Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen bij brandZonnepanelen bij brand? Zonnepanelen geven je de mogelijkheid om zelf stroom op te wekken. Daardoor kun je je eigen groene stroom gaan gebruiken en hoef je geen stroom meer te kopen bij de energieleverancier. Omdat er een hoge spanning staat op zonnepanelen, wordt er wel eens getwijfeld over de veiligheid ervan. Daarom is het altijd beter dat je ze laat installeren en dat je het gehele systeem laat testen door een erkende elektricien. Steeds vaker duiken er verhalen op van zonnepanelen die brand hebben veroorzaakt. Gelukkig is het helemaal niet nodig om je hier zorgen over te maken, als je de volgende informatie goed doorleest.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Waarom kunnen zonnepanelen brand veroorzaken?

Zonnepanelen zijn apparaten waar een grote spanning op staat. Als deze niet goed worden gemonteerd en de spanning wordt niet goed geïsoleerd, dan kan het vrijkomen. Spanning is ook erg heet en zonnepanelen zijn meestal bevestigd op een houten dakconstructie met dakpannen. Ook dakfolie is bijzonder brandbaar. Dit hout of folie vliegt bij grote hitte in brand met allerlei gevolgen van dien. De meeste branden die door zonnepanelen worden veroorzaakt komen van systemen die in het dak zijn gemonteerd en wordt veroorzaakt door de elektrische verbindingen achter het paneel. Deze zijn niet goed of van slechte kwaliteit. Gelukkig kun je zelf het één en ander doen om de kans op brand zo klein mogelijk te maken.

 

Veiligheidsmaatregelen zonnepanelen

Tijdens de aanschaf van de zonnepanelen kun je enkele dingen controleren voordat je verder gaat. Op die manier weet je zeker dat je de kans op brand minimaliseert.

  • Kwaliteit: kies altijd voor kwaliteit en dan zowel van de zonnepanelen als de monteurs die ze installeren. Uit onderzoek is gebleken dat het van groot belang is dat de stekkers en de contrastekkers van hetzelfde merk zijn en dat is niet altijd het geval. Zoek daarom naar de keurmerken voor zonnepanelen (TÜV, RoHS) en de installatiebedrijven (Zonnekeur) zodat je zeker weet dat je iemand krijgt met kennis en die met kwalitatieve materialen werkt. Het is niet erg om meer te betalen als je weet dat je daardoor veilig zal zijn.
  • Elektricien: gebruik een erkende elektricien om je zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast en doe dit niet zelf. Je hebt hier een volledig nieuwe groep voor nodig met een eigen aardlekschakelaar. Deze schakelaar moet na installatie worden verzegeld en mag alleen door een vakman met de juiste certificeringen worden geplaatst. Een elektricien zal er zorg voor dragen dat de zonnepanelen niet te veel spanning uitoefenen op de groepen en zal de gehele installatie grondig testen voordat hij deze goedkeurt.
  • Verzekering: kijk ook altijd even of je zonnepanelen zijn verzekerd bij je inboedelverzekering. Zo niet, neem contact op met je verzekeraar en bespreek voorvallen zoals brand. Eventueel sluit je een extra verzekering af, zodat je zeker weet dat je gedekt bent als er toch brand uitbreekt.
  • Onderhoud: sluit een onderhoudscontract af met de leverancier van de zonnepanelen zodat ze jaarlijks de hele installatie grondig doorlopen. Defecte of oude kabels kunnen dan worden vervangen en alles blijft in perfecte staat.

 

Vergelijk offertes

Ga jij op zoek naar kwalitatieve vakmensen voor je zonnepanelen en betrouwbare specialisten, dan kun je deze vinden door een vergelijking te maken. Als je hier onze vergelijkingstool voor gebruikt, dan kun je snel offertes ontvangen die je aan je marktonderzoek toevoegt. Zorg ervoor dat je alle opties hebt bekeken, de kwaliteit grondig hebt gecontroleerd en zeker weet dat je de juiste vakmensen aanwijst voor de meest geschikte prijs.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering