Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wp naar kWhWp naar kWh? In de wereld van zonnepanelen worden twee termen door elkaar heen gebruikt. Het gaat hier om de termen Wp en kWh. We zullen je het verschil uitleggen en daarnaast kijken we met je hoe je tot het juiste vermogen op jouw dak kan komen aan de hand van een bepaalde berekening. Zo schaf jij een installatie zonnepanelen aan die aansluit bij jouw verbruik.

 

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

De term Wp

Wp is een term die staat voor Watt piek. Het gaat hier om het vermogen wat een zonnepaneel per jaar maximaal kan opleveren. In veel gevallen is dit een vermogen wat niet geheel zal worden gehaald. Er moet altijd een rekenfactor worden losgelaten op het vermogen van het zonnepaneel om tot de juiste opbrengst voor jouw huis te komen. In veel gevallen wordt er gemiddeld een factor 0,85 op losgelaten in Nederland. Dat houdt in dat de panelen met een Wp van 200 een opbrengst van 170 kWh zullen hebben. Dat komt in dit geval door het aantal zonuren en het aantal uren gefilterd daglicht. Ook speelt de ligging van jouw dak een belangrijke rol. Bij een dak op het zuiden zal de factor iets hoger zijn dan bij een dak op een andere windrichting. Kijk dus goed naar de rekenfactor voor je zonnepanelen gaat aanschaffen.

 

De term kWh

kWh is een term die staat voor Kilo Watt Uur. Een gemiddeld huishouden heeft een verbruik in kWh van 3500. Dat houdt in dat je een stroomafrekening krijgt van de energieleverancier die gemiddeld 3500 kWh is. Jouw verbruik hangt uiteraard af van een aantal belangrijke zaken. Zo hangt het af van de leeftijd van jouw apparatuur en de hoeveelheid apparatuur die je oplaadt. Een koelkast van 15 jaar oud heeft een veel hoger verbruik dan een koelkast van 1 jaar oud. Verder is het zaak dat je oplet wat jouw energieverbruik over een aantal jaren gemiddeld is. Er zijn jaren waarin je bijvoorbeeld meer stroom verbruikt doordat het warm is en je de ventilator de hele dag aan hebt staan in de zomer. Kijk naar jouw gemiddelde van 5 jaar en neem dat als uitgangspunt. Verder is het zaak dat je in de gaten houdt wat de toekomst prognose is. Komt er een elektrische auto, dan is het zaak dat je rekening houdt met een stijging van je stroomverbruik.

 

Meerdere panelen met verschillende vermogens

Zonnepanelen zijn er in drie verschillende uitvoeringen en ieder zonnepaneel heeft zo zijn eigen vermogen. Zo is daar het zonnepaneel wat polykristallijn van de nieuwste generatie is. Deze panelen zijn gemaakt van silicium wat eerst verhit en vervolgens geperst wordt tot een plaat. De platen worden vervolgens semi gecontroleerd gekoeld. Deze techniek heeft als voordeel dat de panelen volledig zonlicht en een deel van het gefilterde daglicht zullen omzetten in energie. Deze panelen hebben een opbrengst die kan oplopen tot 200 a 250 kWh. De panelen zijn daarmee geschikt voor een dak op het zuiden, een dak bij een project waarbij geen volledige hoeveelheid stroom hoeft te worden geleverd en bij zeer grote daken. Heb je de ruimte en een laag verbruik dan is dit een goed type paneel.

 

Het monokristallijn paneel

Naast dit type panelen zijn er ook panelen die van monokristallijn materiaal gemaakt zijn. Deze panelen zijn gemaakt van silicium wat is voorbereid zoals polykristallijn materiaal waarna het paneel gecontroleerd wordt gekoeld. Daardoor ontstaat er een paneel uit één stuk wat zonder naden alle zonlicht en al het gefilterde daglicht kan omzetten in energie. Op die manier wordt een Wp gehaald wat kan oplopen tot 360 Wp. Deze panelen zijn een stuk handiger dan de eerder genoemde panelen, ware het niet dat ze gemakkelijk oververhit kunnen raken op een hete dag. Wie snel uitval heeft van de zonnepanelen, doordat de panelen op een metalen drager zijn geplaatst, kiest dan ook voor de laatste techniek.

 

Dubbelwandig voor het hoogste vermogen

De laatste soort panelen is gemaakt van twee zonnepanelen die als een sandwich zijn geplaatst. Daardoor is er geen metalen drager. De panelen worden gemaakt van de nieuwste generatie polykristallijn of monokristallijn silicium. De panelen kennen een vermogen wat sterk oploopt vanaf 360 Wp. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Je moet er wel rekening mee houden dat deze panelen een stuk kostbaarder zijn dan de panelen die we in de eerste twee voorbeelden benoemden. Daarbij leveren de panelen van de nieuwste generatie polykristallijn silicium uiteraard een wat lager aantal Wp dan de panelen van monokristallijn silicium.

 

Meer kWh opwekken dan je nodig hebt

In de meest ideale situatie koop je een installatie die iets meer stroom opwekt dan je zelf nodig hebt. Je zal gedurende de dag doorgaans een deel van de opgewekte stroom terug leveren aan het energiebedrijf. Dat wordt verrekend met het aantal kWh wat jij in de avond en nacht verbruikt. Dit aantal mag worden gesaldeerd vanuit jouw stroom die je terug levert. Verder krijg je een terug lever vergoeding voor de hoeveelheid stroom die je terug levert . Hoeveel dat is hangt af van het energiebedrijf waar jij klant bij bent. Ben je dus in staat om met jouw zonnepanelen naar een ander energiebedrijf over te stappen, dan is het een goed idee om gelijk te kijken welke energieleverancier de hoogste terug lever vergoeding biedt.

 

Vraag eerst offertes op voor je aanschaft

Zonnepanelen aanschaffen doe je niet zomaar. Vraag dan ook eerst prijzen op voor je dit gaat doen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal offertes toegestuurd om te vergelijken. Dit levert je een aantrekkelijk voordeel op.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering