Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De universiteit van San Diego, Californië streeft er naar de groenste universiteits-campus van de VS te worden. Om dit doel kracht bij te zetten, is men begonnen met een nogal uniek project. Op het dak van de parkeergarages worden namelijk zogenaamde ‘zonnebomen’ geplaatst. Om wat verwarring weg te halen: een ‘zonneboom’ bestaat feitelijk uit een ijzeren raamwerk met daarop een ‘bladerdek’ van zonnepanelen. De ‘bomen’ zullen het parkeerdek voorzien van schaduw, energie en een aansluitpunt voor elektrische voertuigen. Daarnaast ziet het er ook nog eens leuk uit.

De zonneboom is een inheemse boom in San Diego; het is idee is namelijk ontworpen door Robert Noble, de directeur van het aldaar gevestigde Envision Solar. Een eerder project voor een parkeerplaats van het personeel van Kyocera (“Kyocera Grove”) leverde al diverse architectuur-prijzen op. Elke zonneboom zal per jaar zo’n 17.000 uur aan duurzame energie leveren; genoeg voor vier gezinswoningen. Per ‘boom’ komt dit neer op 13.2 ton aan CO2-uitstoot. “Deze installatie is een historisch hoogtepunt voor een campus die een soort proeftuin is geworden voor klimaatvriendelijke oplossingen,” zei Steve Reyla van de universiteit van Californië. “Ons progressieve beleid voor duurzame energie is het resultaat van een campus-brede toewijding door studenten en faculteitsmedewerkers,” voegde hij toe.

“Wij van Envision Solar zijn er trots op dat we de universiteit mogen ondersteunen met ons natuur-nabootsende ontwerp voor zonne-energie,” zei Robert Noble. Zijn bedrijf, Envision corporation, is gespecialiseerd in het leveren van complete zonne-systemen. Het unieke is, dat alle systemen voorzien zijn van een uniek, oogstrelend uiterlijk. Zo wordt zonne-energie naast groen, ook nog eens leuk om naar te kijken!

Bron: Earth Times