Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De juiste omvormer voor zonnepanelen aanschaffen

Omvormer zonnepanelenOmvormer zonnepanelen? De meeste elektrische apparaten die je zowel binnens- als buitenshuis gebruikt werken op basis van wisselstroom. je zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om van je eigen opgewekte stroom gebruik te kunnen maken heb je een omvormer voor zonnepanelen nodig. Deze omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Vaak is de omvormer het meest kwetsbaar onderdeel van je gehele zonnepanelen installatie. Maak daarom een weloverwogen keuze bij de aanschaf van een omvormer.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Hoe kies je de juiste omvormer voor je zonnepanelen

Het kopen van een omvormer verdient de nodige aandacht en je staart zich het beste niet alleen blind op de mening van de installateur. Installateurs kunnen je prima informeren over de juiste zonnepanelen en een advies geven over de mogelijkheden die de verschillende omvormers daarbij spelen. Bepaal je keuze uiteindelijk zelf, de volgende punten kunnen je daarbij zeker van hulp zijn:

  • Het vermogen van de omvormer. Let altijd goed op dat het vermogen van je omvormer is afgestemd op de totale capaciteit van je zonnepanelen. Deze capaciteit wordt aangeduid in de eenheid WP onder ideale omstandigheden. De kans dat aan de ideale omstandigheden wordt voldaan in België is klein. Je kunt daarom prima een omvormer aanschaffen waarvan het vermogen lager ligt dan de WP capaciteit van je zonnepanelen. Zo kunt je voor een zonnepanelen systeem van 2200 WP best een omvormer voor 2000 Watt kiezen. Ook de ligging ten opzichte van de zon kan hierin nog een rol spelen. Als stelregel kan worden aangenomen dat een omvormer maximaal 10% groter is en 20% kleiner dan de WP capaciteit zoals die vermeld is op de zonnepanelen. Uiteraard is het handig en wellicht verstandig om de installateur van de panelen een berekening van je specifieke situatie te laten maken.
  • Kies je voor een transformator of juist niet. Tegenwoordig zijn er omvormers met ingebouwde transformators op de markt. Transformatoren voor je zonnepanelen zonder omvormer bieden doorgaans een beter rendement dan omvormers met een transformator. Uiteraard hangt deze keuze ook af van het zonnepaneel dat je heeft aangeschaft.
  • Staat je woning (gedeeltelijk) in de schaduw? Als je zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw liggen dan weet je dat het zwaktste punt wordt bepaald door het paneel waar de meeste schaduw opvalt. Dit kun je ondervangen op verschillende manieren:
    Maak een aparte lus van zonnepanelen die gelijktijdig in de schaduw liggen. Dan heb je een omvormer met verschillende trackers nodig die het vermogen van deze lus optimaliseren. Op een lus dienen minstens vijf panelen aangesloten te worden anders kan de omvormer door een gebrek aan vermogen zijn werk niet doen.
    Het is ook mogelijk om te kiezen voor zogenaamde power optimizers c.q. micro-omvormers. Deze omvormers worden achter elk zonnepaneel geplaatst en op hun beurt weer op een speciale omvormer aangesloten. De installateur kan je meer vertellen over beide mogelijkheden.
  • De omvormer aansluiten op de hoofdaansluiting. Er komt een moment dat je installatie klaar is om aangesloten te worden op de huidige hoofdaansluiting. Vraag je eletriciteitsadviseur omtrent het amperage en het aantal groepen dat op een omvormer aangesloten kan worden zonder dat er bijvoorbeeld risico’s op kortsluiting ontstaan.
  • Omvormer zonnepanelen en geluid. Let bij het installeren van je omvormer op dat deze niet helemaal stil zijn. De geluiden zijn sterk afhankelijk van de mate van koeling. Werkt de omvormer met een ventilator dan zul je deze aan horen slaan. Lees voor aanschaf altijd de specificaties van de omvormer waarin je ook alles kunt lezen over het eventuele geluid. Daarna kun je zelf de beste plaats bepalen waar je de omvormer wilt bevestigen.
  • Bedieningen van de omvormer. De bediening en monitoring van je zonnepanelen kan via de omvormer. Deze dien je daarom ook regelmatig uit te lezen. Standaard zijn daar nog geen echte oplossingen voor. De fabrikanten bieden omvormers met een aantal mogelijkheden:
    Ethernet. Je kunt de omvormer met een netwerkkabel op de router aansluiten. Verbinding wordt gemaakt met de servers van de fabrikant en via een website of handige app kun je dan de prestaties van de zonnepanelen volgen. Ethernet is een stabiele en snelle manier, maar wordt niet door alle fabrikanten van omvormers aangeboden. Het kan zijn dat je hiervoor een aparte ‘monitoringsmodule’ dient aan te schaffen.
    Bluetooth. Lees met een handig programma op laptop of tablet de omvormer uit. Deze vorm is vaak niet krachtig genoeg en is regelmatig onderhevig aan storingen. Het is niet mogelijk om via internet de omvormer te bedienen.
    USB. Enkele omvormers hebben de mogelijkheid om via USB uitgelezen te worden. Dit kan alleen bij de omvormer en is daarmee niet echt praktisch.
    Ingebouwde webserver. De technologie blijft zich voortdurend ontwikkelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer omvormers op de markt verkrijgbaar met een ingebouwde webserver. Je kunt dan eenvoudig met je bestaande netwerk een verbinding maken met de omvormer en alle gegevens en prestaties uitlezen.
  • De garantieperiode. Ook omvormers hebben een garantieperiode. Standaard is dit 5 jaar waarbij soms de mogelijkheid bestaat om garantie tot 10 jaar bij te kopen. Je kunt dit zien als een soort van verzekering. Een simpele rekensom maakt dat ook fabrikanten weten dat omvormers doorgaans niet tussen de 5 en 10 jaar kapot gaan. Je moet zichzelf dan de vraag stellen of je hiervoor dan extra wilt betalen.
  • Merken omvormers. Net zoals zonnepanelen zijn er ook tal van merken, vormen en typen omvormers op de markt beschikbaar. Het loont de moeite waard om de verschillende merken met elkaar te vergelijken. Hierbij heb je de mogelijkheid tussen een meer betrouwbare duurdere omvormer of een goedkopere gekopieerde Chinese versie. Kwaliteit komt vaak met een prijs al zitten er ook tussen de Chinese varianten redelijk goede omvormers. Misschien heb je meer aan een omvormer van een Europees merk. Dat is in geval van vragen of problemen ook meer handig in de communicatie mogelijkheden.

Welke omvormer je uiteindelijk kiest is volledig je eigen keuze. Als je de zonnepanelen laat installeren door een deskundig en vakbekwaam leverancier dan zal deze je als vanzelfsprekend een aantal mogelijkheden geven. Je kunt met dit advies doen wat je wilt, maar vaak is het wel zo dat deze mensen ervaring hebben met verschillende merken en typen omvormers voor zonnepanelen. Je kunt ook online beoordelingen en reviews lezen over omvormers. Hier kunt je uiteraard ook je voordeel mee doen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds