Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Monokristallijne zonnepanelenMonokristallijne zonnepanelen vs polykristallijne? Ga je zonnepanelen aanschaffen dan oriënteer je eerst goed. Je komt dan de term monokristallijne zonnepanelen tegen maar ook de term polykristallijne. De vraag die je dan aan jezelf mag stellen is: wat is een betere keuze. We keken voor je naar de eigenschappen van de beide soorten zonnepanelen. Ook keken we naar de prijs van deze zonnepanelen. Zodat jij straks tot een weloverwogen keuze kan komen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

We deden navraag bij de leveranciers van zonnepanelen naar de prijs van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. We ontvingen de volgende offertes:

Wat voor type zonnepanelen schaf je aan Wat is het vermogen in Wp Wat is de prijs per paneel
Monokristallijne zonnepanelen Tot 330 Wp Tussen 550 en 650 euro
Polykristallijne zonnepanelen Tot 300 Wp Tussen 450 en 550 euro

Wat is een monokristallijn zonnepaneel

Een monokristallijn zonnepaneel is bij de vervaardiging gemaakt van gesmolten silicium. Dat smelten gebeurt met een temperatuur van 1500 graden celsius. Het afkoelen gebeurt op een gecontroleerde manier. De deeltjes silicium krijgen daardoor allemaal dezelfde vorm en richting. Het zorgt ervoor dat er als het ware één plaat silicium ontstaat. Deze panelen hebben het hoogste rendement. Doordat er zo min mogelijk ruimte verloren gaat is de opbrengst een stuk hoger.

Wat is een polykristallijn zonnepaneel

Een polykristallijn zonnepaneel wordt eveneens bij de vervaardiging gemaakt van gesmolten silicium. Het is een paneel wat ook bij 1500 graden wordt gesmolten maar wat niet gecontroleerd afkoelt daarna. De kristallen liggen dus door elkaar waardoor er een lager rendement ontstaat. Bij het gebruiken van deze kristallen voor de productie van zonnepanelen ontstaat er een wat lager rendement.

Kiezen om kleur technische redenen

Bij een zonnepaneel kan je een keuze baseren op meerdere zaken. Een reden die soms wordt genoemd is het kiezen voor een bepaalde kleur zonnepaneel. Ga je hier op letten dan is het goed om het volgende te weten:

  • Monokristallijn oftewel All Black. Monokristallijne zonnepanen zijn qua uiterlijk het strakste. Het zijn zonnepanelen die in één kleur zijn uitgevoerd waardoor ze een mooi strak uiterlijk hebben. Deze zonnepanelen ogen compleet zwart waardoor ze een mooi effect op je dak maken. Het zijn deze zonnepanelen die dan ook het meeste worden gekozen door mensen die een zwart dak hebben of die waarde hechten aan mooie strakke zonnepanelen.
  • Dit zijn zonnepanelen die – in tegenstelling tot monokristallijne panelen – een wat meer donkerblauw uiterlijk hebben. Deze panelen hebben ook geen effen of egale uitstraling maar meer een ‘gewolkt’ effect. Het is een minder populaire keuze omdat de panelen net wat minder fraai en strak zijn als de monokristallijne variant. Ze geven een dak een wat minder moderne uitstraling.

Kiezen vanwege de toepassing

Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren worden gebruikt bij een huis. We keken voor de twee soorten naar de toepassingsmogelijkheden.

  • Monokristallijne zonnepanelen. Deze worden veel gebruikt op het dak van huizen. Daarnaast worden ze ook veelvuldig toegepast op bijvoorbeeld een plat dak van een gebouw. De panelen zijn ook heel geliefd als afwerkingsmateriaal van een gebouw waarbij de wanden een zo strak mogelijk uiterlijk moeten krijgen. Ze worden in dat geval als wandpaneel bevestigd.
  • Polykristallijne zonnepanelen. Deze worden gebruikt op plekken waar je een gefilterd licht wil krijgen door de zonnepanelen. Ze zijn bijvoorbeeld heel gewild als zonwering panelen of als afdak boven een uitbouw. Het blauwige gefilterde licht zorgt voor een mooi effect naast het feit dat er stroom wordt opgewekt.

Kiezen voor een hoog rendement

Wanneer je kijkt naar de twee soorten zonnepanelen zie je gelijk dat het ene paneel een hoger rendement oplevert dan het andere. Dat zullen we toelichten.

  • Monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben naar verhouding het hoogste rendement. Dat komt vooral doordat ze meer zonlicht kunnen vangen om het om te zetten naar stroom. Doordat de kristallen allemaal aaneensluiten zal het zonnepaneel een stuk efficiënter kunnen werken. Het is dan ook wel gelijk een stuk duurder door de hogere productiekosten. Het duurt dus wat langer voordat je de monokristallijne zonnepanelen hebt terugverdiend.
  • Polykristallijne zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die naar verhouding een wat lager rendement hebben. Ze vangen net wat minder zonlicht waardoor ze iets minder productief zijn. De productiekosten zijn echter lager doordat deze panelen niet gecontroleerd afkoelen na productie. Je verdient deze panelen wat sneller terug dan de monokristallijne variant.

Weinig zon toch energie

De hoeveelheid zon die je nodig hebt voor energie opwekken kan verschillen door het type zonnepaneel wat je kiest. We hebben gekeken naar de twee soorten zonnepanelen en kwamen tot de volgende conclusie:

  • Monokristallijne zonnepanelen. Met deze panelen ben je in staat om energie op te wekken met daglicht. Doordat de panelen ook diffuus licht kunnen omzetten in energie zijn ze een stuk productiever dan polykristallijne zonnepanelen.
  • Polykristallijne zonnepanelen. Deze panelen zijn wel in staat om diffuus licht te verwerken maar het rendement is een stuk lager dan bij de monokristallijne variant het geval is. Het is dan ook beter om te kiezen voor een wat kostbaardere investering wanneer je het meeste uit de zon wil halen.

Betaal niet de hoofdprijs

Tussen monokristallijn en polykristallijn kan een behoorlijk verschil zitten qua prijs. Het is dan ook goed om eerst een aantal offertes op te vragen. Die vergelijk je vervolgens op de volgende punten:

  • Vergelijk offertes die uitgesplitst zijn. Offertes moeten uitgesplitst zijn op arbeidsloon, gebruik van materiaal en het gebruik van materieel. Accepteer onder geen beding een offerte waar alleen een totaalbedrag op staat vermeld.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn. Veel leveranciers tonen de prijzen exclusief de BTW. Dit is een manier waardoor jij de prijzen niet transparant kan vergelijken. Het is dan ook wel zo goed om alleen prijzen te vergelijken die inclusief de BTW op de offerte vermeld staan.
  • Vergelijk de kilometerkosten. Dat houdt in dat je kijkt naar de afstand die de leverancier moet afleggen voor hij bij jouw adres is. Een leverancier zal namelijk kilometerkosten berekenen voor de afgelegde afstand. Het is goed om te kiezen voor een leverancier die dicht bij jou in de buurt zit. Dat bespaart als snel tientallen euro’s.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering