Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen aansluiten op warmtepompZonnepanelen aansluiten op warmtepomp? De energierekening is voor veel huishoudens een enorme aanslag op het huishoudbudget. Het is dan ook niet voor niets dat zonnepanelen en warmtepompen steeds vaker worden afgenomen. Het zijn twee productgroepen waarmee je onafhankelijk wordt van je energiebedrijf. We keken naar de combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen en een warmtepomp

We informeerden bij leveranciers naar de prijs van zonnepanelen en een warmtepomp. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor product koop je Wat wek je op Wat zit er in het pakket Prijs
Zonnepanelen Stroom 10 zonnepanelen plus een omvormer Tussen 6000 en 8500 euro
Zonneboiler Warm water Zonneboiler exclusief zonnepanelen Tussen 2500 en 3500 euro
Warmtepomp Warm water Warmtepomp hybride Tussen 3700 en 4000 euro

De totale kosten van het gebruik van een warmtepomp

De hybride warmtepomp is momenteel het meest verkochte model. Er wordt gebruik gemaakt van lucht voor de verwarming van je huis. Die warmte is niet altijd afdoende om je huis mee te verwarmen. Het is dan ook zaak dat er extra elektriciteit wordt gebruikt en dat is het punt waarop de zonnepanelen komen kijken. Een warmtepomp zal namelijk gemiddeld aan stroom 885 euro per jaar kosten. Dat houdt in dat je kijkt naar een kostenplaatje bij 15 jaar gebruik van 3700 euro plus 15 maal 885 euro. Je komt dan uit op een totaal kostenplaatje van 16.975 euro.

Een installatie met zonnepanelen aansluiten

De hybride warmtepomp, de ultieme oplossing voor het probleem met ons Hollandse klimaat, zal dus bij normaal gebruik zonder zonnepanelen voor een behoorlijke verhoging van de stroomkosten zorgen. Het is dan ook aan te raden om zonnepanelen aan te sluiten op deze installatie voor een optimaal resultaat. Het voorkomt dat een groot voordeel wat je behaalt doordat je geen aardgas meer nodig hebt opgaat aan de stroomkosten van je warmtepomp.

Zonnepanelen met een extra rendement

Als je zonnepanelen wil gaan gebruiken om een warmtepomp aan te schaffen zal er wel aan een aantal eisen moeten worden voldaan. Een van die eisen is dat de installatie met zonnepanelen een hoge opbrengst moet hebben. Het is dus zaak dat je een installatie koopt die de stroom voor je huis volledig zal opleveren. Je moet kijken naar het vermogen van de panelen uitgedrukt in Wp. Voor een installatie die jouw huis van voldoende stroom voorziet voor elektriciteit voor het huishouden en voor de zonnepanelen heb je minimaal één van de volgende soorten panelen nodig:

  • Zonnepanelen monokristallijn. Dit zijn zonnepanelen die bestaan uit silicium wat zonder naden aan elkaar is verwerkt en gesmolten. Dit effect wordt bereikt doordat het silicium na het smelten gecontroleerd afkoelt. Deze panelen hebben een zeer hoog rendement waardoor met een dak vol zonnepanelen een overproductie ontstaat voor het huishouden. De extra stroom die nodig is voor de warmtepomp kan hiermee ruimschoots worden opgewekt.
  • Zonnepanelen dubbelzijdig. De standaard zonnepanelen wekken alleen via de bovenkant energie op. Aan de onderkant kan bij hogere temperaturen een verlies optreden doordat de panelen oververhit raken. Dubbelzijdige panelen zijn het nieuwste model. Deze panelen hebben het hoogste rendement doordat zowel aan de boven- als de onderkant van de panelen energie wordt opgewekt. Door de hoge aanschafprijs is dit vooralsnog een wat minder gekozen variant.

Het alternatief voor zonnepanelen met een warmtepomp

Zonnepanelen met een warmtepomp zijn dus de ultieme manier om volledig zelfvoorzienend te worden. Toch is het niet de enige mogelijkheid om dit doel te bereiken. Het is namelijk ook mogelijk om voor het andere alternatief te kiezen; zonnepanelen met een zonneboiler. De zonneboiler neemt in dit geval de functie van een warmwatervoorziening over. Feit is dat bij een zonneboiler doorgaans een wat lagere aanschafprijs meespeelt. Daarnaast zijn voor een zonneboiler zonnepanelen nodig die als het goed is al op je dak lagen. Dit systeem is dan ook een keuze die doorgaans vaker wordt gemaakt. Omwille van de reden dat voor de zonneboiler ook een hoeveelheid stroom nodig is, zal ook hier de keuze voor zonnepanelen met een hogere opbrengst altijd mee blijven spelen.

Subsidie bij een warmtepomp met zonnepanelen

Als je een systeem van een warmtepomp of zonneboiler met zonnepanelen gaat aanschaffen kom je er al snel achter dat er een flink prijskaartje aan hangt. Het is dan ook goed om te weten op welke subsidies je recht hebt bij de aanschaf van een dergelijke installatie. We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

  • De BTW terug bij zonnepanelen. Dit is een subsidie waarbij duidelijk sprake is van voorschieten. Jij betaalt bij aanschaf van een installatie met zonnepanelen een bedrag inclusief de BTW. Door je naderhand te registreren als ondernemer kan je de BTW weer terug vorderen. Dat doe je via de belastingdienst. Je wordt dan door de belastingdienst alleen voor de BTW als ondernemer geregistreerd.
  • Salderen met overproductie. Maken jouw zonnepanelen meer energie dan je zelf gebruikt, dan levert jouw installatie die overproductie terug aan het energienet. Deze overproductie levert jou het bedrag per kWh op wat je anders had moeten betalen aan het energiebedrijf. Dit bedrag is inclusief de energietaks die je anders had moeten betalen. Dit is dus een vorm van subsidie vanuit de overheid.

Teveel betalen is zonde

Teveel voor een installatie betalen is niet nodig als je eerst offertes opvraagt. Dat doe je met de onderstaande button. Op die manier ontvang je gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Het levert je een voordeel op tot wel 20 procent.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering