Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

ZonnekaartZonnekaart? Zonnepanelen zijn het middel waarmee jij onafhankelijk kan worden van het energiebedrijf. Ga je zonnepanelen kopen, dan is het ook goed om te weten of jouw dak eigenlijk wel een goede plek is voor zonnepanelen. Het rendement van een installatie zonnepanelen is namelijk nogal afhankelijk van een aantal factoren. De zonnekaart is een hulpmiddel waarmee zowel jij als de gemeente kunnen kijken of zonnepanelen een goede optie zijn om eigen energie op te wekken.

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Zaken die de opbrengst van jouw zonnepanelen bepalen

Er is een aantal zaken wat de opbrengst van jouw installatie zonnepanelen bepaalt. Daarbij mag je denken aan zaken waar je wel en waar je geen invloed op hebt. Die zaken waar je geen invloed op hebt staan vermeld op de website van de zonnekaart. Deze punten zullen we voor je beschrijven. Allereerst is daar de ligging van jouw dak. Een dak wat op het zuiden is gesitueerd vangt procentueel gezien de meeste zon. Het gaat daarbij om een dak wat de meeste zonuren mee krijgt terwijl de zon op zijn hoogst staat. Een dak op het noorden vangt daarentegen de minste zonuren. Het mag dan nog wel een geschikt dak zijn voor zonnepanelen want er wordt altijd nog een bepaald percentage zonuren gemaakt maar dit is een stuk lager dan bij een dak op het zuiden. Ook voor een dak op het oosten of westen zal dit percentage anders zijn. Verder speelt daar het punt van een begroeiing of bebouwing om jouw dak heen. Staan er hoge flats om jouw huis heen dan heb je automatisch meer schaduw dan wanneer je geen hoge bebouwing om je heen hebt. De mate waarin deze zaken aanwezig zijn staat aangegeven op de zonnekaart.

 

Zaken die de opbrengst van jouw zonnepanelen bepalen terwijl jij er wel invloed op hebt

uiteraard zijn er een hoop zaken die de opbrengst van jouw zonnepanelen bepalen terwijl jij er wel invloed op hebt. Daarbij mag je denken aan bijvoorbeeld het type zonnepanelen wat je hebt en het vermogen daarvan. Een zonnepaneel kan van meerdere materialen gemaakt zijn en ieder materiaal heeft zijn eigen werking met bijbehorend vermogen. We zullen ze voor je toelichten zodat je een keuze kunt maken.

 

Monokristallijn zonnepanelen

Dit is een type zonnepanelen wat ook wel als all black zonnepanelen wordt verkocht. De zonnepanelen zijn gemaakt van silicium wat geperst is onder een hoge temperatuur waarna het gecontroleerd is gekoeld. Deze panelen hebben nagenoeg geen naden in het materiaal zitten waardoor er veel meer UV stralen kunnen worden omgezet in stroom. Daarbij mag je eraan denken dat er niet alleen stroom wordt opgewekt uit zonlicht maar ook uit gefilterd daglicht. Deze panelen hebben dan ook een veel hoger vermogen waarbij je ervan mag uitgaan dat ze ook op daken kunnen worden geplaatst die niet op het zuiden zijn gesitueerd. Deze panelen zijn een kostbaardere investering maar ze hebben het op een na hoogste rendement.

 

Polykristallijn zonnepanelen nieuwe generatie

Polykristallijn zonnepanelen zijn eigenlijk een achterhaalde techniek. Omdat momenteel de zonnepanelen die worden verkocht meer energie moeten leveren dan dat er met de oude techniek polykristallijn zonnepanelen werd opgewekt, is er een nieuwe generatie polykristallijn zonnepanelen op de markt gekomen. Deze generatie is iets minder kostbaar dan de monokristallijn panelen en de opbrengst is wat aantrekkelijker dan die van de oude generatie. De polykristallijn zonnepanelen van de nieuwe generatie zijn gemaakt van silicium wat is gemaakt van samengeperst verhit silicium. De panelen zijn vervolgens semi gecontroleerd gekoeld. Daardoor hebben ze nog wel naden in het materiaal maar dit zijn er veel minder dan bij de oude generatie polykristallijn panelen. Door het eenvoudigere fabricageproces zijn deze panelen een goedkopere keuze. Ze worden vooral geplaatst op daken waar de zon niet de hele dag vol op staat. Daarnaast worden ze geplaatst op daken die een lager percentage zonuren hebben.

 

Dubbelwandige panelen

Er is ook een aantal situaties denkbaar waarbij dubbelwandige panelen een uitkomst zijn. Zonnepanelen op een metalen drager worden namelijk behoorlijk warm naar onderen toe. Het gevolg is dat de zonnepanelen op een bepaald moment oververhit raken waarbij ze zichzelf uitschakelen om oververhitting te voorkomen. Op een heel mooie warme dag valt de opbrengst van deze panelen dan ook behoorlijk tegen. Dubbelwandige panelen maken dan ook een einde aan dit probleem. Doordat ze geen metalen drager hebben maar bestaan uit twee zonnepanelen in een sandwich constructie raken ze niet oververhit. De panelen zijn de beste oplossing voor een dak op het zuiden wat oververhit kan raken maar ook voor daken met minder zonuren waarbij je een hoog rendement wil hebben.

 

Hoe gemeenten profiteren van de zonnekaart

Ook lokale gemeenten profiteren van de zonnekaart. Zo wordt er bij de gemeente gekeken naar huizen die geschikt zijn voor zonnepanelen terwijl deze nog niet geplaatst zijn. Aangezien de gemeente een aantal klimaatdoelstellingen moet halen kan men een subsidie bieden aan woningbezitters om alsnog de keuze voor zonnepanelen te plaatsen. Ook wanneer er sprake is van zonnepanelen die op overheidsgebouwen kunnen komen te staan valt dit terug te lezen op de zonnekaart.

 

Vraag offertes aan

Heeft jouw dak volgens zonnekaart potentie voor zonnepanelen maar zijn deze nog niet geplaatst, dan kan je nu alsnog de keuze maken. Dat doe je door eerst offertes op te vragen. Door meerdere leveranciers en installateurs met elkaar te vergelijken kom jij tot de meest aantrekkelijke prijs voor jouw installatie zonnepanelen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering