Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wetenschappers van de Harvard Universiteit en IBM hopen de kracht van miljoenen computers aan te wenden om een nieuwe, goedkope vorm van zonne-energie te ontwikkelen. IBM’s World Community Grid is een netwerk dat de rekenkracht van de computers van vrijwilligers aanwendt om maatschappelijk relevante problemen op te lossen. Het project, dat naar schatting 22 jaar zou duren, kan op deze manier naar verwachting in slechts 2 jaar voltooid worden.

De wetenschappers hopen dat het project hun in staat stelt een combinatie van organische materialen te vinden die het mogelijk maakt goedkope dunne-film zonnecellen te realiseren. De technologie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om van ramen zonnepanelen te maken. Organische dunne-film technologie bestaat al een paar jaar, maar de cellen zijn nog niet kosten-efficiënt genoeg om op grote schaal in commerciële productie genomen te worden. De meest efficiënte op silicium gebaseerde zonnecellen zetten zo’n 20 procent van het ingevallen zonlicht om in elektriciteit. Organische cellen moeten het vooralsnog doen met slechts 5%, wat de helft is van het niveau dat benodigd is om rendabel te zijn.

IBM heeft het World Community Grid ontwikkeld om humanitair relevant wetenschappelijk werk te ondersteunen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van medicijnen tegen kanker, knokkelkoorts en AIDS. Het netwerk verbindt de computer van de gebruiker met een centrale server, die de computer een stuk rekenwerk aanbiedt. Als dit werk compleet is, worden de resultaten terug gestuurd. “Het is een manier voor mensen met computers om iets goeds te doen,” aldus Joe Jasinki van IBM.

Momenteel zitten al meer dan een miljoen computers aangesloten op het netwerk. Als de rekenkracht van deze computers bij elkaar opgeteld wordt, is het netwerk één van ‘s werelds krachtigste supercomputers. Leden downloaden een stuk software, dat ervoor zorgt dat de computer de berekeningen uitvoert als deze niet in gebruik is. IBM levert tevens een beveiligingsprogramma om de computer te beschermen tegen ongevraagde indringers.

Je kunt jezelf opgeven en de software downloaden via de website van het IBM World Community Grid !