Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Prijs thuisbatterijPrijs thuisbatterij? Heb je zonnepanelen dan heb je die keuze doorgaans gemaakt om onafhankelijk van het energiebedrijf te worden. Helaas is dit niet in alle gevallen zo. Wanneer je zonnepanelen hebt dan zullen deze energie opleveren gedurende de momenten dat de zon schijnt en terwijl er gefilterd daglicht is. In de avond en nacht gebruik jij echter ook energie en op die momenten wordt er geen stroom geleverd. Je neemt dan nog energie af van het energiebedrijf. Dit is iets wat wordt verrekend. Jouw installatie levert energie op waarvan een overgebleven deel wordt terug geleverd aan het energiebedrijf. Dit deel krijg je dan in de avond en nacht geleverd en er vindt een verrekening plaats naderhand. Hoe mooi zou het zijn wanneer die laatste stap niet nodig is. Dat kan met een thuisbatterij. We hebben de voordelen voor je op een rij gezet. Verder keken we naar zaken die de prijs bepalen van een thuisbatterij en naar zaken die de keuze bepalen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

De prijs van een thuisbatterij

We ontvingen van meerdere energieleveranciers de prijs van een thuisbatterij. Daarbij moet gezegd worden dat het in alle gevallen gaat om de gemiddelde prijs van een dergelijk systeem, inclusief het plaatsen en installeren. Dat laatste is nodig voor een veilige manier van installeren waarbij brandgevaar wordt geminimaliseerd. Verder is het nodig voor een optimale opbrengst van energie.

Wat voor thuisbatterij wordt er geplaatst Wat is de gemiddelde prijs
Thuisbatterij 3 kWh 4050 euro
Thuisbatterij 8 kWh Tussen 5050 en 8050 euro
Thuisbatterij 14 kWh 10050 euro

Let op: prijzen exclusief BTW

Bij de bovengenoemde prijs is exclusief de BTW. Deze bedraagt 21 procent. Het gaat hier om een percentage wat je bij de aanschaf dus nog moet optellen bij de prijs voor je een prijs op de factuur ziet. De prijs is verder wel all-in. Waar de prijs vanaf hangt en hoe je een keuze maakt vertellen we je nu.

 

Jouw keuze voor een capaciteit

Je maakt altijd vooraf een keuze voor een bepaalde capaciteit. Dat is een praktische keuze die je doorgaans in overleg met de leverancier maakt. De keuze hangt af van een aantal zaken. Zo is daar de samenstelling van je huishouden. Meer mensen in je huishouden zorgen voor een hogere energie afname. Je zal dus bij een groter huishouden over het algemeen ook een hogere capaciteit nodig hebben. Verder speelt het verbruik in de vorm van apparatuur een belangrijke rol. Heb je een elektrische auto die je bij je eigen huis oplaadt, dan zal jouw energieverbruik in de nacht een stuk hoger zijn. Je moet dan een hogere capaciteit hebben in je thuisbatterij. Heb je enkel energie zuinige apparatuur en is jouw energieverbruik daardoor lager, dan heb je een lagere capaciteit nodig. De keuze is volledig aan jou. Dit zijn zaken die meespelen bij de aanschaf. Kies nooit uit spaarzaamheid voor een te laag vermogen, anders heb je naderhand toch de tussenkomst van het energiebedrijf nodig.

 

Zaken die de prijs bepalen van een thuisbatterij

Bij de aanschaf van een thuisbatterij speelt een aantal zaken een belangrijke rol. Denk daarbij aan de volgende punten:

  • Alleen een thuisbatterij of een combinatie. Koop je alleen een thuisbatterij, dan moet de installateur daar speciaal voor naar jouw huis komen en tijd in zijn agenda vrij ruimen. Het gaat dan om een relatief kort bezoek waar wel vaste kosten bij horen. Denk daarbij aan de voorrijkosten maar ook aan de kilometerkosten. Verder zal een installateur een minimaal aantal uren in rekening brengen terwijl jouw opdracht wellicht korter duurt. Ga je voor een combinatie waarbij de thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen en wellicht zelfs met een laadpaal voor je elektrische auto wordt geplaatst, dan ben je relatief gezien een stuk minder kwijt. De vaste lasten blijven gelijk en de installateur heeft een flinke klus. Dat scheelt een stuk op je rekening.
  • Het type thuisbatterij. Thuisbatterijen worden als lithium ion en als zoutwater batterijen geleverd. Het type speelt een belangrijke rol bij de prijs. Daarbij moet je letten op de laadsnelheid van een batterij maar ook op het aantal keren dat de thuisbatterij kan worden opgeladen.
  • Het merk thuisbatterij. Een goed merk thuisbatterij heeft betere prestaties en daar hoort een hoger prijskaartje aan. Denk er wel aan dat je investeert in een toekomstige besparing. Je zal dus meer rendement halen uit een goed merk thuisbatterij met een hoog rendement dan uit een minder goed merk met een lager rendement. De prijs van een goed merk zal wat hoger zijn maar het hogere rendement is een goede compensatie.
  • Al dan niet een tweede omvormer nodig. Schaf je zonnepanelen aan dan heb je een omvormer nodig. Schaf je in een later stadium nog een batterij aan dan heb je een tweede omvormer nodig. Wordt het geheel in één keer geplaatst dan heb je maar één omvormer nodig. Die heeft een wat hoger vermogen maar de prijs is alsnog lager dan wanneer je in twee etappes gaat aanschaffen.

Ga nu voor jouw voordeel

Ga je een thuisbatterij aanschaffen, vergelijk dan nu een aantal installateurs om jouw voordeel te berekenen. Dat doe je met onderstaande button. Zo zie je in één oogopslag waar jij het betaalbaarste uit bent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering