Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat zijn de nieuwste zonnepanelen?Wat zijn de nieuwste zonnepanelen? De leveranciers van zonnepanelen zitten nooit stil. Er worden constant nieuwe technieken ontwikkeld om de panelen beter te maken en om ze te kunnen incorporeren in elke situatie. Daarom zal je merken dat er regelmatig nieuwe producten worden uitgebracht, die nog meer rendement opleveren en die nog gemakkelijker toe te passen zijn. Hier lees je over de nieuwste zonnepanelen en de laatste ontwikkelingen op dat gebied.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De PERC-zonnepanelen

Er is recentelijk een nieuwe techniek ontwikkeld op het gebied van zonnepanelen en deze wordt Passivated Emitter Rear Cell (PERC) genoemd. Met deze techniek kan een zonnepaneel ook bij minder licht goed presteren. Het resultaat is dus een betere opbrengst, ook als het bewolkt is. Deze zonnepanelen hebben een achterkant die volledig geleidt. De springende elektronen worden dus niet meer door draadjes afgevoerd, maar wordt dit gedaan door het gehele achter scherm. Daardoor kunnen er meer fotonen ontsnappen en worden deze in grotere getalen omgezet in elektronen. Dat heeft dus een betere prestatie als gevolg.

Het hoogste rendement tot op heden

De nieuwste zonnepanelen met de PERC-techniek spelen dus in op het probleem dat zonnepanelen veel rendement verliezen als ze in de schaduw staan. Een ander aspect waar men op inspeelt is om het ook interessant te maken om op een klein dak zonnepanelen te plaatsen. Dat kan alleen als je met een kleiner oppervlak toch een goed rendement kunt realiseren. De nieuwste zonnepanelen hebben dan ook een vermogen dat hoger ligt dan ooit. Dit is ook interessant voor energieproducenten. Het maximale vermogen voor zonnepanelen ligt nu rond 400Wp, maar er zijn al leveranciers die panelen met een vermogen van 500Wp aan het ontwikkelen zijn.

Zonneramen

Een andere recente ontwikkeling is die van het zonneraam. Dit is een glasplaat met geïntegreerde zonnepanelen die je dus in je woning kunt installeren. De doorzichtigheid van het glas wordt hier nauwelijks door beïnvloed door dat de Massachusetts Institute of Technology een techniek heeft ontwikkeld waarmee de zonnecellen alleen in de rand van de glasplaat kunnen worden geplaatst. Het gehele glas wordt gecoat in dunne laag van organische moleculen en deze nemen het licht op en transporteren het naar de zonnecellen. Daarna wordt het omgezet naar energie en afgevoerd naar het elektriciteitsnetwerk. Het voordeel van deze techniek is dat het relatief goedkoop is omdat er maar weinig zonnecellen nodig zijn. Daarnaast is het ook onopvallend.

Flexibele zonnepanelen met een gelijk rendement

Flexibele zonnepanelen bestaan al een tijdje en deze zijn erg populair bij eigenaren van campers en caravans. Het probleem met het flexibele zonnepaneel is echter dat deze een aanzienlijk lager rendement lieten zien dan conventionele zonnepanelen. Dat is ook de reden dat er weinig flexibele zonnepanelen op daken worden geplaatst. Om hierop in te springen ontwikkelde NanoSolar de Powersheet flexibele zonnepanelen die net zoveel energie op kunnen wekken als de traditionele exemplaren. Daarnaast waren ze ook nog eens flink goedkoper. Helaas is NanoSolar ondertussen failliet gegaan, voornamelijk omdat de prijzen van de traditionele zonnepanelen aanzienlijk naar beneden zijn gegaan. De ontwikkeling en verbetering van flexibele zonnepanelen is echter een ontwikkeling die ongetwijfeld terug zal komen. Flexibele zonnepanelen zijn veel gebruikersvriendelijk en kunnen op allerlei oppervlakten worden aangebracht. Er is dus een grote markt voor.

Zonnepanelen met een thuisbatterij

Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om woningen met zonnepanelen te voorzien van een thuisbatterij. Dit is een optie die al wordt aangeboden, maar die op dit moment nog erg duur is. Toch heeft het zeker een toekomst, want met de thuisbatterij kun je de energie die je opwekt op tijden dat het thuis rustig is, opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Je zonnepanelen zullen de meeste energie opwekken tijdens kantooruren en dit zijn tijden wanneer jij waarschijnlijk niet thuis bent. ’s Avonds bij het eten en daarna gebruik je juist de meeste energie en dat is de tijd waarop de zonnepanelen nauwelijks nog energie leveren. Met een thuisbatterij kun je de energie gebruiken wanneer je het nodig hebt en heb je altijd een hoeveelheid van je eigen energie op voorraad.

Betaalbare zonnepanelen met een hoog rendement

De prijs van zonnepanelen heeft sinds het einde van de jaren ’90 een enorme daling doorgemaakt. Hier wordt de toename aan interesse in zonnepanelen als reden voor genoemd. Daarnaast hebben regeringen natuurlijk ook bijgedragen aan het betaalbaar maken van zonnepanelen, omdat dit een techniek is waar de meeste landen met genoeg zonne-uren de toekomst in zien. Hoe dan ook, de prijzen van zonnepanelen zijn enorm gedaald, maar dit is nog niet gestagneerd. Door sommige experts wordt verwacht dat deze de komende jaren nogmaals met 25 procent zullen dalen en dat zonnepanelen dus betaalbaarder worden dan ooit. Dit, tezamen met de verbeterde kwaliteit van de zonnepanelen houdt in dat zonnepanelen in de toekomst voor een lagere prijs meer zullen opleveren. Dat houdt in kortere terugverdientijden, een grotere markt en een toekomst met groene stroom.

Vergelijk offertes

Ben jij van plan om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het dus verstandig om de laatste ontwikkelingen op dat gebied goed in de gaten te houden. Vraag daarom altijd advies aan bij een betrouwbare leverancier en deze kun je vinden als je onze vergelijkingstool gebruikt. De offertes die je ontvangt helpen je bij het uitkiezen van de beste deal en het zetten van de eerste stap richting jouw nieuwe zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering