Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Premie zonnepanelen en isolatievoorwaarde

Isolatievoorwaarde zonnepanelenIsolatievoorwaarde zonnepanelen? Ben je voornemens om zonnepanelen op je woning te gaan plaatsen en je wilt daarbij profiteren van beschikbare premies dan moet je dak voldoen aan een zogenoemde isolatievoorwaarde. De isolatievoorwaarde is alleen verplicht op zogenaamde residentiële gebouwen en niet voor onder meer een bedrijfsgebouw, een stal, een vrijstaande garage of een tuinhuisje.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Wat betekent deze isolatievoorwaarde concreet?

Als je gaat investeren in het klimaatneutraal maken van je woning door middel van zonnepanelen dan is het logisch dat ook het dak van het huis geïsoleerd is. Je wilt immers niet dat de opgewekte energie verloren gaat door een slechte isolatie. Daarnaast kom je in aanmerking voor een premie op de installatie van je zonnepanelen als je  woning voldoet aan de isolatievoorwaarde.

  • Bij wet is vastgesteld dat de volledige isolatie van zowel het dak en de zoldervloer een warmteweerstand RD van tenminste 3 m²K/W moeten hebben wil je in aanmerking komen voor de premie van € 350

Wat houdt deze warmteweerstand precies in?

Kort gezegd geeft de warmteweestand aan in welke mate het isolatiemateriaal de warmte tegenhoudt. Met andere woorden hoe groter de Rd-waarde hoe beter de mate van isolatie. Het is zodat als zowel je  zoldervloer als dak van isolatie zijn voorzien en indien deze zich boven elkaar in dezelfde ruimte bevinden je de Rd-waarden van beiden bij elkaar op kunt tellen. Dus als je twee soorten isolatiematerialen of isolatiediktes boven elkaar heeft geplaatst dan is de totalewarmteweerstand de som van de aparte Rd-waarden van de verschillende aanwezige isolatiematerialen. Wel is het zo dat als je  volledige dak of wellicht het plafond geïsoleerd is met een variabele dikte, of als het materiaal varieert, je de Rd-waarde mag nemen van een gemiddeld gewogen waarde.

Buiten het dak en de zoldervloer is het ook mogelijk om eventueel geïsoleerde, rechtopstaande, wanden van onder meer kamers die zich onder het dak bevinden in de berekening mee te nemen. Alleen een gedeeltelijke isolatie van je dak is vrijwel zinloos. Wees jezelf er van bewust dat de volledige oppervlak van het dak, dus van muur tot muur, geïsoleerd dient te worden. Ook is het zinloos om alleen de aanwezige afgewerkte kamers in een woning te isoleren als de warmte vervolgens via de niet afgewerkte kamers meteen weer kan ontsnappen. Het verdient dan ook de aanbeveling om de zoldervloer te isoleren en eventuele schuine daken die naast de afgewerkte kamers liggen.

Hoe weet je of het dak van je woning voldoende geïsoleerd is?

Alvorens je de premie voor zonnepanelen aanvraagt is het van belang om te weten of je aan de isolatievoorwaarde voldoet. Maar hoe kun je berekenen of nagaan of het dak en/of de zoldervloer van je  woning voldoende geïsoleerd zijn? Meettoestelen zijn er niet dus de enige manier waarop je dit kunt nagaan is door uit te zoeken welke isolatiematerialen er zijn gebruikt en welke dikte deze hebben. Heb je de isolatie zelf aan laten leggen dan kun je bij het isolatiebedrijf dat je daarvoor heeft ingehuurd navraag doen, maar als je de woning meer recent heeft aangekocht en weinig tot geen kennis heeft over de mate van isolatie kan dit een uitdaging zijn. Indien nodig kun je een klein gedeelte van de zolderbekleding verwijderen en dan de dikte van de isolatielaag meten.

Pas als je woning voldoet je aan de isolatievoorwaarde zonnepanelen plaatsen

Aangezien zonnepanelen een redelijk investeringsbedrag met zich meebrengen loont het om aanspraak op de premie te maken. Hiervoor zorgt je er het beste voor dat je eerst zowel het dak als de zoldervloer voldoende laat isoleren. Dit zijn twee relatief kleine en betaalbare ingrepen aan je woning. Bovendien zorgen deze werkzaamheden er voor dat je woning nog beter geïsoleerd is en er geen onnodig warmteverlies meer optreedt. Door deze twee investeringen uit te (laten)voeren zie je je energienota de komende jaren in plaats van steeds verder stijgen aanzienlijk verminderen. Mede daarom is het noodzakelijk om eerst zicht te krijgen in de mate van de isolatie die je woning heeft alvorens je de premie op de zonnepanelen kunt aanvragen.

Wat als er sprake is van onvoldoende isolatie?

Zolang je woning niet voldoende geïsoleerd is heb je geen recht op de premie die door de netbeheerder wordt verstrekt. Controles en uitvoering hierop worden gecontroleerd door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Als je de premie aanvraagt vul je het daarvoor benodigde aanvraagformulier naar ‘eer en geweten’ in. Met het invullen verklaar je dat het dak en/of de zoldervloer aan de verplichte isoleringsregels voldoen. Na het insturen van het aanvraagformulier kan zowel de VREG als de netbeheerder besluiten om ter plaatse de mate van isolatie te komen controleren. Een verklaring van de EPB, een aankoopfactuur van isolatiematerialen of wellicht een bewijs van ontvangst van een eventuele isolatiepremie zijn voldoende om aan te kunnen tonen dat de mate van isolatie aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Geen documenten

Beschik je om wat voor reden dan ook niet over deze documenten dan dien je zelf na te gaan of je dak en de zoldervloer voldoenden geïsoleerd zijn. Je kunt foto’s maken ter ondersteuning van je bewijs van isolatie. Je meet uiteraard altijd de dikte van de isolerende laag die werd aangebracht.

Onvoldoende bewijs

Kun je geen of onvoldoende bewijs voorleggen aan de controlerende instantie dan mag en kan deze er van uitgaan dat er geen isolatiemateriaal werd geplaatst. Op het moment dat dit gebeurt dan zal de netbeheerder de uitbetaling van de premie schorsen. Je loopt daarnaast de kans dat de VREG melding maakt van valsheid in geschrifte bij de aanvraag van de premie op zonnepanelen bij de politie of het parket. Met een aantal eenvoudige maatregelen aan je woning hoef je zich geen zorgen te maken over vervelende toestanden en kun je ook inderdaad naar eer en geweten de aanvraag indienen bij de VREG. Een goed geïsoleerde woning zorgt immers alleen maar op een verdere besparing van je energiekosten en ongemerkt draag je ook nog bij aan een vermindering van de CO2 uitstoot.

Je kunt zelf isolatiematerialen plaatsen maar je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden aan een deskundig isolatiebedrijf die je meteen van de benodigde informatie voorziet met betrekking tot overige isolatiepremies en tegemoetkomingen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering

Verlaagd BTW-tarief op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen

november 7, 2023

Goed nieuws voor iedereen die overweegt om zijn woning te verduurzamen! Sinds