Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Met de recyclagebijdrage voor zonnepanelen kom jij verder Met de recyclagebijdrage voor zonnepanelen kom jij verder? Met de komst van nieuwe regelingen omtrent de zonnepanelen, zijn er verschillende extra voorwaarden bij gekomen. Hoewel de zonnepanelen over het algemeen veel op kunnen leveren, zal het ook weer jaarlijkse kosten met zich meebrengen. Een van de kosten waar je naar moet gaan kijken is de recyclagebijdrage voor zonnepanelen. Lang niet iedereen weet dat deze bestaat, wat verrassingen met zich mee gaan brengen. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg, zodat jij goed voorbereid aan jouw investering gaat beginnen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

 

Wat is de recyclagebijdrage voor zonnepanelen?

De recyclagebijdrage voor zonnepanelen houdt in dat de zonnepanelen die afgeschreven zijn, worden ingeleverd. Dit wordt bestempeld als afval, waardoor je het niet zomaar meer kunt doen. De afgedankte panelen hebben in 2015 een totaalgewicht van 9 miljoen ton opgeleverd. Echter mag er volgens Power & Energy Solutions slechts 0,3 procent als afval worden bestempeld. De rest moet worden recycled, zodat er nieuwe panelen of andere producten van gemaakt kunnen worden. Hiervoor betaal jij als zonnepaneelhouder een bijdrage voor als je de oude panelen in gaat leveren.

 

Vanaf 1 juli 2016 is daarom de recyclagebijdrage voor zonnepanelen in het leven geroepen. Dit wordt ook wel de milieubijdrage PV genoemd. Het houdt in dat je 4 euro exclusief BTW per paneel betaalt. In 2017 is de premie verlaagd naar 2 euro exclusief BT. De bijdrage is daarbij bedoeld voor het inzamelen, ophalen, sorteren en recyclen van de huidige en toekomstige afgedankte zonnepanelen goed te kunnen organiseren en financieren. Deze bijdrage wordt vaak doorberekend door de installateur, maar je kunt dit het beste altijd navragen. Zo sta je niet voor verrassingen als je alles goed wilt regelen.

 

Waarom een terugnameplicht?

De producenten van zonnepanelen hebben een terugnameplicht. Dit houdt in dat de producenten het niet mogen weigeren als jij jouw afgedankte zonnepanelen terugbrengt. Hiervoor zijn een groot aantal terugnamepunten te vinden in het land. 90 procent van de houders of eigenaren van panelen moeten naar deze inzamelpunten toe. Hiervoor is vastgesteld dat het in een straal van 40 kilometer van de woonplaats moet gebeuren. Je kunt daarom het beste gaan bekijken waar deze punten zich bevinden, zodat je er niet veel tijd aan kwijt gaat zijn en kunt genieten van wat het jou allemaal op gaat leveren.

 

De terugnameplicht is in het leven geroepen om het recyclen van zonnepanelen te bevorderen. De recyclagebijdrage voor zonnepanelen wordt immers niet voor niets betaald. Ook de huidige installaties moeten teruggenomen worden. Wel is er een voorwaarde opgesteld. Zo moeten ze integraal ingezameld kunnen worden, waardoor ze niet vermengd zijn met andere afvalstoffen. De reclyclage zal hierdoor nog steeds gefinancierd kunnen worden. Wel zal het bedrag aangepast kunnen worden indien het niet meer haalbaar is om de verwerking op een goede manier te kunnen leiden.

 

Er zijn een aantal panelen waarop een ander soort van bijdrage op wordt gehanteerd:

  • Panelen voor 1 juli 2016
  • Panelen na 1 juli 2016

Panelen die voor 1 juli 2016 aangeschaft zijn, hoefde je in eerste instantie geen bijdrage over te betalen. Hierop was de premie immers nog niet van toepassing. De panelen die na 1 juli 2016 aangeschaft zijn, hebben automatisch ook de recyclagebijdrage voor zonnepanelen. Deze wordt door de installateur doorberekend. Hoewel hier verschillen in zitten, ben je geen bijkomende betaling verschuldigd als je de afgedankte panelen inlevert. Het zal dus geen problemen op gaan leveren bij de inzameling.

 

De voordelen van de recyclagebijdrage voor zonnepanelen

De recyclagebijdrage voor zonnepanelen kan jou in eerste instantie afschrikken. Het is immers een extra bedrag dat je moet betalen om een investering te doen. Echter heb je er daarna geen omkijken meer naar. Je betaalt het immers aan de installateur, waardoor er geen maandelijks bedrag meer bij komt. Zodra jouw zonnepanelen niet meer doen wat ze moeten doen, kun je ze eenvoudig naar het inzamelpunt brengen. De professionals zorgen er dan voor dat alles op de juiste plaats terecht komt en de recycling kan beginnen. Jij hebt hierdoor dus ook een vast punt waar je naar kunt gaan kijken en hoeft niet ver te zoeken. Je blijft nooit met jouw zonnepanelen zitten als je ze niet meer gebruikt.

 

Koop jouw eigen zonnepanelen

Wil je zelf zonnepanelen aanschaffen en daarom bekijken hoe hoog de recyclagebijdrage voor zonnepanelen gaat zijn in jouw situatie? Dan kun je het beste direct offertes opvragen van bedrijven bij jou in de omgeving. Bedrijven kunnen jou altijd laten zien wat de investering gaat zijn. Je hebt hierdoor duidelijkheid over de kosten. De bedragen staan daarbij altijd overzichtelijk bij elkaar. Zo zie je de bedragen per zonnepaneel, de recyclagebijdrage per paneel en de BTW die erover berekend wordt. Mochten er dan nog onduidelijkheden zijn of wil je de panelen direct aanschaffen, dan kun je altijd contact opnemen met een bedrijf naar keuze. De zonnepanelen liggen dan binnen een korte tijd op jouw dak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering