Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Japan, de tweede economie van de wereld, moet aan de zonne-energie. Dit omdat men anders mogelijk het gestelde Kyoto-target niet gaat halen. Het verdwijnen van diverse subsidies in 2006 heeft ertoe geleid dat zowel de productie als het gebruik van zonnecellen in het land van de rijzende zon flink zijn gestagneerd. Er is nu voor het eerste kwartaal in 2009 voor 9 miljard Yen (~70 miljoen euro) aan subsidies beschikbaar gesteld voor zonne-energie. Het uiteindelijke doel is om 70% van de huizen te voorzien van zonnepanelen.

Japan aan de zonne-energie
In het plan, dat in November op tafel kwam, heeft Japan zich ten doel gesteld het aantal zonne-centrales in 2020 te vertienvoudigen. In 2030 hoopt men zelfs op een verveertigvoudiging. Hierbij hoort wel een halvering van de productiekosten ver drie tot vijf jaar. Het plan zal duizenden banen creëren en zal de Japanse zonne-industrie een stevige impuls geven. Naast de industrie wordt ook het onderwijs aangepakt; er zal in de lessen meer aandacht worden gegeven aan het duurzaam leven en er zullen zelfs zonne-installaties op scholen geplaatst worden.

Japan is voor zijn energie sterk afhankelijk van Rusland en China, omdat het zelf zeer slecht bedeeld is qua grondstoffen. Behalve economische voordelen, zal het plan dankzij een grotere onafhankelijkheid dus ook behoorlijk geopolitieke voordelen hebben.