Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Parallel- of seriegeschakelde zonnepanelenParallel- of seriegeschakelde zonnepanelen? Het monteren van je zonnepanelen kan op verschillende manieren gedaan worden. Je zal dan bijvoorbeeld een keuze moeten maken tussen een parallel- of seriegeschakeld systeem. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar het is wel belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Vraag dus altijd informatie aan bij je leverancier en maak deze opties bespreekbaar. Tot die tijd kun je hier alvast lezen wat de invloed van de schakeling is op de prestaties van je zonnepanelen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is de schakeling van zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op twee manieren worden verbonden met de omvormer. De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren omzet naar wisselstroom die je kunt gebruiken. Om de elektriciteit te kunnen laten stromen staan de cellen met elkaar in verbinding met draadjes. Vervolgens kunnen deze op een seriële of een parallelle manier worden geschakeld. Dit is te vergelijken met de manier waarop kerstlampjes werken.

  • Seriegeschakeld: bij een serieschakeling worden alle zonnepanelen aan elkaar verbonden als een ketting. Het pluspunt van het ene zonnepaneel wordt bevestigd aan het minpunt van het andere zonnepaneel. Het begin en het einde van deze ketting wordt aan de omvormer gekoppeld. Dit is gelijk aan seriegeschakelde kerstlampjes die je herkent doordat alle lampjes uitgaan als één lampje wordt verwijderd of defect is.
  • Parallelgeschakeld: bij een parallelgeschakeld systeem krijgt elk zonnepaneel een eigen kleine optimizer. De zonnepanelen werken dus individueel. Vanuit deze optimizers wordt de gelijkstroom samengevoegd en loopt het naar de omvormer. Als dit systeem op kerstlampjes wordt toegepast, dan zal een defect lampje geen invloed hebben op de werking van de rest van de ketting en blijven de andere lampjes gewoon branden.

De kenmerken van een seriegeschakeld systeem

Zonnepanelen die serieel geschakeld worden zijn goedkoper en eenvoudiger. Er is maar één omvormer nodig en het aantal kabels is minimaal. Een bekend kenmerk van dit systeem is dat de zonnepanelen zo goed presteren als de zwakste schakel. Stel, één zonnepaneel presteert optimaal omdat deze in de zon staat, maar het volgende paneel in de schakel staat in de schaduw. De stroom die dan door dit volgende paneel wordt doorgevoerd is zo laag als de opbrengst van dat paneel op dat moment. Dit is ongeacht de optimale werking van het paneel ervoor of erna. Je verliest dan dus energie. Seriegeschakelde systemen zijn daarom ideaal voor een dak dat altijd in de zon staat en waarbij geen verschillen zijn in oriëntatie of hellingshoek van het dak. Als alle zonnepanelen constant in dezelfde omstandigheden kunnen werken, dan is het verlies zelfs minder, omdat er minder kabels en connectoren nodig zijn.

De kenmerken van een parallelgeschakeld systeem

Bij een parallelgeschakeld systeem werken de zonnepanelen individueel en geven ze elk exact af wat op dat moment kan worden geproduceerd. De opbrengst is dus de som van het actuele rendement van de aparte zonnepanelen en niet het rendement van het slechtst presterende paneel keer het aantal panelen. Deze optie is duurder, omdat er meer materialen nodig zijn, maar als jouw dak gedeeltelijk in de schaduw staat, als de zonnepanelen met verschillende hellingshoeken zijn geplaatst of als deze niet allemaal dezelfde oriëntatie hebben, dan kunnen slecht presterende zonnepanelen geen invloed uitoefenen op de prestatie van de rest van het systeem.

De voor- en nadelen van beide systemen op een rijtje

Laat je altijd goed voorlichten over beide opties en houd daarbij de situatie op je dak goed in de gaten. De meeste zonnepanelen worden serieel geschakeld, omdat dat goedkoper is en omdat er minder verlies is. De onderstaande tabel met voor- en nadelen in beide situaties kan je dan helpen een beslissing te maken en je voor te bereiden op de dialoog over dit onderwerp met je leverancier.

Seriegeschakelde zonnepanelen Parallelgeschakelde zonnepanelen
Voordelen:

  • Goedkoper
  • Minder verlies
  • Gemakkelijker te repareren
  • Simpelere en eenvoudigere werking
  • Ideaal voor een dak dat pal in de zon staat
Voordelen:

  • Een slecht paneel heeft geen invloed op het rendement van de andere panelen
  • Je kunt de prestaties per paneel uitlezen en dus defecten sneller signaleren
  • Ideaal voor een dak met schaduw
Nadelen:

  • Het systeem is zo goed als de zwakste schakel
  • Het is niet mogelijk om de prestaties per paneel te meten
Nadelen:

  • Duurder
  • Groter verlies door meer draden
  • Lastiger en duurder om te repareren
  • Complex systeem

Welke schakeling is het beste voor jou?

Deze vraag zal beantwoord worden tijdens een gesprek tussen jou en de leverancier van de zonnepanelen. Tot die tijd kun je een mening vormen door te bekijken of het verschil in prijs het verschil in opbrengst zal dekken. Als je al weet dat jouw zonnepanelen niet in een soortgelijke omstandigheid op je dak kunnen worden gemonteerd, dan is het verstandig om een parallelle schakeling voor te stellen. Staat een gedeelte van je dak in de schaduw en wil je dit oppervlak wel benutten, bijvoorbeeld, dan is een parallelschakeling beter. Ook als al je panelen niet dezelfde oriëntatie hebben of als ze op verschillende hellingshoeken worden geplaatst is dit een goede optie. In alle andere gevallen is een serieschakeling goedkoper, simpeler en levert het minder verlies op.

Vergelijk offertes

Is het tijd dat jij een dialoog aangaat met een leverancier van zonnepanelen zodat je het balletje aan het rollen kunt brengen? Ga dan nu naar onze vergelijkingstool en vraag alvast offertes op voor het plaatsen van jouw zonnepanelen en het inplannen van een dakinspectie. Je kunt zo snel de beste leverancier aanwijzen en geld besparen op je aankoop.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering