Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

NetcapaciteitNetcapaciteit? Toen enkele tientallen jaren de eerste zonnepanelen op de markt verschenen had niemand verwacht dat deze techniek zo snel zo’n storm zou lopen. Nu, eind 2019, zijn er weinig straten in Nederland meer waar geen zonnepanelen te vinden zijn. Uiteraard is dit een uitstekende ontwikkeling en een ontwikkeling die ook gestimuleerd is en wordt door de overheid. Het feit dat je de btw kunt terugvragen over je uitgaven, dat je je energie kunt terug leveren aan de leverancier en dat de zonnepanelen steeds goedkoper worden zijn natuurlijk allemaal voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Het probleem is, dat ons netwerk op deze grote toename niet is voorbereid.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Een recordverkoop van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en beter. De technieken worden constant verder ontwikkeld en kon je met oudere generatie zonnepanelen een vermogen verwachten van 220 Wp, vandaag de dag worden er al zonnepanelen geproduceerd met een vermogen van bijna het dubbele. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen ontwikkeld die beter presteren in minder ideale situaties, wat betekent dat ze ook steeds breder toepasbaar zijn. Mensen die voorheen dachten een ongeschikt dak te hebben kunnen nu ineens wel een lucratieve installatie bezitten en er worden voldoende alternatieve opties aangeboden waarmee ook andere oppervlakten (gevel, ramen, grond) kunnen worden omgetoverd in een zonne-installatie. Het is dan ook geen wonder dat dit, in combinatie met interessante prijzen, grote besparingen, langere levensduur en beter technieken heeft bijgedragen aan de grote toename in interesse in zonnepanelen.

Wat is het probleem met de netcapaciteit?

Het probleem met de netcapaciteit is dat deze zonnepanelen allen energie terug leveren aan de energieleveranciers. De netbeheerders onderhouden het netwerk en deze heeft een bepaalde capaciteit gebaseerd op standaard gebruik. Na de toename aan zonnepanelen en de grote hoeveelheid groene stroom die ineens het netwerk op komt, zijn er zogenaamde bottlenecks ontstaan en dat is voornamelijk in weinig bevolkte regio’s waar de netcapaciteit het minste is. Dit zijn exact de regio’s waar veel land beschikbaar is voor zonneparken, maar waar het netwerk de energie die deze parken moet gaan aanleveren dus niet aankan. De regio’s die hier erg onder lijden zijn bijvoorbeeld Coevorden, Hoogebeen, Stadskanaal, Hardenberg en Klazienaveen.

De gevolgen van een lage netcapaciteit

De boeren, bedrijven, particulieren en zonneparken die alleen energie produceren en deze zelf niet gebruiken leveren het grootste probleem op. Grote initiatieven hebben een hoge aansluitcapaciteit nodig en dit is simpelweg niet altijd te realiseren. In de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel waar de grond goedkoop is en waar dus grote mogelijkheden liggen, worden initiatieven afgewezen door de netbeheerder simpelweg omdat ze het niet aan kunnen. Dit is een groot probleem, want groene energie heeft de toekomst.

Wat nu?

Er zijn ondertussen 6 kortetermijnoplossingen aangedragen door Minister Wiebes en deze moeten de problemen (gedeeltelijk) verhelpen totdat het netwerk kan worden uitgebreid en verbeterd. Dit zijn werkzaamheden die zeker 10 jaar kunnen duren en zijn daarom geen directe oplossing. De minister stelt voor de volgende maatregelen te nemen om de bottleneck weer op te heffen. In 2020 zal worden geanalyseerd of deze voldoende voortgang boeken. Zo niet, dan zal het huidige elektriciteitsnetwerk drastisch moeten worden aangepast.

  • In de provincies Drenthe en Groningen is netverzwaring de enige oplossing. Er zijn op dit moment 230 aanvragen die niet kunnen worden uitgevoerd. Inmiddels zijn er daarom voorbereidingen getroffen om nieuwe hoogspanningsstations in het noorden te gaan plaatsen.
  • De netbeheerders werken hard aan het indienen van codewijziginsvoorstellen voor congestiemanagement zodat het netwerk beter bestand is tegen de situatie die nu is ontstaan.
  • Elke netbeheerder moet de congestie beter managen en flexibeler gaan nadenken. Congestiemanagement moet hiervoor zorgen.
  • De energiewet, de elektriciteitswet en de wet voortgang energietransitie moeten allen worden aangepast.
  • De SDE+ subsidie wordt aangepast en alle projecten moeten daarin een transportindicatie aanleveren.
  • Regio’s moeten regionale energiestrategieën opstellen om bottlenecks in de toekomst te voorkomen.

Zonnepanelen, netcapaciteit en de toekomst

Terwijl deze korte termijn maatregelen worden geïmplementeerd wordt het nog steeds aangemoedigd voor particulieren om zonnepanelen aan te schaffen. Dit doet de overheid op twee manieren.

  • Btw terugvragen: iedereen die zonnepanelen aanschaft mag alle btw die ze daarover betaald hebben terugvragen van de belastingdienst. Dat geldt dus over de materialen en de plaatsing ervan. Dit doe je door je als ondernemer aan te melden, omdat je nu energieleverancier geworden bent.
  • Subsidie: de salderingsregeling van dit moment wordt vervangen door een subsidie. Dit zal mogelijk in 2021 gaan plaatsvinden. Je krijgt dan de volle energieprijs voor alle kWh die je opwekt met je zonnepanelen, ook als je meer opwekt dan je gebruikt. Hierdoor wordt het interessanter gemaakt om grote installaties aan te schaffen.

Het feit dat deze initiatieven blijven bestaan en worden verbeterd geeft aan dat de overheid serieus is over het aanmoedigen van zonnepanelen en het terugleveren van groene stroom die deze opleveren. Daarom zal het energienetwerk ook drastisch moeten worden aangepast en verbeterd, om deze extra aanlevering te kunnen verwerken. Samen met de 6 maatregelen van de Minister zijn we zo hopelijk beter voorbereid op een toekomst vol met groene energie.

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met een betrouwbare leverancier van zonnepanelen? Dan kun je via onze vergelijkingstool alvast een aantal offertes opvragen en een inspectie van je dak inplannen. Deze service is gratis en vrijblijvend en helpt je jouw huishouden voor te bereiden op de toekomst.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering