Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Huiseigenaren kunnen vanaf 15 juni een groene lening aanvragen om hun groene investering, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, te financieren. Dit biedt kansen voor consumenten die bewust om willen gaan met energie.

Tot voor kort waren groene leningen alleen mogelijk voor investeringen vanaf 22.000 euro. Met de aanpassing van de groenregeling kunnen particulieren en bedrijven al een groene lening afsluiten vanaf 5.000 euro. Ook is vanaf nu een langere looptijd toegestaan; vijftien jaar in plaats van tien jaar.

Goedkoper dan een hypotheek

Natuurlijk kan een consument ook een tweede hypotheek afsluiten, met een relatief lage rente. ‘Maar dan moet je de hele route naar de notaris volgens. Dat komt niet uit met een bedrag van 5.000 euro’, vertelt Wilfried de Goeij, de organisatie die de groene lening namens Fortis Bank in de markt zet.

Veel voordelen

Besparing van notariskosten is niet het enige voordeel. Dankzij overheidssubsidie betaalt de consument een lage rente die ook nog aftrekbaar kan zijn in box 1. Bovendien is het geleende geld afkomstig uit groene fondsen van Fortis Groenbank. De Goeij: ‘Er is nóg een voordeel. Met zonnepanelen draag je niet alleen bij aan een groenere wereld, maar bespaar je zelf ook op je energiekosten’.

Duidelijkheid

Een ander belangrijk doel van het bedrijf is duidelijkheid. De Goeij: ‘Bij ons weet de klant precies waar hij aan toe is. De aanvraagprocedure is eenvoudig en de voorwaarden zijn helder. De klant leent tegen een vaste rente en betaalt een vast bedrag per maand. Door de lening laagdrempelig te maken, hopen wij bij te dragen aan een duurzame samenleving’.