Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen alle mogelijke toepassingenZonnepanelen alle mogelijke toepassingen? De markt voor zonnepanelen is groter dan ooit en steeds meer particulieren, architecten en ook ondernemers besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen of te gebruiken. Dit is ook niet vreemd, want op dit moment zijn de zonnepanelen ongeveer de halve prijs van een aantal jaren geleden en worden ze steeds beter en sterker. Naast de standaard panelen worden er ook steeds meer andere toepassingen gevonden voor zonnepanelen en in Nederland zijn we met dat onderzoek erg ver. Dit houdt dus in dat als jij zonnepanelen aan wilt schaffen, je veel keuze hebt en deze keuze zal alleen maar uitbreiden. Lees hier verder over alle mogelijke toepassingen van zonnepanelen op dit moment.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Zonnepanelen om stroom op te wekken

De meest standaard zonnepanelen zijn nog steeds het meest in trek en dit zijn de fotovoltaïsche zonnepanelen die je op je dak plaatst en waarmee je stroom opwekt. Ze werken met cellen die gevuld zijn met silicium en deze vloeistof reageert op de energie van de zon. In de cel ontstaat een spanning en deze spanning heeft een positieve en een negatieve kant. Omdat de cellen met elkaar in verbinding staan kan de spanning dan gaan lopen en ontstaat er stroom. Deze gelijkstroom wordt naar de omvormer geleid en daar wordt het omgezet naar wisselstroom. De wisselstroom gaat je meterkast in, waar het wordt geregistreerd en waar het klaar is voor gebruik. Met 15 zonnepanelen op je dak kun je alle energie opwekken die een gemiddeld huishouden jaarlijks nodig heeft en bespaar je een hoeveelheid CO2 die vergelijkbaar is met de uitstoot van een auto die 16000 kilometer heeft gereden. Deze zonnepanelen kunnen dus echt een verschil maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn en amorf. De toepassingen van deze drie verschillende panelen zijn samengevat in de volgende tabel.

 

Soort zonnepaneel Toelichting
Polykristallijn Rendement: 12 – 16 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Klein verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en indirect zonlicht.

Monokristallijn Rendement: 14 – 20 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Groter verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een klein dakoppervlak en een goede oriëntatie op het zuiden.

Amorf Rendement: 6 – 10 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Minimaal verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Minimaal verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en minder gunstige omstandigheden.

 

Zonnepanelen om warmte mee op te wekken

Vervolgens zijn er zonnepanelen waarmee je warmte kun opvangen en gebruiken. Dit worden ook wel zonnecollectoren genoemd, maar er zijn ook PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) zonnepanelen die ook warmte opvangen.

  • Zonnecollectoren: de zonnecollectoren doen niets anders dan de warmte van de zon opvangen en dat gebeurt door een buizenstelsel dat gevuld is met glycol. Deze lopen achter de zwarte panelen langs, waar het soms wel meer dan 100 graden Celsius kan worden. Als het glycol goed warm is wordt het naar een watervat getransporteerd en daar wordt de warmte door middel van een warmtewisselaar afgegeven aan het water. Deze installatie staat beter bekend als een zonneboiler en wordt aangeboden als alternatief voor de standaard verwarmingsketel.
  • PVT-zonnepanelen: als je PVT-zonnepanelen aanschaft dan kun je daarmee zowel warmte als stroom opwekken. Deze worden dan ook wel eens hybride zonnepanelen genoemd. Er zijn twee verschillende soorten en de één is meer gericht op het opwekken van elektriciteit en de ander meer op warmte. Je kunt het paneel kiezen dat aansluit bij het soort verwarming dat je hebt. Deze hybride zonnepanelen zijn op dit moment nog vrij nieuw, maar lijken een belangrijke deelnemer te gaan worden op de zonnepanelen-markt.

 

Andere toepassingen voor zonnepanelen

Met zonnepanelen en zonnecollectoren kun je dus stroom of warmte opwekken. Dit wordt gedaan door panelen op je dak te plaatsen en deze aan te sluiten op een bepaalde installatie. Er zijn eigenlijk geen andere toepassingen voor zonnepanelen, maar er zijn wel een groot aantal andere mogelijkheden. En deze lijken alleen maar uit te breiden. Het volgende lijstje geeft je slechts een korte samenvatting van de opties die je momenteel hebt met zonnepanelen.

  • Zonnepanelen op je gevel: de reden waarom zonnepanelen op het dak geplaatst worden heeft de maken met de helling van het dak en de blootstelling aan de zon. Maar er zijn ook zonnepanelen ontwikkeld die je tegen je gevel kunt laten bevestigen als een soort van bekleding. Deze zijn te krijgen in allerlei kleuren en in een zeer strakke en moderne uitvoering, maar het rendement is wel minder. Je hebt een groot aantal panelen nodig om een mooie hoeveelheid stroom te kunnen gebruiken. De panelen die hiervoor gebruikt worden zijn amorf zonnepanelen en deze zijn goedkoper dan de andere fotovoltaïsche panelen op de markt.
  • Zonnepanelen verwerkt in voorwerpen: een van de grootste klachten die men altijd heeft met betrekking tot de standaard zonnepanelen is dat ze lelijk zijn op je dak. Zoek je naar een alternatief voor zonnepanelen die minder prominent op je woning aanwezig zijn? Dan heb je en groot aantal opties. Er zijn zonnepanelen die in dakpannen zijn verwerkt, zonnepanelen in glas, in gordijnen, in ronddraaiende kegels en in tegels. De mogelijkheden zijn groot.
  • Zonnepanelen voor platte daken: heb je een plat dak tot je beschikking, dan heb je geluk, want zonnepanelen die je daarop plaatst zullen veel minder goed zichtbaar zijn. Ze moeten wel op de juiste helling staan, dus daarom krijgen ze een stellage die wordt vastgemaakt op je dak en verzwaard met ballasten. Dit type zonnepanelen is dus erg zwaar en dit gewicht moet je dak wel kunnen dragen. Voor zonnepanelen op platte daken heb je in verband met de constructie ook meer ruimte nodig, want ze nemen per zonnepaneel meer plek in beslag.
  • Zonnepanelen met een kleur: heb je rode dakpannen en wil je hier geen donkerblauw zonnepaneel op plaatsen omdat deze te veel opvalt? Dan kun je rode zonnepanelen nemen. Deze hebben dan dezelfde kleur als je dakpannen en zullen veel minder duidelijk op je dak aanwezig zijn. Vandaag de dag zijn er zonnepanelen te krijgen in een verscheidenheid aan kleuren, maar op de particuliere markt worden voornamelijk de rode zonnepanelen aangeboden.
  • Transparante-, flexibele en mobiele zonnepanelen: als laatste zijn er zonnepanelen die transparant zijn, die flexibel zijn of die mobiel zijn en deze kun je dus in principe overal kwijt. Ze zijn erg geschikt voor op vakantie, omdat je ze soms simpelweg op een batterij aansluit of in het stopcontact doet. Met deze zonnepanelen kun je geen grote hoeveelheden stroom opwekken, maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Ze zijn ontworpen voor gebruik op afwijkende oppervlakten en als extra optie voor als je zelf stroom wilt gaan opwekken.

 

Vergelijk offertes

Met zoveel keuze is het misschien lastig om te besluiten wat het beste voor jou is. Daarom kun je via onze vergelijkingstool in contact gebracht worden met een aantal betrouwbare leveranciers en bij hen prijzen opvragen. Als je de offertes met elkaar vergelijkt, dan kun je de juiste leverancier aanwijzen en zo beginnen met het plannen van de juiste zonnepanelen voor jouw situatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering