Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De jacht op zonne-verf is nog steeds in volle gang en de technologie lijkt steeds dichterbij te komen. Wetenschappers zijn onlangs weer een stapje dichterbij deze heilige graal van de zonne-energie gekomen. Onderzoekers van de University of South-Florida hebben onlangs extreem kleine zonnecellen gemaakt, waarvan het materiaal als verf aangebracht kan worden. Over een serie zonnecellen kleiner dan een kwart rijstkorrel werd een spanning van 11 volt gemeten, aldus onderzoeks-leidster Xiaomei Jiang.

Zonnecellen-verf
“Het materiaal zou gespoten kunnen worden op elk oppervlak dat aan de zon wordt blootgesteld – een uniform, een auto, een huis,” zei Jiang. “Omdat onze zonne-polymeer oplosbaar is, kan je een speciale spraygun ontwerpen waarmee zowel dikte als oppervlak kunt bepalen. Je zou er ook een pasta van kunnen maken,” voegde ze toe. Uiteindelijk heeft Jiang de visie dat de zonnecellen toegepast worden op een grote diversiteit aan oppervlakken, waaronder kleding. De cellen zouden kleine apparaatjes van energie kunnen voorzien of zouden gebruikt kunnen worden om een accu of telefoon op te laden.

De cellen uit het laboratorium van Jiang zijn gemaakt van een organisch polymeer, dat dezelfde halfgeleidende eigenschappen heeft als de silicium-wafels uit gewone zonnepanelen. Het polymeer kan echter opgelost worden en op allerlei materialen aangebracht worden. “De hoofdbestanddelen zijn de milieuvriendelijke materialen koolstof en waterstof,” zei Jiang. In hun onderzoek toonden ze aan dat slechts 10 van deze cellen nodig zijn om een kleine gevaren-detector van energie te voorzien. Het team heeft zich nu toegelegd op het verfijnen van productieproces met de hoop de output van de cellen te verdubbelen. “Het is een kwestie van maanden,” aldus de optimistische Jiang.


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering