Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel voorkomende problemen zonnepanelenVeel voorkomende problemen zonnepanelen? Er worden zonnepanelen van goede- en van slechte kwaliteit aangeboden. De prijs is dan vaak een goede indicator, maar het is ook verstandig om de kwaliteit op andere manieren te testen. Dit kun je doen door op zoek te gaan naar keurmerken, klantenrecensies en testresultaten van onafhankelijke testinstituten. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat je zonnepaneel minder lang meegaat als je gedacht had of dat deze vroegtijdig al problemen vertoont. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende problemen bij zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De opbrengst vermindert tijdelijk

Zonnepanelen kunnen niet altijd goed presteren. Het is dan ook heel normaal dat de opbrengst van je zonnepanelen tijdelijk vermindert. Je hoeft dan nog niet direct aan de bel te trekken, want hier zijn hele simpele redenen voor. Misschien heeft je zonnepaneel een schoonmaakbeurt nodig, ligt er sneeuw op of staat deze tijdelijk in de schaduw. Het rendement van zonnepanelen gaat op en neer en zal het beste zijn als de zon op het hoogste punt staat. Zie je dat het rendement echter langdurig laag blijft, dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Vaak zijn deze niet zo gemakkelijk te verhelpen.

Hot spots

Op zonnepanelen staat veel spanning en als deze spanning niet goed verdeeld kan worden over het paneel, dan ontstaan er hot spots. Dit zijn plekken die te warm geworden zijn omdat ze te veel belast worden en daardoor zijn doorgebrand. Je treft deze plekken dus meestal aan in verbindingen die niet goed zijn gesoldeerd en je ziet het duidelijk aan de vlekken die ontstaan op het zonnepaneel. Hier kan dan ook kortsluiting ontstaan en dat haalt de prestaties van je zonnepaneel voor goed naar beneden. Het ontstaan van hot spots komt door een fout tijdens de productie. Controleer je productgarantie om te zien of deze daar onder worden gedekt, want het is een vrij gangbaar probleem.

Barsten in de zonnecellen

De achterkant van veel zonnepanelen is gemaakt van een flexibele laminaat-folie. Hierop worden de verschillende lagen vacuüm gezogen, inclusief de laag met zonnepanelen. Omdat dit folie flexibel is, kunnen er barsten ontstaan in de zonnecellen als deze bewegen. Deze barsten zijn met het blote oog nauwelijks te zien en gebeuren tijdens de productie, tijdens het transport, tijdens de montage of tijdens een hevige storm. Als de gebarsten cel onder spanning komt te staan zal deze barst groter worden en het vermogen van je zonnepaneel neemt af. Er zijn twee oplossingen voor dit probleem, namelijk de EL-test waarmee door middel van een foto gezien kan worden of er cellen gescheurd zijn of het glas-glas zonnepaneel wat uit twee glasplaten bestaat. Het is verstandig om je in te dekken voor dit probleem door een fabrikant uit te kiezen die je een goede lineaire vermogensgarantie geeft.

Delaminatie

Zoals al even genoemd bestaan zonnepanelen uit een aantal lagen materiaal die zijn vacuüm gezogen, oftewel gelamineerd. Dit zijn de glaslaag, de een laagje folie, de zonnecellen en het achterfolie. Als de laminatie niet goed is uitgevoerd, dan kan er een lek ontstaan en kan lucht, maar ook water, de zonnepanelen intrekken. Delaminatie betekent dus eigenlijk het lek raken van het vacuüm, of de onthechting van de delen die gelamineerd zijn. Dit is een fabrieksfout en kan verregaande gevolgen hebben. Er kunnen bijvoorbeeld luchtbellen ontstaan waardoor het rendement vermindert, of er kan water binnenkomen, waardoor corrosie kan ontstaan. Dit probleem komt veel voor bij dunne film zonnepanelen. Door een fabrikant met een goede productgarantie uit te kiezen kun je je hier tegen beschermen.

Interne corrosie

Water dat je zonnepanelen intrekt kan leiden tot interne corrosie. Dit kan dus gebeuren bij delaminatie, maar ook als de randen van het zonnepaneel niet goed zijn gemonteerd. Vocht dat de panelen binnen trekt kan daar grote schade aanrichten en leiden tot corrosie. Dit herken je doordat er donkere vlekken ontstaan op je zonnepaneel. Deze beginnen meestal aan de randen en verspreiden zich dan verder. Bereikt de corrosie de geleiders en gaan deze roesten, dan zal dit de prestaties van het paneel aanzienlijk beïnvloeden. Zorg er daarom wederom voor dat je een paneel uitkiest waarop je een goede productgarantie ontvangt.

Het zonnepaneel presteert niet zoals beloofd

Vooral als je investeert in goedkope zonnepanelen, dan zou het kunnen zijn dat je de waarden die beloofd worden niet zal halen. Het rendement van zonnepanelen wordt aangegeven in Wattpiek en als een fabrikant 280 Wp aangeeft, dan verwacht je dit ook te ontvangen. Het is voor jou onmogelijk om te controleren of de specificaties correct zijn, maar het is mogelijk dat je er thuis later achter komt dat jouw zonnepaneel van 280 Wp, maar als een zonnepaneel van 250 Wp presteert. Het is daarom erg belangrijk dat je de kwaliteit van de zonnepanelen controleert en dat je ervoor zorgt dat deze de nodige keurmerken kunnen laten zien. Zoek in de productspecificaties naar de tolerantie en schaf een paneel aan met een positief percentage. Je zal dan wat meer betalen voor je zonnepanelen, maar je weet zeker dat je de prestaties ontvangt die je zijn beloofd of zelfs beter.

Vergelijk offertes

Een kwalitatief zonnepaneel met een gunstige prijs vind je niet zomaar. Hiervoor moet je een grondig onderzoek doen van de markt en wat er op dit moment wordt aangeboden. Je doet dat het beste door bij verschillende leveranciers offertes op te vragen en wij kunnen je dan veel moeite besparen. Geef je opdracht één keer door aan onze vergelijkingstool en je ontvangt snel alle financiële informatie die je nodig hebt voor het vinden van de beste deal.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering