Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

OpbrengstgarantieOpbrengstgarantie? Het aanschaffen van zonnepanelen kan een onzekere beslissing zijn. De opbrengst die je ervan krijgt is mogelijk veel lager dan je had verwacht en dat betekent een langere terugverdientijd en minder hoge inkomsten. Zonnepanelen presteren het beste in bepaalde situaties en deze opbrengst kan naar beneden gaan als ze bijvoorbeeld in de schaduw komen of als de zonnepanelen niet de beste oriëntatie hebben. Een opbrengstgarantie kan je indekken voor een mogelijke teleurstelling en ook al is deze garantie nog niet heel gangbaar, je zal er in bepaalde gevallen zeker wat aan hebben.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat is een opbrengstgarantie?

De opbrengstgarantie wordt gegeven voor de leverancier van de zonnepanelen. Ze komen eerst bij je langs om te kijken naar jouw situatie en naar de omstandigheden op je dak. Met die informatie in het achterhoofd stel je samen met hen een installatie samen voor jezelf en hiervoor ontvang je een offerte. De leverancier kan vervolgens uitrekenen welk rendement jij uit deze installatie zou moeten kunnen halen. Dan kijken ze naar alle factoren die daar invloed op hebben, zoals het aantal zonnepanelen, het aantal zonne-uren, het vermogen van de zonnepanelen, de oriëntatie en hellingshoek van het dak en de schaduwval. Van daaruit bepalen ze hoeveel energie jij jaarlijks zou moeten kunnen opwekken met je zonnepanelen. Hier geven ze dan garantie over en zeggen daar dus eigenlijk mee dan de opbrengst nooit lager kan worden dan wat is aangegeven in de garantieregeling.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De ene leverancier van zonnepanelen biedt een andere garantie aan dan de andere en niet alle opbrengstgaranties zijn hetzelfde. Wat je kunt verwachten is een monitoringsysteem waarmee de leverancier constant monitort wat jouw zonnepanelen doen. Uiteraard heb jij hier ook toegang toe. Als blijkt dat de opbrengst minder is dan verwacht, dan legt de leverancier het verschil bij en krijg je dus alsnog het geld waarop je had gerekend. Dit gebeurt dan vaak zonder dat je zelf aan de bel hoeft te trekken. Op het jaarlijkse overzicht wordt het verschil gemakkelijk duidelijk gemaakt en de leverancier zal dit direct vergoeden. De meeste opbrengstgaranties zijn 10 of 25 jaar lang.

De voor- en nadelen van een opbrengstgarantie

Dit klinkt allemaal erg goed en dat is het ook. Als een leverancier voldoende kennis heeft en ervaring om een dergelijke voorspelling te doen, dan getuigt dat ook van enige vakkundigheid en specialisatie in het vakgebied. Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan deze garantieregeling. Lees de volgende punten daarom aandachtig door.

Voordelen opbrengstgarantie

  • Als klant ben jij altijd zeker van een bepaald inkomen, ongeacht de prestatie van je zonnepanelen.
  • Het verschil wordt direct door de leverancier vergoed, zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen.
  • Je krijgt duidelijk inzicht in wat jouw systeem doet en elk kwartaal ontvang je deze samengevat in een overzicht inclusief een healthcheck.
  • De leverancier kan problemen met je systeem snel opsporen en verhelpen.

Nadelen opbrengstgarantie

  • Het is goed mogelijk dat de leverancier jou een opbrengstgarantie geeft over waarden waarvan ze weten dat die toch nooit gehaald zullen worden.
  • Soms moet je voor de opbrengstgarantie betalen, wat het eigenlijk een beetje overbodig maakt.
  • De opbrengst van je zonnepanelen wordt constant door de leverancier gemonitord en in de gaten gehouden. Het is goed mogelijk dat je wat mee privacy wenst.

Wel of geen vermogensgarantie afsluiten?

Een vermogensgarantie geeft je een bepaalde zekerheid die je anders niet hebt. Dat betekent dat je de komen de 10 of 25 jaar exact weet wat je jaarlijks aan je zonnepanelen zal verdienen. Voor een vermogensgarantie betaal je echter vaak wel een maandelijks bedrag en het is de vraag of dit bedrag de garantie waard is. Een leverancier gaat je namelijk niet een exacte inschatting geven van de mogelijke opbrengst van je systeem, maar gaat daar uiteraard iets onder zitten. Er is dus een grote kans dat je nooit van je vermogensgarantie gebruik hoeft te maken, terwijl je wel elke maand moet betalen.

  • Wel een vermogensgarantie: een vermogensgarantie is handig als je zekerheid. Misschien is jouw situatie op het dak niet ideaal of heb je goedkopere zonnepanelen aangeschaft en is de opbrengst daarvan wat onzekerder. Beoordeel de regeling altijd nauwkeurig en bepaal of deze goed genoeg is voor het bedrag dat je moet betalen. Stel je rendement gaat vroegtijdig naar beneden, dan heb je toch de zekerheid van een bepaald inkomen.
  • Geen vermogensgarantie: als jij zonnepanelen hebt aangeschaft van goede kwaliteit, je situatie op het dak is goed en je krijgt een mooie product- en opbrengstgarantie, dan is een vermogensgarantie eigenlijk weggegooid geld. Het verlies in opbrengst kan dan via de opbrengstgarantie worden aangekaart en als er een defect is in je systeem dan laat je die via je productgarantie repareren.

Vergelijk offertes

Wil jij nieuwe zonnepanelen aanschaffen en weet je niet waar te beginnen? Begin dan door met onze vergelijkingstool vrijblijvende offertes aan te vragen voor jouw wensen. Wij staan in contact met betrouwbare leveranciers die we zelf selecteren. De offertes die je ontvangt kun je vervolgens gebruiken voor het vinden van de beste deal van dit moment.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering