Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Met groenestroomcertificaten aan de slag Met groenestroomcertificaten aan de slag? Groentroomcertificaten zijn een aantal jaren geleden in het leven geroepen door de overheid. Dit resulteerde in een grote aanschaf bij de zonnepanelen. Steeds meer particulieren hebben de zonnepanelen op de daken geplaatst. Hoewel het de eerste jaren heel eenvoudig was om aan deze certificaten te komen, komt niet iedereen hier meer voor in aanmerking. Het is daarom belangrijk dat je hier zoveel mogelijk informatie over gaat krijgen. Onderstaande informatie kan jou hiermee al op weg helpen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Wat zijn groenestroomcertificaten?

Groenestroomcertificaten zijn in het leven geroepen nadat de overheid ernaar ging streven om iedere woning van energielabel A te laten voorzien. In 2006 verschoof de focus daarom naar zonnepanelen en ontstond het certificaat. Dit certificaat moest inwoners warmdraaien voor zonne-energie en alle andere verduurzamingen aan de woning. Voor het certificaat waren wel een aantal eisen terug te vinden. Zo moest een huishouden 1000 kWh aan energie opwekken door middel van de panelen, zodat het certificaat toegewezen kon worden. De certificaten werden in een online databank bijgehouden. De groenestroomcertificaten koopt deze verzamelde certificaten van jou op. Het bedrag dat je hiervoor krijgt, is afhankelijk van het jaar waarin de zonnepanelen op jouw dak geïnstalleerd zijn.

 

Wanneer kom je in aanmerking?

De groenestroomcertificaten zijn tegenwoordig niet meer voor iedereen toegankelijk. Je moet daarom goed gaan bekijken wanneer je hier wel voor in aanmerking komt. Als je al zonnepanelen op het dak hebt liggen, moeten deze voor 14 juni 2015 al geïnstalleerd zijn. Het is daarom belangrijk dat je de investering voor deze tijd al hebt gedaan. De overheid beschouwt het aanschaffen van de zonnepanelen op dat gebied namelijk nog als investering die zichzelf terugbetaalt, waardoor je geen extra voorwaarden hebt. Vandaag de dag is het echter anders geregeld en zal het ook niet zo snel als een terugverdienmodel gaan werken. Daarom zijn de nieuwere installaties niet meer aan de certificaten onderworpen. Ook krijg je geen andere vormen van premies meer als je nu zonnepanelen op jouw dak legt.

 

Waarom overgaan op zonnepanelen?

Het prosumententarief dat geldt bij de zonnepanelen zal veel mensen afschrikken. Het is namelijk een nieuwe regeling voor particulieren en bedraagt ongeveer 300 euro per jaar. Het tarief kan wel verschillen per netbeheerder. Je moet als zonnepaneelhouder dit tarief betalen, zelfs als jouw energiesaldo nul of negatief is. Dit komt doordat de overheid ervan uit gaat dat je het distributienet gebruikt voor het verkrijgen van energie. Hier tegenover staat een vergoeding. Je kunt op voorhand deze vergoeding al bekijken, zodat je ook weet wat je kunt verwachten voordat je overgaat tot de aanschaf van de zonnepanelen.

 

Ook kun je je dan afvragen of je nog wel zonnepanelen aan moet schaffen. Hoewel deze vergoeding hoog kan lijken, moet je je hier niet door laten afschrikken. Zonnepanelen kunnen namelijk toch een interessante investering zijn. Je gaat namelijk van een aantal voordelen:

  • Voordelen van een terugdraaiende elektriciteitsmeter
  • Energie produceren voor jouw huishouden
  • Je betaalt niets voor energie

 

Met behulp van zonnepanelen, zelfs zonder de groenestroomcertificaten, kun je altijd een goede hoeveelheid energie opwekken. Hiervoor moeten de zonnepanelen wel goed op het dak geplaatst zijn. Het is afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen hoeveel je daadwerkelijk op gaat wekken. Je kunt van hieruit ook de terugverdientijd gaan berekenen. Zorg ervoor dat je hier goed naar blijft kijken, zodat je voor jezelf kunt bepalen of de zonnepanelen de geschikte keuze is.

 

Hoe vraag je groenestroomcertificaten aan?

Als je binnen de regelingen van de groenestroomcertificaten valt, wil je weten hoe je kunt beginnen met het verzamelen van de certificaten. Hiervoor moet je je aanmelden bij jouw netbeheerder en de VREG. Zodra je jouw aanmelding gereed hebt gemaakt, zal veel automatisch gaan verlopen. Je kunt jouw certificaten dan verkopen aan de netbeheerder, waardoor je het geld automatisch ontvangt. Er zijn een aantal vaste bedragen en looptijden vastgesteld. Als je een oude installatie hebt, kan het bedrag flink oplopen en zal het ervoor kunnen zorgen dat jij ieder jaar een extra bedrag terugkrijgt. De certificaten zorgen er dus voor dat de investering zich nog sneller terugbetaald heeft.

 

Profiteer er nu zelf van

Heb je zelf oudere zonnepaneelinstallaties op jouw dak liggen en ben je benieuwd of je nog altijd in aanmerking komt voor de groenestroomcertificaten? Dan kun je het beste direct offertes opvragen. De offertes tonen jou de netbeheerders in jouw omgeving, waar je contact mee op kunt nemen door middel van de contactgegevens. Daarbij kun je ook altijd meer informatie krijgen over de aanmelding voor de certificaten. Een netbeheerder helpt jou altijd op weg, zodat je van alle voordelen van de certificaten kunt profiteren en er geen onduidelijkheden meer bestaan. De offertes aanvragen is eenvoudig. Met enkele gegevens heb jij namelijk alle kosten duidelijk op een rij en hoef je niet lang meer te wachten op het verzamelen van jouw eigen certificaten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering