Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonne dakpannenZonne dakpannen? Dat zonnepanelen de toekomst zijn wist je natuurlijk allang. Het is een praktische oplossing waarmee gebruik wordt gemaakt van de zon om energie op te wekken. Hoe goed zonnepanelen ook mogen werken; ze hebben ook een groot nadeel. Het is namelijk een systeem wat niet bepaald een esthetische verfraaiing van je huis is. Wanneer jij je huis mooi wilt maken met zonnepanelen die niet uit de toon vallen op je dak is het een goed idee om te investeren in zonne dakpannen. We keken voor je naar de kosten van de diverse soorten zonnepanelen. Daarnaast keken we naar de voor- en nadelen van deze techniek.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De kosten van zonne dakpannen

Wat voor zonnepanelen laat je plaatsen Wat zit er bij de prijs inbegrepen Wat is de prijs
Normale zonnepanelen die op het dak worden geplaatst 10 vierkante meter zonnepanelen plus omvormer Tussen 4000 en 4500 euro
In-dak panelen die in het dak worden geïntegreerd 10 vierkante meter zonnepanelen plus omvormer Tussen 5510 en 5700 euro
Zonne dakpannen 10 vierkante meter zonne dakpannen plus omvormer Tussen 7500 en 7800 euro

Waarom kies je voor zonne dakpannen

Zonne dakpannen zijn een investering die je niet heel gemakkelijk doet. Het is kostbaarder dan gewone zonnepanelen en daarnaast is de opbrengst gemiddeld net wat lager. Het is dan ook een niet voor de hand liggende keuze.  Wil jij toch deze zonnepanelen dan kies je ze waarschijnlijk om één van onderstaande redenen:

  • De gemeente heeft het plaatsen van normale zonnepanelen afgewezen. Hoe praktisch en milieuvriendelijk zonnepanelen ook mogen zijn; niet iedere gemeente zit erop te wachten. Wanneer men huizen met pannendaken heeft wil men niet dat daar zomaar zonnepanelen op worden geplaatst. Het is immers optisch geen verfraaiing en dat is nou juist voor sommige gemeenten van een doorslaggevend belang. Wanneer jij toch zonnepanelen wil kan je dan ook beter kiezen voor deze exemplaren. De gemeente die als argument geeft dat er pannen op het dak moeten liggen zal in een aantal gevallen wel akkoord gaan met deze optie. Het is uiteraard wel zaak dat je ook deze aanvraag eerst voorlegt aan de gemeente voordat je tot de aanschaf overgaat. Het gaat tenslotte om een kostbare investering.
  • Je wil graag het esthetische effect verhogen. Normale zonnepanelen zijn geen toppunt van schoonheid en voor jou als woningbezitter kan dat ook heel belangrijk zijn. Wanneer dit het geval is, is het goed om deze optie te overwegen. Je schaft er zonnepanelen mee aan die je eigenlijk nauwelijks ziet zitten op je dak. Zeker wanneer je kiest voor de moderne monokristallijne techniek zie je niet dat er een zonnepaneel in de dakpannen verwerkt zit. De verouderde polykristallijne techniek is wat minder mooi gepolijst maar doet het alsnog goed.
  • Je wil de verkoopwaarde van je huis verder verhogen. Een woning met zonnepanelen doet het al beter op de markt omdat er een beter energielabel aan hangt. Een woning die je uitrust met zonne dakpannen ligt nog beter op de markt. Niet alleen werk je met zonne energie maar daarnaast is jouw woning ook een stuk fraaier van uiterlijk. De verkoopwaarde van je huis wordt dan ook een flink stuk hoger door deze toepassing.

De nadelen van zonne dakpannen

Zonne dakpannen hebben ook een aantal nadelen die niet mogen worden vergeten in de overweging. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Het rendement is wat lager. Daar waar de normale zonnepanelen een redelijk hoog rendement hebben waardoor je ze in 7 jaar kan terugverdienen hebben de zonne dakpannen een wat lager rendement. Je verdient ze terug in 11 jaar. Dat komt niet alleen door de prijs die een stuk hoger ligt maar ook door de energie opbrengst. Die is net wat lager dan bij normale dakpannen. De reden hiervan is dat niet het hele oppervlak wordt gebruikt door het zonnepaneel maar slechts het middelste deel van de dakpan.
  • Wat gevoeliger voor lekkage. Bij een normaal zonnepaneel wordt de oorspronkelijke dakbedekking behouden. De zonnepanelen worden erop gemonteerd. Dat zorgt ervoor dat er minder risico is op lekkage. Ga je voor de zonne dakpannen dan is er een verhoogd risico op lekkage. Je vervangt de oorspronkelijke dakbedekking waardoor je een zeker risico neemt. Ook de bevestiging van de dakpannen is net wat gevoeliger dan bij normale dakpannen.
  • Niet voor alle daken geschikt. De solar dakpannen hebben een speciale vorm waardoor ze niet zomaar op elk dak kunnen worden geplaatst. Er moet sprake zijn van speciale dakpannen waar ze tussenin worden geïntegreerd. De overgang moet naadloos zijn dus er moet sprake zijn van een zelfde vorm dakpannen.
  • De montage is kostbaarder. Bij normale zonnepanelen is een leverancier in ongeveer een dag klaar met de werkzaamheden. Doordat de solar dakpannen lastiger te installeren zijn en het hele dak moet worden gereconstrueerd staan er 2 tot 3 dagen voor om deze zonnepanelen aan te brengen. Je bent daarom niet alleen meer kwijt voor de zonnepanelen in de dakpannen maar ook voor het arbeidsloon.

Besparen op zonne dakpannen

Zonne dakpannen zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt maar er hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Het is dan ook aan jou om eerst offertes op te vragen voordat je ze aanschaft. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Je vergelijkt ze op de volgende punten:

  • Accepteer geen totaalprijs. Een offerte moet gespecificeerd zijn. Dat wil zeggen dat het gebruikte materiaal, materieel en het arbeidsloon apart op de offerte moeten staan.
  • Accepteer alleen prijzen inclusief de BTW. Hoewel je bij subsidie de BTW kan terugkrijgen moet deze wel op de prijsopgave staan.
  • Vergelijk de kilometerkosten. Zeker omdat een leverancier van ver moet komen is het zaak dat je kijkt waar men vandaan moet komen. Dit is een post waar flink op te besparen valt.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering