Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Profiteren van subsidie op zonnepanelen Profiteren van subsidie op zonnepanelen? Jarenlang hebben mensen kunnen profiteren van subsidie op zonnepanelen. Echter is er in de loop der jaren ook veel veranderd op dit gebied. Het is namelijk niet meer vanzelfsprekend dat je de subsidies krijgt. Ook zijn er veranderingen aangebracht in het gebruik van de meters. Voordat je jouw subsidie aan gaat vragen, is het verstandig dat je je hierin gaat verdiepen. Alleen dan weet je zeker dat je optimaal gebruik kunt maken van het geld dat je kunt ontvangen voor jouw zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Welke subsidie kun je krijgen?

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen kon tot kort gebruik maken van de terugdraaiende teller. Deze zorgde ervoor dat de opgewekte energie jou geen geld zou kosten. Echter hoefde je hiermee dus ook geen extra kosten te betalen, wat voor oneerlijkheid zorgde tussen de mensen. Wie na 31 december 2020 zonnepanelen aanschaft, komt daarom in aanmerking voor de investeringspremie. Deze premie laat jou wel betalen voor de netkosten, maar levert jou ook een bepaald bedrag op. Dit bedrag is afhankelijk van een groot aantal factoren en zal daarom niet voor iedereen hetzelfde zijn.

 

De nieuwe subsidie loopt van 1 januari 2021 tot eind 2024. Het bedrag wordt daarbij jaarlijks aangepast. Dit moet de dalende investeringskosten compenseren en daarmee over subsidiëring voorkomen. Er is daarom een begrenzing tot 40 procent van de investeringskosten. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je de subsidie daadwerkelijk in jouw bezit kunt krijgen. Niet iedereen zal daarom in aanmerking komen. Het is verstandig om uit te zoeken of jij in aanmerking komt, zodat je de aanvraag niet voor niets indient.

 

De voorwaarden van de subsidie

Zoals gemeld moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je een subsidie aan kunt vragen. Er zijn een aantal voorwaarden die daarbij niet mogen ontbreken:

  • De zonnepanelen moeten geplaatst zijn door een aannemer
  • Er kan maar 1 premie per huishouden uitgekeerd worden
  • Alleen van toepassing als het uiterlijk 2 maanden na ingebruikname aangemeld is bij de distributiebeheerder

De zonnepanelen moeten altijd door een aannemer geplaatst zijn. Dit geldt voor de woningen met een bouwaanvraag tot 31 december 2013. Deze premie zal daarom uitsluitend gericht zijn op investeringen die niet onder het verplicht minimumaandeel vallen, welke op 1 januari 2014 van kracht is gegaan.

 

Daarnaast is er maar een premie per woning of wooneenheid mogelijk. Hierbij geldt nog een extra voorwaarde. Er mag namelijk geen andere pv-installatie aanwezig zijn in de woning. Tevens moet je ervoor zorgen dat je uiterlijk 2 maanden na de ingebruikname de zonnepanelen aanmeldt bij de distributienetbeheerder. Alleen dan zal de premie namelijk toegekend worden en voldoe je aan de algemene voorwaarden die gelden voor de subsidie die je kunt krijgen wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen.

 

De hoogte van de subsidie

De hoogte van de bedragen verandert voortdurend. Ieder jaar wordt alles namelijk opnieuw berekend. Voor 2021 is de subsidie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek. Dit bedrag geldt voor de eerste 4 kilowattpiek. Als je tussen de 4 en 6 kilowattpiek zit, zal er 150 euro per piek bijkomen. Alles daarboven zal geen extra bedrag meer op gaan leveren. Je kunt dus voor een installatie maximaal 1500 euro aan subsidie krijgen. Voor de overige jaren gelden andere bedragen. Deze staan in onderstaande tabel vermeld.

 

Kalenderjaar 0-4 kilowattpiek 4-6 kilowattpiek Maximale premie
2022 225 euro/kwp 112,50 euro/extra kwp 1125 euro
2023 150 euro/kwp 75 euro/extra kwp 750 euro
2024 75 euro/kwp 37,50 euro/extra kwp 375 euro

 

Waarom de subsidie aanvragen?

Als je de subsidie aanvraagt, zal jouw rendement automatisch ook veel hoger worden. Vooral met het nieuwe subsidiesysteem gaat het voordelen opleveren. Dit komt doordat eigenaren het huidige rendement van de terugdraaiende teller 15 jaar mogen houden. Met de digitale meter kan namelijk gekozen worden tussen deze terugdraaiende teller of het nieuwe systeem VREG. Met het nieuwe systeem worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die afgenomen wordt. Het prosumententarief komt hiermee dus te vervallen. Dit kan veel voordeliger zijn op de lange termijn. Hoe meer energie je opwekt met jouw zonnepanelen, hoe meer je kunt verbruiken en dus niet meer hoeft af te nemen van het net. Je gaat hierdoor altijd voordeliger uit zijn.

 

Ga voor een flinke besparing

Wil je zelf profiteren van de zonnepanelen en de bijbehorende subsidie? Ontdek dan welke installateurs jou het voordeligst uit laten zijn met de plaatsing van de zonnepanelen. Door offertes aan te vragen van bedrijven bij jou in de omgeving weet je precies wat het jou gaat kosten. De offertes helpen jou om een goede vergelijking te maken en alvast te beginnen met besparen. Jij hoeft alleen nog maar te ontdekken welk bedrijf jou alles het goedkoopste kan leveren, waarna je een afspraak in kunt plannen. Ga snel aan de slag en zorg ervoor dat jouw zonnepanelen binnen een korte tijd op het dak liggen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering