Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen collectiefZonnepanelen collectief? Er zijn verschillende manieren waarop je zonnepanelen kunt aanschaffen. Wij raden altijd aan om een vergelijking te maken en zo de beste leverancier aan te wijzen. Door alle mogelijkheden te bekijken en te beoordelen kun je de beste beslissing maken. Uiteraard kun je zelfstandig je zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen, maar je kunt ook meedoen aan een zonnepanelen collectief. Omdat dit gratis en vrijblijvend is, heb je eigenlijk niets te verliezen. Daarnaast vergroot je zo je opties en kun je de prijzen van het collectief vergelijken met de prijzen van een individuele aankoop. Hier lees je verder over hoe het aanschaffen van zonnepanelen met een collectief precies in zijn werk gaat.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is een zonnepanelen collectief?

Een zonnepanelen collectief bestaat uit een groep mensen die allemaal geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van zonnepanelen. Je schrijft je in voor dit collectief en als het goed is hoef je daar niets voor te betalen. Vervolgens wordt er door de organisatoren van het collectief een veiling georganiseerd. Tijdens deze veiling worden de aanvragen van de mensen in het collectief op tafel gelegd en kunnen leveranciers hier een bod op doen. Ze geven dan aan voor welke prijs ze een volledig zonnepanelensysteem kunnen plaatsen, inclusief garanties, materialen en monitoring. De leverancier die het laagste bod doet wint de veiling en zal jou vervolgens een persoonlijk aanbod sturen op basis van de gegevens die je hebt achtergelaten. Jij kunt vervolgens het aanbod accepteren of afwijzen.

De voor- en nadelen van zonnepanelen kopen met een collectief

Het kopen van zonnepanelen door deel te nemen aan een collectief is slechts één manier om je installatie aan te schaffen en te laten installeren. Veel mensen kiezen er echter voor om met een collectief verder te gaan, want hier zijn goede redenen voor. Als jij nog twijfelt, dan kun je het volgende lijstje met voor- en nadelen doornemen en een beslissing maken.

  • Het grote voordeel van een collectief is dat je nergens aan vast zit. Inschrijving kost niets en je kunt het aanbod van de leverancier altijd afwijzen.
  • Een ander significant voordeel van een collectief is dat je er flinke besparingen mee kunt maken, vooral als de leverancier die de veiling wint en mooi laag bod heeft gedaan.
  • De organisator van het collectief regelt alles voor je, zoals het selecteren van de leveranciers en het organiseren van de veiling. Eigenlijk hoef jij weinig te doen behalve je in te schrijven en te reageren op het aanbod.

 

  • Een nadeel is dus dat je zelf weinig controle hebt over wat er gebeurt. Je kunt de leverancier niet zelf uitkiezen, bijvoorbeeld en alles wordt voor je gedaan. Bij de meeste collectieven heb je wel de keuze uit verschillende producten, zodat je je installatie gedeeltelijk zelf samen kunt stellen.
  • Als je dak niet geschikt is, dan zal de leverancier na een inspectie van het dak een negatief advies geven. Als het voor jou niet rendabel is om zonnepanelen te laten plaatsen zal het contract worden verbroken en ben je het aanbod kwijt.

 Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Voordat je energie gaat steken in het meedoen aan een collectief is het geen slecht idee om te zien of jouw dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen. Dit kun je gemakkelijk zelf doen, maar het kan ook geen kwaad om een onafhankelijke specialist naar je dak te laten kijken. Je kunt dan de volgende punten beoordelen.

  • Het oppervlak: zonnepanelen zijn groot. Wil je een groot verschil maken en veel zonne-energie opwekken, dan zal hier voldoende ruimte voor moeten zijn.
  • De helling: de optimale helling van het dak voor zonnepanelen is tussen de 30 en de 35 graden. Alles wat jouw dak daarvan afwijkt betekent een verlies aan rendement. Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak geplaatst worden.
  • De oriëntatie: zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht zullen de meeste opbrengst opleveren. Ook hier betekent weer dat een afwijking hiervan een verlies aan rendement inhoudt. Op daken die op het noorden gericht zijn, zullen zonnepanelen niet voldoende rendabel zijn. Het is dan beter om te zoeken naar een alternatief.
  • Het aantal zonne-uren: staat er een grote boom rondom je woning of gebouwen die boven je huis uitsteken, dan is er kans dat je dak een gedeelte van de dag in de schaduw staat. Ook al kunnen zonnepanelen ook in de schaduw energie opwekken, ze zullen dan minder energie leveren dan wanneer ze het maximale aantal zonne-uren kunnen krijgen.

Als jouw dak geen ideale omstandigheden heeft voor zonnepanelen, dan kun je amorf panelen overwegen. Deze hebben een lager rendement, maar zijn ook goedkoper. Daarnaast presteren ze beter als ze niet in direct zonlicht staan en als ze aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Soms kun je met deze panelen dan een beter rendement behalen, dus ze zijn in niet-ideale omstandigheden zeker de moeite van het overwegen waard.

Aandachtspunten bij collectieve zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen via een collectief kan dus zeker voordelig zijn, maar er zijn ook enkele aandachtspunten die je in de gaten moet houden voordat je hieraan begint.

  • De kleine letters: lees altijd de kleine letters door en de algemene voorwaarden van de organisator van het collectief. Zorg ervoor dat je niet betaalt om lid te worden en dat je altijd je aanbod af kunt wijzen. Ook moet de organisator onafhankelijk zijn. Het is niet de bedoeling dat je naderhand met zonnepanelen komt te zitten die je eigenlijk niet wilt.
  • Alle opties bekijken: het klinkt natuurlijk erg mooi dat de leverancier die het beste aanbod doet de veiling wint en dat je je zonnepanelen voor weinig geld kunt aanschaffen. Maar dat betekent niet dat dit ook de beste prijs is. Mogelijk kun je als je zelf wat gaat zoeken een soortgelijke deal vinden waarbij je wel meer inspraak hebt. Zorg dus dat je alle opties hebt bekeken voordat je besluit het aanbod aan te nemen of niet.

Wel of niet zonnepanelen kopen via een collectief?

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen dan is het goed om de gehele markt te bekijken en collectieven vallen hier ook onder. Als je wilt weten welke optie voor jou het beste en voordeligste is, dan kun je dit alleen bepalen door alle opties in overweging te nemen. Stel zeker dat het zonnecollectief onafhankelijk, vrijblijvend en gratis is en dan heb je dus niets te verliezen. Wacht tot je een aanbod krijgt, vraag zelf ook offertes aan bij andere leveranciers en je vindt vast de meest geschikte deal voor jou.

Vergelijk offertes

Ga je ook zonnepanelen aanschaffen via een collectief? Vraag dan direct via onze vergelijkingstool ook offertes aan bij leveranciers uit je omgeving. Je kunt deze gebruiken bij het maken van een beslissing omtrent het aanbod van het collectief en het vinden van de scherpste prijs voor jouw zonnepanelen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering