Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Roestvorming zonnepanelenRoestvorming zonnepanelen? De meeste zonnepanelen van goede kwaliteit zullen tijdens hun levensduur geen problemen opleveren. En doen ze dit wel, dan heb je een goede productgarantie om op terug te vallen. Er zijn echter enkele problemen die kunnen ontstaan en die het rendement van je zonnepanelen naar beneden kunnen halen. Eén probleem dat bij regelmatig terugkomt is dat van roestvorming. Het is erg belangrijk dat je je zonnepanelen af en toe even op roestvorming controleert, want dit kan verregaande gevolgen hebben voor het rendement. Lees hier verder over roestvorming in je zonnepanelen, hoe dit ontstaat en wat je eraan kunt doen om het te voorkomen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Hoe ontstaat roestvorming?

Roestvorming ontstaat als er ergens een lek aanwezig is in de zonnepanelen. Dit lek laat water binnen wat vervolgens zorgt voor corrosie. Er zijn twee gangbare oorzaken voor het lekken van je zonnepaneel.

  • Delaminatie: de glasplaat, de zonnecellen en de achterkant van het zonnepaneel zijn gelamineerd, wat betekent dat er geen lucht meer in kan. Als dit niet goed is uitgevoerd, dan is het mogelijk dat de gelamineerde lagen onthechten van elkaar. Daardoor kunnen water en lucht om tussen de lagen te dringen en daar schade aan te richten.
  • Problemen met het frame: ook als het frame niet goed is gemonteerd, dan kan dit leiden tot het indringen van water. Het frame dient de verschillende gelamineerde lagen vast te houden en te beschermen en dient dus volledig waterdicht te zijn. Is dit niet het geval, dan kan water je zonnepanelen indringen met allerlei gevolgen van dien.

Hoe herken je corrosie?

Als je er een gewoonte van hebt gemaakt om je zonnepanelen regelmatig even te controleren, dan zal je zien dat corrosie begint aan de randen van je zonnepaneel. Dit is ook logisch, want dit is in beide gevallen de plek waar het water naar binnen kan komen. De vlek is donker van kleur en zal zich geleidelijk uitspreiden over een groter oppervlak van je zonnepaneel. Tegelijkertijd zie je dat het rendement van dat zonnepaneel aan het dalen is.

Wat kun je doen om roestvorming te voorkomen?

Roestvorming is eigenlijk niet te voorkomen. Het ontstaat doordat er een fabrieksfout is gemaakt en doordat de laminatie niet goed is uitgevoerd of het frame niet goed is vastgezet. Het enige wat jij kunt doen is regelmatig (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van je panelen) te kijken of je zonnepanelen er nog steeds goed uitzien. Doe dit vooral na een zware regenbui. Zie je vlekken ontstaan, dan is het tijd om direct aan de bel te trekken. Het is ook erg belangrijk om de garantieregeling voor je zonnepanelen goed door te lezen. Roestvorming komt meer voor bij dunne film zonnepanelen en als je dan een goede garantieregeling hebt, dan wordt je paneel voor je vervangen. Zoek naar een productgarantie van minstens 10 jaar en naar een lineaire vermogensgarantie. Daarmee kun je al aan de bel trekken wanneer je ziet dat het vermogen van je installatie te veel achteruit aan het gaan is.

Kies zonnepanelen met een goede kwaliteit

Het is een feit dat corrosie meer voorkomt bij zonnepanelen die van minder goede kwaliteit zijn. Dit zijn dan direct ook de goedkopere zonnepanelen. Ook al kan er natuurlijk altijd een foutje gemaakt worden tijdens de productie, bij een goede fabrikant word je zonnepaneel dan direct vervangen. En de kans op corrosie is dan dus al minder. Hier vind je enkele tips waarmee je de kwaliteit van je zonnepanelen kunt herkennen.

  • Keurmerken: ga op zoek naar keurmerken op je zonnepanelen en trek na waar deze voor staan en of de fabrikant deze ook daadwerkelijk heeft gekregen. Dit doe je via de websites van de keurmerken. Belangrijke benoemingen om in de gaten te houden zijn dan TÜV en Phonton.
  • De tolerantie: met de tolerantie van een zonnepaneel wordt aangeduid hoe goed de daadwerkelijke prestaties zijn in vergelijking met de prestaties die worden beloofd. Een positieve tolerantie geeft dan aan dat je meer rendement zou kunnen zien en dat getuigt van een kwalitatief paneel. Bij goedkopere panelen van slechte kwaliteit zie je vaak dat ze de beloofde prestaties niet waar kunnen maken.
  • De garantieregelingen: een fabrikant die zeker weet dat ze een kwalitatief product maken met een lange levensduur en weinig degradatie zal je een mooie garantieregeling aanbieden. Zij zijn niet bang om voor hun fouten op te komen, mochten er toch problemen met de zonnepanelen ontstaan, omdat ze weten dat ze kwaliteit leveren. Zoek daarom naar een productgarantie van minstens 10 jaar en een lineaire vermogensgarantie van 25 jaar met een afname van niet meer dan 20 procent tijdens de looptijd.

Vergelijk offertes

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar en een dergelijke grote aankoop vraagt om een goede voorbereiding. Gebruik daarom hier onze vergelijkingstool en vraag offertes op bij verschillende leveranciers tegelijkertijd. Als je deze offertes naast elkaar legt en vergelijkt, dan kun je er zeker van zijn dat je de beste deal aanwijst en hier de meest kwalitatieve zonnepanelen voor terug krijgt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering