Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen keurmerken en garantiesZonnepanelen keurmerken en garanties? De aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke stap. Wanneer je tot aanschaf overgaat weet je namelijk heel zeker dat je voor behoorlijk wat kosten zal komen te staan. Het is dan ook heel goed om eerst te kijken of de zonnepanelen die jij gaat kopen wel van een goede kwaliteit zijn. We namen de diverse keurmerken en garanties die er zijn onder de loep.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen

Voordat we het hebben over de keurmerken en garanties eerst een stukje informatie over de prijs van zonnepanelen. Aan de prijs kan je vaak al zien met wat voor kwaliteit je te maken hebt.

Wat voor generatie zonnepanelen koop je Wat is het vermogen van een zonnepaneel In hoeveel jaar verdien je het paneel terug Wat is de prijs per paneel exclusief montage en exclusief omvormer
De eerste generatie Tot 175 Wp 7 a 8 jaar 285 euro
De tweede generatie polykristallijn silicium Tot 275 Wp 8 a 9 jaar 450 euro
De derde generatie monokristallijn silicium Tot 400 Wp 9 a 10 jaar 585 euro
De vierde generatie met dubbelzijdige werking Tot 600 Wp 11 a 12 jaar 795 euro

Het keurmerk van de Europese Eenheid

We hebben het in dat geval over het CE keurmerk. Zonnepanelen die dit keurmerk voeren moeten voldoen aan een aantal eisen die specifiek door de Europese Eenheid worden gesteld.

  • Er worden eisen gesteld aan de veiligheid van het product. Zonnepanelen moeten namelijk voldoen aan strenge veiligheidseisen voor ze mogen worden verkocht. Deze eisen liggen vastgelegd in een lijst die is opgesteld. Wanneer een product aan deze eisen voldoen kan de producent het CE keurmerk gaan opvragen.
  • Er worden eisen gesteld aan de belasting van het milieu bij het product. Het gaat dan om het produceren van het product maar daarnaast gaat het ook over de belasting van het milieu bij het gebruik van het product. Ook hier geldt dat er een lijst is opgesteld en de producent moet zijn product hierop keuren.
  • Er worden eisen gesteld aan gezondheid. Bij het gebruik en de productie van het product mogen er geen gezondheidsrisico’s ontstaan. Denk daarbij aan giftige verfstoffen of andere materialen die bij foutief gebruik schadelijk kunnen zijn.

Op het moment dat een product zoals zonnepanelen vanuit een ander land buiten de EER wordt geïmporteerd moet men zelf de CE normering aanvragen voor het product. Je weet dus gelijk of je kwaliteit in handen hebt.

Het keurmerk van de Duitse overheid

We hebben het hier over het Tüv keurmerk. Dit is het Duitse keurmerk waar ook in Nederland mee wordt gewerkt. Bij dit keurmerk horen de volgende onderdelen:

  • Producten. Hierbij wordt gekeken naar de beoordelingspunten zoals bovenstaand genoemd. Daarnaast wordt er met een nog wat strengere bril naar de kwaliteit en veiligheid gekeken.
  • De managementsystemen. Het gaat hier dus om een stuk praktische bedrijfsvoering bij de producent of bij de importeur/leverancier.
  • Het uitvoeren van inspectie en keuring. Men kan persoonlijk komen kijken of daadwerkelijk aan de bovengenoemde eisen wordt voldaan. Dat maakt dit keurmerk nog net wat betrouwbaarder dan het CE keurmerk.

Zonnekeur voor de installateur

De installateur van zonnepanelen moet aan bepaalde eisen voldoen voordat hij zijn werk mag gaan uitvoeren. Deze eisen liggen vastgelegd in het Zonnekeur keurmerk. De eisen van zonnekeur gelden voor de volgende zaken:

  • De installateur van de zonnepanelen. Deze moet een bepaald opleidingsniveau hebben en daarnaast moet de installateur geregeld worden bijgeschoold. Alleen wanneer er aan deze eisen kan worden voldaan wordt het zonnekeur keurmerk afgegeven.
  • De Zonnekeur-boiler. Deze apparaten moeten ook een eigen keurmerk hebben wat aangeeft dat je er inderdaad het beoogde rendement mee kan behalen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de veiligheid van het apparaat.

Subsidies op apparaten met een keurmerk

Zonnepanelen, een zonneboiler en een installateur zijn zaken die je niet zomaar afneemt; dat komt vooral door de hoge prijs die eraan vastzit. Je zou dan ook wel verwachten dat je een subsidie krijgt op een aantal zaken. We hebben de subsidies die jij kan krijgen voor je op een rij gezet:

  • De aanschaf zelf. Op de aanschaf van zonnepanelen wordt geen subsidie meer gegeven. Wel kan je jezelf registreren als ondernemer voor de BTW waarbij je de BTW mag aftrekken bij de belastingdienst. Dat gedeelte van de investering krijg je dan dus naderhand nog terug.
  • Een zonneboiler met subsidie. Een zonneboiler wordt als een verwarmingsapparaat gerekend. Dit is iets waar je wel degelijk een subsidie op krijgt. Die subsidie kan oplopen van 20 tot 40 procent van de aanschaf. Denk eraan dat dit niet geldt voor de zonnepanelen.
  • Salderen als subsidie. Koop je een installatie die meer produceert dan jij eigenlijk zelf gebruikt, dan heet dat salderen. Je krijgt per kWh die je niet zelf gebruikt een bepaald bedrag terug. Dat staat gelijk aan wat jij per kWh zou moeten betalen aan het energiebedrijf wanneer je de stroom zou afnemen. Bij salderen wordt er gekeken naar de BTW en energietaks. Dat gedeelte is een subsidie vanuit de overheid.

Vergelijk prijzen voor je koopt

Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen zal je eerst prijzen moeten vergelijken. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere prijsopgaven in je mailbox. Het goed vergelijken van offertes kan je een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering