Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Value for money zonnepanelenValue for money zonnepanelen? Dat zonnepanelen een kostbare aanschaf zijn hoeven we u niet te vertellen. Wanneer u een bedrag voor een installatie met zonnepanelen gaat neertellen wilt u dan ook vooraf graag weten wat u ervoor terug krijgt. U wil kortom graag weten of u wel waar voor uw geld krijgt. We hebben voor u een aantal zaken op een rij gezet die u helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

We vroegen naar de prijs van zonnepanelen bij meerdere leveranciers. Men stuurde ons de volgende gegevens toe:

Wat voor model zonnepanelen ga je kopen Wat is de piekwaarde in Wp van de panelen Wat is de terugverdientijd in jaren Wat is de prijs per paneel
Zonnepanelen van de eerste generatie, met glas Tot 175 Wp 7 a 8 jaar Tussen 225 en 265 euro
Zonnepanelen van de tweede generatie, met polykristallijn silicium Tot 275 Wp 9 a 10 jaar Tussen 450 en 550 euro
Zonnepanelen van de derde generatie, met monokristallijn silicium Tot 400 Wp 11 a 12 jaar Tussen 600 en 700 euro
Zonnepanelen van de vierde generatie, met voor- en achterfunctie Tot 550 Wp 12 a 13 jaar Tussen 650 en 850 euro

 

Zonnepanelen snel terugverdienen

Ga je zonnepanelen kopen dan kom je er achter dat je een kostbare investering gaat doen. Zonnepanelen zijn nu eenmaal duur. Het is dan ook heel verleidelijk om voor de goedkoopste zonnepanelen te gaan wanneer je een aanschaf doet. Tussen de diverse panelen die we noemden zit namelijk nogal een prijsverschil. Het is dan ook van belang dat je in het kader van waar voor je geld kijkt naar meerdere factoren. Wil je de panelen alleen snel terugverdienen dan zou je geneigd zijn om voor de eerste of tweede generatie te gaan. Feit is dat je bij deze zonnepanelen maar een beperkte opbrengst per paneel hebt. Het is dus belangrijk dat je in dit geval behoorlijk veel panelen op je dak legt om zelfvoorzienend te zijn. Op die manier ben je per paneel goedkoper uit en verdien je de installatie sneller terug, maar na de terugverdientijd is het rendement lager.

Vooruitdenken bij zonnepanelen

Bij het kopen van zonnepanelen is het zaak dat je vooruit denkt voor je ze gaat aanschaffen. Dat houdt in dat je niet alleen op de korte termijn naar je uitgaven kijkt maar ook op de langere termijn naar het rendement. De wat duurdere panelen zullen namelijk een hogere opbrengst hebben waardoor jouw dak meer opbrengt. Je legt de panelen dan niet alleen aan om zelfvoorzienend te zijn, maar ook om terug te kunnen leveren aan het energienet. Dat houdt in dat jij een overproductie op je zonnepanelen hebt zitten. Jij verbruikt minder dan je dak oplevert. In dat geval zullen jouw panelen gaan terug leveren waardoor je kan gaan salderen. Jouw zonnepanelen zorgen er dus voor dat je geld terugkrijgt van de energieleverancier. Dat heet vooruitdenken bij de aanschaf van zonnepanelen. Je kan het niet net aan met de productie, maar je hebt over.

Ken de overheidssubsidies

De overheid geeft geen subsidie meer op zonnepanelen. Dat houdt in dat je de hele aanschaf zelf zult moeten gaan doen. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van de subsidieregels die je wel krijgt bij zonnepanelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Vorder je BTW terug. Door je te registreren bij de belastingdienst wanneer je zonnepanelen hebt gekocht kan je de BTW die je hebt betaald bij de aanschaf van je zonnepanelen terugvorderen. Je bent dan voor wat betreft je zonnepanelen een ondernemer voor de belastingdienst geworden.
  • Salderen met belasting. De energie die jij niet gebruikt maar wel opwekt mag je dus salderen. Je krijgt een bedrag per kWh terug wat inclusief de energietaks is. Dit is een vorm van overheidssubsidie. De overheid wil van deze salderingsregeling af door op de terugverdienmethode in 7 jaar over te stappen.
  • De nieuwe stijl van subsidie. Vanaf 2020 zal de overheid subsidie gaan geven op zonnepanelen in de vorm van een subsidie. Die lijkt op het salderen, maar in werkelijkheid krijg je van het energiebedrijf alleen de prijs van een kWh zonder energietaks terug. De overheid geeft jou per gesaldeerde kWh een bepaald bedrag. Dit bedrag kan hoger zijn dan de belasting die je anders had terug ontvangen. Bij deze subsidie nieuwe stijl is het doel dat jij binnen 7 jaar je zonnepanelen hebt terugverdiend. We hebben het dan dus ook over de duurdere zonnepanelen die we noemden.

De beste keuze

De beste keuze voor zonnepanelen is iets wat heel persoonlijk is. Het is tenminste aan te raden om niet pennywise poundfoolish te zijn. Dat wil zeggen dat je niet gaat besparen op de aanschaf van de panelen zelf door een lage opbrengst te kiezen. Kies daarentegen voor zonnepanelen met een hoog vermogen die meer opleveren dan jij zelf gebruikt. De nieuwste generatie zonnepanelen is nu nog een zeer kostbare aanschaf, maar wel heel erg de moeite waard voor diegenen die niet veel ruimte op hun dak hebben.

Vergelijk voor je eigen voordeel

Door offertes van leveranciers te vergelijken kan je tot een behoorlijk voordeel komen. Met de onderstaande button vraag jij diverse offertes op bij lokale leveranciers. Het zal jou een voordeel opleveren wat op kan lopen tot wel 20 procent. De moeite waard dus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering