Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het in de VS gevestigde Blue Square inc. is een ontwikkelaar en producent van silicium zonnecellen. Het bedrijf heeft onlangs bekend gemaakt dat zijn nieuwe technologie “brightpoint” een bewezen rendement gehaald heeft van 14,6%. Hoewel dit, gezien de moderne ontwikkelingen, niet bijzonder klinkt, zit de nieuwigheid hem in de technologie zelf. In tegenstelling tot ‘normale’ zonnecellen zijn de door Blue Square ontworpen cellen namelijk vervaardigd uit een lager gradig silicium, dat de naam Upgraded Metallurgical-Grade (UMG) draagt. Dit materiaal is significant goedkoper dan het hoogkwaliteits-silicium dat momenteel gebruikt wordt.

Zonnepaneel
De meeste gangbare zonnecellen worden gemaakt van een zeer zuiver silicium (zie de pagina zonnecellen), dat ook gebruikt wordt voor de fabricage van computerchips. Vanwege de hoge vraag (met name uit de chipindustrie) naar het zuivere materiaal is de schaarste, en daarmee de prijs, van hooggradig silicium eigenlijk altijd hoog geweest. De Bright Point technologie van Blue Square staat het echter toe silicium van een lagere zuiverheid te gebruiken dan tot nu toe gebruikt is. De onzuiverheden in het materiaal, die altijd als een nadeel werden gezien, zijn in de techniek juist omgevormd tot voordeel. Laaggradig silicium is goedkoper, waardoor Blue Square naar eigen zeggen binnen afzienbare tijd de meest kosten-efficiënte zonnepanelen op de markt kan brengen.

“Dit bewijst dat goedkoop silicium, dat altijd als ongeschikt voor zonnecellen werd beschouwd, gebruikt kan worden om betaalbare zonne-energie op te wekken,” aldus Blue Square directeur Joseph Babin.