Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het Chinese bedrijf ZTE heeft afgelopen woensdag bekend gemaakt een mobiele telefoon ontwikkeld te hebben die puur en alleen maar op zonne-energie kan werken. Het zogenaamde ‘Coral-200-Solar’ toestel heeft een klein zonnepaneel op de achterkant gemonteerd, waarmee de accu zonder tussenkomst van het stroomnet opgeladen kan worden.

De ratio opladen / spraaktijd is ongeveer 4:1. Dat wil zeggen, met vier uur opladen kun je één uur bellen. Dat lijkt niet veel, maar vergeet niet dat de standbytijd van de gemiddelde mobiele telefoon veel langer is dan de spraaktijd. Daarnaast is dit een telefoon die ook in gebieden zonder elektriciteit, maar mét veel zon, zoals een groot deel van de derde wereld, gebruikt kan worden. “We schatten dat momenteel zo’n twee miljard mensen wereldwijd geen toegang hebben tot elektriciteit,” aldus ZTE general manager Wang Yong Zhong.

De telefoon wordt eerst gelanceerd in Papua-Nieuw Guinea, Samoa en Haïti; landen mét zon, maar zónder een goede, betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Het is overigens niet de enige in zijn soort; ook Samsung probeert met zijn blue earth ook in te spelen op de – gelukkig – stijgende vraag naar duurzame producten. Met de steeds verder gaande ontwikkeling naar producten op zonne-energie.