Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat zijn power optimizers?Wat zijn power optimizers? Er zijn verschillende manieren waarop jouw zonnepanelen installatie rendabeler gemaakt kan worden. Allereerst is het van groot belang dat je het juiste soort zonnepaneel uitkiest, want verschillende panelen zijn beter in verschillende situaties. Daarnaast is de plaatsing essentieel en moet een zo goed mogelijke hellingshoek en oriëntatie kunnen worden bereikt. Een laatste optie die steeds meer wordt aangeboden is het gebruik van power optimizers. Hier lees je over deze apparaatjes, over de kosten, de toepassingen en de voor- en nadelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Hoeveel kosten power optimizers?

Een traditioneel zonnepanelen systeem wordt zonder power optimizers geplaatst. De gemiddelde huidige prijs vind je in de onderstaande tabel. Deze is inclusief de montage van de zonnepanelen en de btw. Ook de meerprijs van de power optimizers wordt hierin vermeld. Je kunt dus ongeveer rekenen op een toename van 10 tot 15 procent.

Soort zonnepaneel Voordeel Vermogen Prijs
Amorf/dunne film Goedkoop en minder afname in vermogen bij hoge temperaturen en andere slechtere omstandigheden. Laag €400
Polykristallijn Goedkoper en goede prijs/kwaliteit verhouding en beter geschikt voor daken met schaduw. Goed €600
Monokristallijn Zeer hoog vermogen, ideaal voor kleine daken met veel direct zonlicht. Zeer hoog €700
Glas – glas Lange levensduur, goede garantie en zeer hoog vermogen. Zeer hoog €900
Power optimizer Apparaat waarmee ieder zonnepaneel individueel energie levert. N.v.t. €60

Wat doet een power optimizer?

Power optimizers worden gebruikt als panelen met een parallelle schakeling worden gemonteerd. De tegenhanger en nu nog het meest toegepaste systeem is de seriële schakeling zonder power optimizers.

 • Parallelle schakeling: bij een parallelle schakeling worden de plus en de min kanten van ieder zonnepaneel aangesloten op een power optimizer. Van deze optimizers gaat de gelijkstroom die ieder paneel individueel levert naar de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstoom. Het is in dit geval dus mogelijk dat je van één paneel een grotere opbrengst ontvangt dan van het andere paneel. Dit slechter presterende paneel heeft echter geen invloed op de prestaties van de rest van de installatie.
 • Seriële schakeling: bij een seriële schakeling worden de panelen aan elkaar verbonden als een ketting. Het eerste en het laatste paneel wordt aan de omvormer gekoppeld. Bij dit systeem is de opbrengst van alle zonnepanelen hetzelfde en dat is de prestatie van het zwakste paneel van dat moment.

Dit is te vergelijken met kerstlampjes. Als deze serieel geschakeld zijn dan gaat de hele ketting uit als er één lampje defect is. Bij een parallelle schakeling heeft het defecte lampje geen invloed op de werking van rest van de ketting.

Zijn power optimizers het extra geld waard?

Deze vraag kun je het beste samen met je leverancier bespreken. Power optimizers kosten extra geld, maar kunnen je ook meer opleveren. Als jouw zonnepanelen niet allemaal in dezelfde richting zijn opgesteld, als ze niet allemaal dezelfde hellingshoek hebben of als sommige panelen meer schaduw vangen dan de andere, dan kun je het verlies van de slecht presterende panelen minimaliseren met power optimizers. Staan jouw zonnepanelen echter allemaal in exact dezelfde positie en situatie, dan zijn power optimizers eigenlijk niet nodig. Een groot voordeel van de power optimizers is wel dat je de opbrengst van de verschillende panelen apart kunt monitoren. Als één paneel slecht presteert, dan weet je dus exact waar het probleem ligt. Bij een seriële schakeling zal je dan een algemene afname in rendement zien van je gehele systeem.

De voor- en nadelen van power optimizers

Tot slot is het altijd een goed idee om de voor- en nadelen van een situatie te bekijken en je zo een idee te vormen van alle kanten van het verhaal. Het is inderdaad zo dat power optimizers je meer rendement kunnen opleveren, maar is dit genoeg om de extra kosten te dekken? Om je voor te bereiden op het gesprek met de leverancier of installateur hebben we hier de voor- en nadelen van de seriële- en parallelle schakelingen op een rijtje gezet.

Seriegeschakelde zonnepanelen Parallelgeschakelde zonnepanelen met power optimizers
Voordelen:

 • Goedkoper
 • Minder verlies
 • Gemakkelijker te repareren
 • Simpelere en eenvoudigere werking
 • Ideaal voor een dak dat pal in de zon staat
Voordelen:

 • Een slecht paneel heeft geen invloed op het rendement van de andere panelen
 • Je kunt de prestaties per paneel uitlezen en dus defecten sneller signaleren
 • Ideaal voor een dak met schaduw
Nadelen:

 • Het systeem is zo goed als de zwakste schakel
 • Het is niet mogelijk om de prestaties per paneel te meten
Nadelen:

 • Duurder (meerprijs €60 per paneel)
 • Groter verlies door meer draden
 • Lastiger en duurder om te repareren
 • Complex systeem

Vergelijk offertes

Er komt dus meer kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen dan je in eerste instantie misschien zou denken en het is daarom verstandig om al je opties goed te bekijken. Een leverancier kun je vinden als je onze vergelijkingstool gebruikt om offertes mee op te vragen. Wij hebben de bedrijven met wie we samenwerken zelf nauwkeurig geselecteerd. Maak een vergelijking van de offertes die je hebt ontvangen en je kunt snel de eerste stap zetten richting jouw nieuwe zonnepanelen systeem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering