Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Salderen zonnepanelenSalderen zonnepanelen? Op het ogenblik dat je er voor kiest om te investeren in een systeem met zonnepanelen zal je als resultaat hebben dat je jaarlijkse energiefactuur een behoorlijk stuk lager zal komen te liggen. Hoe komt dit precies? Een systeem met zonnepanelen zorgt voor het opwekken van een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, maar ook van de capaciteit waar deze over beschikken. Bovendien moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de opbrengst van zonnepanelen en de opbrengst van zonnepannen. Het zogenaamde salderen zorgt er evenwel in beide gevallen voor dat de eindafrekening van je energiefactuur nooit meer hetzelfde zal zijn. Wil je graag meer weten over het salderen bij zonnepanelen? Wij vertellen je er graag alles over op deze pagina!

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is salderen precies?

Wanneer je thuis elektriciteit hebt (en daar gaan we wel vanuit), dan gaat deze elektriciteit eigenlijk slechts één richting uit. Met andere woorden, alle verschillende apparaten in je woning zorgen voor een bepaald verbruik. Standaard kan dit verbruik niet worden gecompenseerd. Omwille van deze reden dien je maandelijks een bepaalde voorschotfactuur voor je elektriciteit te betalen waarna op het einde van het jaar de afrekening komt.

Indien je er echter voor kiest om als eigenaar van een woning een investering te doen in zonnepanelen zal je merken dat er geen sprake meer is van eenrichtingsverkeer. Er zal dan uiteraard nog steeds een bepaalde hoeveelheid elektriciteit worden verbruikt, maar tegelijkertijd wordt er ook elektriciteit opgewekt. De elektriciteit die wordt opgewekt en die aan het stroomnet wordt teruggeleverd zal uiteindelijk worden afgetrokken van je totale verbruik. Dit noemen we salderen.

Meer terugleveren dan het energieverbruik?

Het principe van het salderen is de voorbije jaren meerdere malen onder de loep genomen en aldus aangepast. Het salderen was voor het jaar 2015 per definitie onbeperkt mogelijk, maar dat werd inmiddels aangepast. Tegenwoordig is het salderen slechts mogelijk voor maximaal dezelfde hoeveelheid energie als je hebt verbruikt. Met andere woorden, wanneer je een verbruik hebt van 500 kWh en je systeem met zonnepanelen 500 kW heeft opgeleverd, zal je geen stroomkosten moeten betalen. Let wel, de energiefactuur bestaat uit nog andere kosten die wel in rekening gebracht zullen worden. Je zal met andere woorden nooit echt een energiefactuur ontvangen van 0 euro.

Wat gebeurt er nu echter wanneer je systeem met zonnepanelen meer elektriciteit heeft opgewekt dan je hebt verbruikt? In dat geval zal er een terugleververgoeding worden aangeboden door de energieleverancier. Veel mensen denken dat dit een interessante extra bron van inkomsten kan realiseren, maar komen bedrogen uit. Hoeveel de terugleververgoeding precies bedraagt is een beetje afhankelijk van de energieleverancier in kwestie, maar globaal gezien mag je reeds tevreden zijn met een vergoeding van om en bij de 7 eurocent per kWh. Echt rijk zal je er met andere woorden dan ook nooit van worden.

Particulieren als ondernemer

Van zodra je tegenwoordig over een installatie met zonnepanelen beschikt krijg je door de Nederlandse overheid het statuut van ondernemer opgedrongen, of je het nu wil of niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat je systeem als het ware energie levert aan het stroomnet. Ze is dus plots energieleverancier geworden. Dit gegeven zorgt er voor dat er verschillende zaken zijn waar je als eigenaar van een woning met zonnepanelen rekening mee dient te houden. Neem nu bijvoorbeeld de BTW. Omdat ook particulieren die investeren in een systeem met zonnepanelen vandaag de dag de mogelijkheid hebben om de BTW op hun installatie terug te vorderen dient er een speciale BTW-aangifte plaats te vinden. Deze BTW-aangifte is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je 21 procent van de aankoopprijs van je installatie terug kan krijgen.

Het feit dat je vandaag de dag de BTW op een installatie met zonnepanelen terug kan krijgen zorgt er evenwel ook voor dat de terugleververgoeding eveneens onderworpen is aan BTW. Hier schuilt een gevaarlijk addertje. Hoewel de standaard BTW-aangifte bij aankoop van een systeem met zonnepanelen dus niet verplicht is dient er wel een verplichte aangifte te gebeuren voor de BTW die jij door middel van de terugleververgoeding van de energiemaatschappij ontvangt. Deze BTW zal jij uiteindelijk namelijk moeten afstaan aan de Nederlandse overheid.

Wat met lokale energie-opwekking?

Vanaf het jaar 2016 is het voor particulieren mogelijk om een extra besparing te realiseren op hun energiefactuur wanneer ze er voor kiezen om deel te nemen aan een project op vlak van lokale energie-opwekking. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen. Op lokaal niveau kan er op deze manier een soort van energiecoöperatie worden opgericht die recht geeft op een korting op de energiebelasting. Deze steeg in het jaar 2016 van 7,5 cent per kWh naar 9 cent per kWh. Ook dit is niet meteen een bedrag waar je van achterover valt, maar iedere (extra) besparing die kan worden gerealiseerd is mooi meegenomen.

Opgepast met de terugleververgoeding!

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat de terugleververgoeding een niet onbelangrijke rol speelt op vlak van het salderen bij zonne-energie. Veel mensen gaan er echter vanuit dat deze vergoeding en de voorwaarden die er aan gekoppeld zijn overal gelijk zijn. Dat is evenwel niet het geval. Wij zetten de verschillende salderingsmogelijkheden bij de diverse energieleveranciers even voor jou op een rijtje:

 

Leverancier Wijze van salderen
Anode Restant van het telwerk wordt berekend tegen de geldende terugleververgoeding.
BudgetEnergie Restant van het telwerk wordt berekend tegen de geldende terugleververgoeding.
Delta Restant van het telwerk wordt berekend tegen de geldende terugleververgoeding.
E-OM Het overgebleven aantal kWh in normaaluren zal worden gesaldeerd tegen het dalverbruik.
Engie Restant van het telwerk wordt berekend tegen de geldende terugleververgoeding.
Eneco De opwekking wordt bij elkaar opgeteld. In eerste instantie wordt ze gesaldeerd tegen het normaalverbruik, de rest zal gebeuren tegen dalverbruik.
EnergieDirect Het overgebleven aantal kWh in normaaluren zal worden gesaldeerd tegen het dalverbruik.
EnergieFlex Restant van het telwerk wordt berekend tegen de geldende terugleververgoeding.
Essent Het overgebleven aantal kWh in normaaluren zal worden gesaldeerd tegen het dalverbruik.
GreenChoice Alle telwerken zullen worden afgerekend tegen het geldende leveringstarief. Deze ligt bij GreenChoice gemiddeld vrij hoog, namelijk gemiddeld rond de 11 kWh excl. BTW.
Nuon Het overgebleven aantal kWh in normaaluren zal worden gesaldeerd tegen het dalverbruik.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering