Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonne-energie is hot; niet alleen voor de mensen thuis, maar ook voor bedrijven en particuliere investeerders. Investeerders wereldwijd hebben een flinke hoeveelheid geld gestoken in de ontwikkeling en productie van dunne-film zonnecellen. Met name het Amerikaanse bedrijf NanoSolar heeft goede zaken gedaan; er werd maarliefst 300 miljoen dollar geïnvesteerd in het bedrijf. Het geld gaat gebruikt worden om de productie van dunne-film zonnepanelen op te schroeven in de fabrieken in San Jose en Berlijn. Op lange termijn wil Nanosolar de prijs van dunne-film zonnecellen terugdringen naar $1 per watt.

Dunne film zonnecellen
Nanosolar is echter niet de enige die geld binnensleepte voor de productie van dunne-film zonnecellen; ook de concurrentie is hard bezig. Het in Californië gevestigde Miasole is naar verluid bezig met het verwerven van zo’n $200 miljoen om zijn productie op te schroeven. Het tevens in Californië gevestigde Optisolar heeft dit jaar al meer dan $130 miljoen verworven. Het in Texas gevestigde Heliovolt, dat $101 miljoen binnen sleepte, doet ook mee in de markt. Maar ook buiten de VS wordt de knip opengetrokken: het Berlijnse Sulfurcell Solartechnik wist maarliefst $134 miljoen binnen te halen. Het lijkt er dus op dat investeerders veel vertrouwen hebben in de toekomst van dunne-film technologie.

“Er worden enorme bedragen op tafel gelegd op het moment dat een bedrijf met een doorbraak komt,” zei investeerder Erik Straser. “Klanten vinden de technologie geweldig en kopen de fabrieken helemaal leeg”. De grootste kansen liggen volgens Straser in contracten met de grote energiebedrijven. Zo gaat optisolar binnenkort een 550 MW-zonnecentrale bouwen voor het Californische nutsbedrijf Pacific Gas & Electric. Het moge duidelijk zijn dat zonne-energie wereldwijd een enorme groei doormaakt!