Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

zonnepanelen aansluitenZonnepanelen aansluiten, het is iets wat je ongetwijfeld niet iedere dag doet. Toch is het een cruciaal onderdeel van de plaatsing van een systeem met zonne-energie. Denk je er ook aan om een dergelijk systeem op het dak van jouw woning te plaatsen, maar twijfel je nog of je de aansluiting zelf zal doen of toch maar gaat uitbesteden? Wij zetten de verschillende mogelijkheden inclusief de kosten die hier aan verbonden zijn graag even voor jou op een rijtje.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Zonnepanelen zelf aansluiten of niet?

Om de investering in een systeem met zonnepanelen enigszins te drukken kiezen er veel mensen er vandaag de dag voor om hun zonnepanelen niet alleen zelf te plaatsen, maar ook aan te sluiten. Dat laatste is echter gespecialiseerd werk waardoor dit niet zomaar aan te raden valt. De gemiddelde besparing die je op deze manier kan realiseren van tussen de 250 en 300 euro is bovendien niet zo indrukwekkend. Verder op deze pagina zullen we je een overzicht geven van de totale kostprijs die een installatie van verschillende systemen met zonnepanelen met zich meebrengen. Let op, deze kostprijs bestaat niet alleen uit de kosten voor het aansluiten van de panelen, maar ook uit de kosten voor de daadwerkelijke plaatsing.

Zonnepanelen aansluiten uitbesteden

Hoewel steeds meer mensen er zich aan wagen om hun systeem met zonnepanelen zelf te plaatsen en aan te sluiten kiest het merendeel van de gezinnen er toch nog steeds voor om dit karwei uit te besteden. Dit brengt heel wat niet onbelangrijke voordelen met zich mee. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat de installateur over een ruime ervaring beschikt waardoor deze perfect in staat is om de aansluiting te verzorgen. Hierdoor wordt voorkomen dat bepaalde onderdelen foutief worden aangesloten waardoor je met ernstige problemen kan worden geconfronteerd. Daarnaast eisen bepaalde fabrikanten van zonnepanelen dat de plaatsing en installatie wordt gedaan door een erkende vakman. Is dat niet het geval, dan kan het zomaar voorkomen dat je geen aanspraak meer kan maken op de garantievoorwaarden.

Type installatie Kostprijs installatie
8 zonnepanelen met een opbrengst van 1.700 kWh op jaarbasis. Tussen 725 & 925 euro
12 zonnepanelen met een opbrengst van 2.550 kWh op jaarbasis. Tussen 925 & 1.125 euro
16 zonnepanelen met een opbrengst van 3.400 kWh op jaarbasis. Tussen 1.050 & 1.325 euro
20 zonnepanelen met een opbrengst van 4.250 kWh op jaarbasis. Tussen 1.250 & 1.450 euro
28 zonnepanelen met een opbrengst van 6.000 kWh op jaarbasis. Tussen 1.650 & 1.950 euro

Onderdelen van een systeem met zonnepanelen

Zonnepanelen aansluiten is iets waar je eerst even de nodige tijd voor moet uitrekken. Het is namelijk zo dat een systeem met zonnepanelen uit zeer veel verschillende onderdelen bestaat. We onderscheiden bijvoorbeeld niet alleen de panelen op zich die afhankelijk van de dakconstructie op een bepaalde wijze moeten worden geplaatst, maar er zijn eveneens de verschillende onderdelen van het systeem op zich. Wat bijvoorbeeld te denken van de omvormer die zich in de panelen bevindt? Deze brengt trouwens een extra aandachtspunt met zich mee, want een omvormer beschikt gemiddeld slechts over een levensduur van zo’n 10 jaar terwijl de zonnepanelen zelf zomaar even 20 tot 25 jaar of nog langer mee kunnen gaan. Tijdens het aansluiten van je zonnepanelen hou je dus maar beter in het achterhoofd dat de omvormer op een zeker ogenblik vervangen zal moeten worden.

Zonnepanelen aansluiten op de omvormer

Indien je er voor hebt gekozen om een systeem aan te kopen bestaande uit meerdere panelen worden de panelen aangesloten in een zogenaamde string. De plus en min stekkers beschikken over een individuele constructie waardoor er geen twee plussen en minnen op elkaar aangesloten kunnen worden. De stringlengte zal in dit geval mogelijks variëren tussen 2 en 25 panelen. We geven je hier graag een concreet voorbeeld van. Stel bijvoorbeeld dat er sprake is van drie panelen die naast elkaar op het dak zijn gelegen. De plusstekker van het eerste paneel gaat naar de minstekker van paneel 2 waarna vervolgens de plus van paneel 2 naar de min van paneel 3 gaat.

De min van het eerste paneel gaat net als de plus van het derde paneel via 2 zogenaamde solarkabels naar de omvormer. Deze kabels beschikken doorgaans reeds over een gemonteerde stekker waardoor er in principe geen fouten in voor kunnen komen. Om nog minder aan het toeval over te laten en mogelijke risico’s te voorkomen beschikt de plus kabel steeds over een rode kleur en de min kabel over een blauwe of zwarte kleur. Vanaf het ogenblik dat er licht op de zonnepanelen valt ontstaat er een bepaalde spanning. In een serie met meerdere zonnepanelen kan het al snel gaan om een dodelijke spanning. Zorg er dus voor dat je alle stekkers goed controleert vooraleer ze aan te sluiten. Ga ook nooit de plus en min stekkers van een paneel of string aan elkaar koppelen. Doe je dit wel, dan is de risico op brand reëel.

Andere interessante bespaartips

Bovenstaande maakt eigenlijk reeds duidelijk dat het altijd een goed idee is om het aansluiten van je zonnepanelen uit te besteden aan een ervaren vakman. Het aansluiten van een dergelijk systeem is niet alleen vrij complex, daarnaast brengt het ook nog eens de nodige risico’s met zich mee die je liever niet loopt. Het foutief aansluiten kan immers niet alleen brand veroorzaken, daarnaast zie je, je toekomstgerichte investering letterlijk in vlammen opgaan. Wil je toch besparen op je investering in zonnepanelen? Dan zijn onderstaande mogelijkheden wellicht een behoorlijk stuk interessanter te noemen!

  • Help de installateur een handje. Het feit dat je er beter niet zelf voor kiest om de zonnepanelen aan te sluiten zorgt er niet voor dat je de installateur geen handje kan helpen. Vraag hem waar jij hem mee van dienst kan zijn. Op deze manier kan het aantal benodigde werkuren aanzienlijk worden ingeperkt.
  • Vraag subsidies en compensaties aan. Het merendeel van de Nederlandse steden en gemeenten heeft er voor gekozen om hun inwoners bij een investering in zonnepanelen een bepaalde subsidie aan te bieden. Bovendien is het vandaag de dag ook nog eens mogelijk om de BTW op een systeem met zonnepanelen (toch zomaar even 21 procent) terug te vorderen. Op deze manier kan je probleemloos een besparing realiseren van 21 procent terwijl je systeem met zonnepanelen gewoon door een echte, bekwame vakman wordt aangesloten.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering