan de string zelfs uitschakelen.

–        De omvormer is groter en maakt veel lawaai.

–        Je kunt alleen zien hoeveel stroom je gehele systeem opbrengt.

–        Er staat een gevaarlijke spanning op een aantal aaneengeschakelde zonnepanelen.

Nadelen:

–        Duurder.

–        Ingewikkelder.

–        Kwetsbaarder.

 

Toepassing: bij ideale omstandigheden op het dak waarbij alle panelen altijd gelijke prestaties kunnen leveren. Toepassing: bij minder ideale omstandigheden op het dak en panelen die niet allemaal gelijke prestaties kunnen leveren.

 

Het belang van de dakcheck

Uit bovenstaande informatie is het wel duidelijk dat de dakcheck een grote invloed heeft op de uiteindelijke installatie die je zal krijgen. Je kunt hier zelf ook alvast goed over nadenken, zodat je bent voorbereid op het gesprek met de specialist. De resultaten van de dakcheck bepalen het uiteindelijke rendement van je gehele installatie, dus het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Een vakkundige specialist kan je daar natuurlijk ook duidelijk over informeren en zij weten exact hoeveel vermindering van rendement een bepaalde afwijking zal betekenen. Een grote installatie van zonnepanelen laat je dus nooit zonder dakcheck plaatsen, want anders loop je mogelijk geld mis.

 

Vergelijk offertes

Het is dus zaak dat je in contact gebracht wordt met een specialist en dat je het balletje aan het rollen brengt. Wij kunnen je helpen aan offertes van vakkundige specialisten die jouw zonnepanelen correct en met een optimaal rendement kunnen plaatsen. De vergelijkingstool van deze website is zo ontworpen dat je in een paar minuten een vrijblijvende navraag kunt doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering